Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Ομιλία Γιώργου Περδίκη στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 15 Ιουλίου 2010

«Οι μαύρες επέτειοι του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής»

Εξοχότατε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας
Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων

Κυρίες και Κύριοι,

Τιμούμε σήμερα τη θυσία των ηρώων της Δημοκρατίας. Τιμούμε τους αγώνες του λαού μας για Ελευθερία και Αξιοπρέπεια. Καταδικάζουμε το προδοτικό πραξικόπημα, το μεταπραξικόπημα και τη βάρβαρη Τουρκική Εισβολή.

Η μνήμη των θλιβερών γεγονότων του ’74 αλλά και όσων προηγήθηκαν πρέπει να καθοδηγεί τις αποφάσεις του λαού και της πολιτικής ηγεσίας. Πρέπει, πέρα από τους ύμνους και το θρήνο, τις τιμητικές εκδηλώσεις και τα αγωνιστικά συνθήματα, να εξάγουμε από τα γεγονότα χρήσιμα διδάγματα.

Ως Οικολόγοι, ένα πολιτικό κίνημα που δεν έχει καμμιά ανάμιξη στα γεγονότα του ’74 και όσα οδήγησαν στην εθνική τραγωδία, έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να καλέσουμε όλους σε περίσκεψη, προβληματισμό και αυτοκριτική. Μέσα από αυτήν την συλλογική ενδοσκόπηση ελπίζουμε ότι θα καταλήξει η πολιτική μας ηγεσία σε μια ιστορική απόφαση να παραδεχτεί δηλαδή ότι είναι ανώφελο και αυτοκαταστροφικό να ξεθάβονται οι νεκροί και να γίνονται ξόανα της διχόνοιας και του αλληλοσπαραγμού. Είναι καιρός τιμώντας τους νεκρούς να φροντίσουμε για το μέλλον των παιδιών μας, το μέλλον της πατρίδας μας.

Οι τιμημένοι νεκροί του ’74 ανέλαβαν τη δική τους ιστορική μαρτυρική ευθύνη. Σήμερα είναι η σειρά της πολιτικής ηγεσίας να αναλάβει την ευθύνη για την υπεράσπιση των δημοκρατικών αρχών αλλά και την ευθύνη για την επίτευξη μιας δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.


Ως Οικολόγοι πιστεύουμε ότι η Κυπριακή ηγεσία οφείλει να αγωνιστεί για μια βιώσιμη λύση χωρίς ξένους στρατούς και Βάσεις, εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και εκπτώσεις στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια Κυπριακή Δημοκρατία ενιαία και αδιαχώριστη, χωρίς εθνικά στεγανά και ρατσιστικούς διαχωρισμούς, με μια ενωμένη κοινωνία και οικονομία, ένα αδιάσπαστο οικοσύστημα και ένα λαό αξιοπρεπή και ελεύθερο.