Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Αναφορά Επιτροπής Συγκοινωνιών, Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

από Χρυσάνθη Λοΐζου

Ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων σχετικά με την εφαρμογή του νέου συστήματος δημόσιων συγκοινωνιών και τις αποζημιώσεις των λεωφορειούχων που δεν επέλεξαν να ενταχθούν στις νέες περιφερειακές εταιρείες δημόσιων συγκοινωνιών.
(Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Αντώνη Αντωνίου και Ανδρέα Αγγελίδη).
(09.02.2010).
(Αρ. Φακ. 23.04.027.050-2010)
Αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του νέου συστήματος δημόσιων επιβατικών μεταφορών.
(Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Αντρέα Φακοντή, Σκεύης Κουκουμά και Κλαύδιου Μαυροχάννα).
(07.12.2010).
(Αρ. Φακ. 23.04.027.381-2010)
Ο περί των Οχημάτων στο Τέλος του Κύκλου Ζωής τους (Τροποποιητικός) Νόμος του 2011.
(Αρ. Φακ. 23.01.052.005-2011)
(Εναρμονιστικό νομοσχέδιο)
Ο περί Διαχείρισης της Ασφάλειας των Οδικών Υποδομών Νόμος του 2011.
(Αρ. Φακ. 23.01.052.023-2011)
(Εναρμονιστικό νομοσχέδιο)

Θέμα 1 και 2:
Η συζήτηση ξεκίνησε με τον κ. Φακοντή και τον κ. Αντωνίου να προλογίζουν το θέμα. Ο κος Φακοντής ανάφερε ότι το σύστημα βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο. Στα πρώτα στάδια όπως  ανάφερε είναι κατανοητό να υπάρχουν προβλήματα, παρόλα αυτά υπήρξε σημαντική αύξηση της διακίνησης με το σύστημα λεωφορείων. Ρώτησε τι γίνεται με τα στέγαστρα των λεωφορείων, με τις σημάνσεις και τις παράνομες σταθμεύσεις, τι γίνεται με την εφαρμογή του κλιμακωτού ωραρίου καθώς επίσης και την διαφώτιση του κόσμου. Ολοκλήρωσε την τοποθέτηση και την σειρά ερωτήσεων με την διαπίστωση ότι υπάρχουν γραμμές που γίνονται άδικα και σπαταλούνται χρήματα του δημοσίου.  Ο κος Αντωνίου ζήτησε όπως ενημερωθεί η επιτροπή για τα προβλήματα που υπάρχουν στην εφαρμογή των συμβάσεων ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε από την Υπουργό να διαφωτίσει την επιτροπή με το θέμα τόσο των στεγάστρων όσο και της ανάρτησης των ωρών στις στάσεις των λεωφορείων. 

Η κα Υπουργός πήρε τον λόγο στη συνέχεια. Ανάφερε ότι σχετικά με το θέμα των αποζημιώσεων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου είχαν αποζημιωθεί 31 λεωφορειούχοι. Το ποσό που δόθηκε για τις αποζημιώσεις ανέρχεται στα 1,9 εκ. ευρώ και πρόκειται για μερικές ή ολικές αποζημιώσεις. Ορισμένοι όπως ανέφερε η Υπουργός επέλεξαν να μην αποζημιωθούν για τα λεωφορεία τους και έτσι το υπουργείο πήρε την απόφαση να τους αποζημιώσει μερικώς. Το τμήμα ανέφερε η υπουργός δούλεψε εντατικά και έγινε πολύ καλή δουλειά. Εκκρεμούν άλλες 42 αιτήσεις, 5 από αυτές έχουν εγκριθεί και οι υπόλοιπες εξετάζονται. Στον προϋπολογισμό του 2011 υπάρχουν 3 εκ. ευρώ για τις αποζημιώσεις και ο Υπουργός Οικονομικών όπως ανάφερε η κα Μαρκουλλή έχει δεσμευτεί να παραχωρήσει και άλλα χρήματα αν καταστεί αναγκαίο για τις αποζημιώσεις. Μια μεγάλη μερίδα των αποζημιώσεων θα καταβληθεί από τον ΟΣΕΛ. Η αξιολόγηση θα γίνει από τμήμα αλλά η καταβολή των αποζημιώσεων εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία θα δοθούν από τον ΟΣΕΛ. Η υπουργός ανάφερε ότι 30 λεωφορειούχοι δεν έχουν κάνει αιτήσεις για αποζημίωση, ίσως πρόσθεσε να χρησιμοποιούν τα λεωφορεία τους για τουριστικά. Όσον αφορά το θέμα της Πάφου συνέχισε, έγιναν συναντήσεις με τους δικηγόρους του κ. Ιωαννίδη για την ένταξη των λεωφορειούχων στην ΟΣΥΠΑ. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να αναλάβουν υπεργολαβία. Όσον αφορά την αστική Λευκωσία η υπουργός έχει αναθέσει τις διαπραγματεύσεις στον κ. Κωλέττα. Εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία τότε ο ΟΣΕΛ θα πρέπει να αναλάβει τις αποζημιώσεις. Είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα οι συγκοινωνίες πρόσθεσε, 6 φορείς έχουν αναλάβει 1,8 εκ. δρομολόγια ετησίως.

Ο κος Κουλία ρώτησε κατά πόσο γίνεται έλεγχος αν τηρούνται τα δρομολόγια και η συχνότητα αυτών και ο κος Κωλέττας απάντησε ότι γίνονται τακτικοί και αιφνιδιαστικοί έλεγχοι.

Η κα υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι όσον αφορά το θέμα της βελτίωσης των δρομολογίων έχουν διεξέλθει όλα τα δρομολόγια σε όλες τις επαρχίες και έγινε παρουσίαση ανά επαρχία όπου ακούστηκαν εισηγήσεις για την βελτίωση των δρομολογίων με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση αλλά και για να βρίσκονται εντός του πλαισίου του προϋπολογισμού. Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχουν γίνει οι επαφές με τις εταιρείες για να δούνε από κοινού ποια δρομολόγια πρέπει να τροποποιηθούν. Όσον αφορά τις υποδομές, πρόσθεσε η υπουργός, είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα για το οποίο δεν μπορεί να δοθεί λύση άμεσα γιατί δεν είναι εύκολη υπόθεση η κατασκευή λεωφορειολωρίδων και οι μονοδρομήσεις και συμπλήρωσε ότι αυτά τα δύο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί το σύστημα των λεωφορείων να προωθηθεί. Στέγαστρα πρόσθεσε ότι υπάρχουν αλλά γίνεται μια προσπάθεια να γίνουν ομοιόμορφα στους Δήμους και τις Κοινότητες. Όλες οι στάσεις ανέφερε η υπουργός έχουν τοποθετηθεί και βρίσκονται στα τελικά στάδια για να τοποθετηθούν οι πινακίδες όπου θα αναγράφονται τα δρομολόγια. Τα δρομολόγια πρόσθεσε έχουν οριστικοποιηθεί στις περισσότερες επαρχίες, πρόβλημα αντιμετωπίζει η Λευκωσία και εκεί πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους. Σε ερώτηση του κ. Αντωνίου πως γίνεται η επιδότηση η υπουργός ανάφερε ότι αν στη σύμβαση αναφέρεται μικρό λεωφορείο και η εταιρεία χρησιμοποιεί μεγάλο, τότε αποζημιώνεται η εταιρεία για μικρό λεωφορείο. Η κα υπουργός ολοκλήρωσε λέγοντας ότι οι εισπράξεις των ανάδοχων φορέων φτάνουν στο Τμ. Οδικών Μεταφορών και από το μήνα αυτό θα ξεκινήσει η έκδοση εισιτηρίων από το ΤΟΜ για να γίνεται καλύτερος έλεγχος των παραβάσεων.

2 θέμα:
Παρουσίαση:
Αφορά εναρμονιστικό νομοσχέδιο και η ανάγκη για τροποποίηση προέκυψε μετά από υπόδειξη της ΕΕ με την αποστολή προειδοποιητικής και συμπληρωματικής προειδοποιητικής επιστολής μετά από τον έλεγχο της μεταφοράς της οδηγίας στην κυπριακή νομοθεσία. 

Γίνεται αντικατάσταση των ορισμών «επικίνδυνη ουσία» και «όχημα» για να συνάδουν με τους αντίστοιχους όρους της οδηγίας. Γίνεται επίσης αντικατάσταση του πεδίου εφαρμογής για να συνάδει με το αντίστοιχο πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας και περιλαμβάνονται τέλος, διατάξεις για την ενθάρρυνης της υιοθέτησης πιστοποιημένων συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης και της επαναχρησιμοποίησης κατασκευαστικών στοιχείων και αναφορικά με την υποχρέωση των κατασκευαστών οχημάτων και εξαρτημάτων να συμβάλλουν στην πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου έγινε αναφορά από την ΟΕΒ στο σχέδιο απόσυρσης αυτοκινήτων. Η ΟΕΒ τόνισε την ανάγκη να ανοίξει ξανά το σχέδιο που έληξε τον Δεκέμβριο. Το υπουργείο όπως ανέφερε δεν έχει αντιληφθεί για τα πολύ καλά αποτελέσματα που έχει αυτό το σχέδιο.

Ο κος Κουλίας ζήτησε από την ηλεκτρομηχανική υπηρεσία να ενημερώσει γραπτώς την επιτροπή για το πώς ο πολίτης μπορεί να ξεχωρίζει το ανταλλακτικό απομίμηση.

3ο θέμα:
Ο λόγος δόθηκε στο Τμήμα Δημοσίων έργων. Το νομοσχέδιο όπως είπε η λειτουργός είναι εναρμονιστικό με την οδηγία 2008/96 και αφορά 4 βασικές διαδικασίες. Αυτές είναι:
1. Τις εκτιμήσεις των επιπτώσεων οδικής ασφάλειας.
2. Τους ελέγχους οδικής ασφάλειας – πρέπει να γίνονται σε όλα τα επίπεδα από την αρχή της κατασκευής μέχρι και την διάνοιξη.
3. Την κατάταξη και διαχείριση της ασφάλειας του οδικού δικτύου.
4. Τις επιθεωρήσεις ασφάλειας – γίνονται ήδη και πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από ειδικούς ελεγκτές. Στην Κύπρο δεν υπάρχουν ειδικοί ελεγκτές αλλά τα τμήμα θα εκπαιδεύσει 4 λειτουργούς.

Το νομοσχέδιο όπως ανάφερε η λειτουργός πρόκειται να καλύψει το ευρωπαϊκό δίκτυο αλλά και όλους τους αυτοκινητόδρομους με πρωτοβουλία του Τμήματος. Η υποχρέωσή τους είναι να καλύψουν μόνο το ευρωπαϊκό δίκτυο. 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πολιτικός Μηχανικός του Έπαρχου Λευκωσίας και ανάφερε ότι θα πρέπει να επεκταθεί το νομοσχέδιο και στους αστικούς δρόμους. Σε αυτό συμφώνησαν τόσο το Τμήμα Πολεοδομίας όσο και η Αστυνομία. Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας πρόσθεσε ότι έχουν μια πολύ καλή συνεργασία με το Τμ. Δημοσίων έργων. Η Ένωση Δήμων και η ένωση κοινοτήτων πρόσθεσαν ότι δεν έχουν ένσταση με το εν λόγω νομοσχέδιο και πρόσθεσαν ότι τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα τι θα γίνει με τα μελανά σημεία των δρόμων.

Τα Δημόσια έργα είπαν ότι θα συνεχίσουν να γίνονται μελέτες κάθε τρία χρόνια για τα μελανά σημεία και περιμένουν την φωτοεπισήμανση για την μερική επίλυση του προβλήματος. Η αστυνομία πρόσθεσε ότι με την φωτοεπισήμανση στο παρελθόν είχαν μείωση των ατυχημάτων μέχρι και 40%. Το Τμήμα πληροφόρησε την Επιτροπή ότι έχει ξεκινήσει η μελέτη για την έναρξη τραμ.

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Αναφορά Επιτροπή Περιβάλλοντος, Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

από Χρυσάνθη Λοΐζου

Ο περί της Θαλάσσιας Στρατηγικής Νόμος του 2010
Αρ. Φακ: 23.01.051.184 – 2010

Η συζήτηση του θέματος ξεκίνησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Φακοντή να λέει ότι η συζήτηση του θέματος επανήλθε λόγω των έντονων αντιδράσεων από πλευράς των ψαράδων. Ο κος Φακοντής ζήτησε όπως διευκρινιστεί κατά πόσο το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τις 5 θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές.

Ο κος Λοϊζίδης πήρε τον λόγο λέγοντας ότι στην προηγούμενη συνεδρία δεν ήταν σε θέση να δώσουν την συνολική έκταση που καταλαμβάνουν οι περιοχές αυτές. Έχουν στείλει παρόλα αυτά επιστολή που απευθυνόταν στον πρόεδρο της επιτροπής όπου ανέφεραν την έκταση των περιοχών αυτών (η επιστολή αυτή δεν έχει ακόμη έρθει στην Βουλή). Ο κος Λοϊζίδης πρόσθεσε ότι η έκταση αυτή καλύπτει 50,6 Km². Αυτές οι περιοχές όπως ανέφερε καθορίστηκαν με βάση Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στάλθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004. Ο χάρτης αυτός βρίσκεται καταχωρημένος στα αρχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που τώρα έχει σημασία πρόσθεσε είναι τα διαχειριστικά σχέδια. Ήδη για τρεις περιοχές έχουν γίνει ήδη προκαταρκτικά διαχειριστικά σχέδια (για τις περιοχές Μουλιά, Κάβο Γκρέκο και Πόλη Λίμνη).  Η Λάρα και η Τοξεύτρα όπως επισήμανε ο κος Λοϊζίδης είναι ήδη προστατευόμενα. Τα διαχειριστικά σχέδια, συνέχισε πρέπει να ετοιμαστούν μέχρι το 2012 και να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ψαράδες όπως ανέφερε δεν ενημερώθηκαν στον βαθμό που θα έπρεπε αλλά θα γίνει διαβούλευση μαζί τους κατά την ετοιμασία των διαχειριστικών σχεδίων ώστε να ετοιμαστούν σχέδια που να προβάλουν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μετά από ερώτηση βουλευτή ο κος Λοϊζίδης επισήμανε ότι η έκταση της περιοχής Μουλιά είναι 2 Km² και σε αυτή την θαλάσσια περιοχή όπως και στις άλλες θα διαμορφωθούν ζώνες όπου θα καθορίζεται τι θα επιτρέπεται και τι όχι. Υπάρχει όπως ανέφερε ο κος Λοϊζίδης υποχρέωση από τον Κανονισμό της Μεσογείου να βρεθούν προστατευόμενες περιοχές για την αλιεία. Εάν τα εργαλεία πρόσθεσε, που χρησιμοποιούν οι αλιείς δεν προκαλούν βλάβη στα προστατευόμενα είδη τότε θα επιτρέπεται στους ψαράδες να ψαρεύουν.

Ο κος Κυπριανού ρώτησε να μάθει το ποσοστό των θαλασσών που προστατεύεται σε σχέση με τις προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Ο κος Φακοντής ρώτησε ποια είναι η έκταση που τελικά μπορούν οι ψαράδες να ψαρεύουν και ρώτησε αν το νομοσχέδιο που συζητούμε έχει να κάνει με τις 5 προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές. Ο κος Λοϊζίδης ότι δεν έχει άμεση σχέση αλλά έμμεση με το άρθρο 13 του νόμου. Ο κος Χάμπας (εκτός εαυτού) φώναζε λέγοντας ότι έγινε παράκαμψη της διαβούλευσης και ότι το 2004 που αποφασίστηκε η προστασία των 5 περιοχών δεν είχε γίνει καμία δημόσια διαβούλευση και όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο ψεύδονται. Όλα τα άλλα πρόσθεσε λέγονται και γίνονται εκ του πονηρού, δεν είναι δυνατόν πρόσθεσε αν υπάρχει ένα μικρό είδος ψαριού να κάνουν την περιοχή προστατευόμενη. Ο κος Λοϊζίδης διευκρίνισε λέγοντας ότι το 2004 δεν καλέστηκαν οι Αγροτικές Οργανώσεις. Ο Παναγροτικός (δεν καλέστηκαν οι αγροτικές οργανώσεις στην συνεδρία, παρόλα αυτά υπήρχε εκπρόσωπος και του δόθηκε ο λόγος) πρόσθεσε ότι η πολιτική που ακολουθούν είναι πάγια και πρόσθεσε ότι ούτε στην διαμόρφωση της Κοινής Αγροτικός Πολιτικής δεν είχαν καλεστεί. Ο κος Χατζηγιάννης ανάφερε ότι πρέπει να ανακληθεί η απόφαση για κήρυξη των 5 αυτών θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, γιατί δεν έγινε δημόσια διαβούλευση και ο ίδιος σκοπεύει να ετοιμάσει επιστολή και να την στείλει.

Εκπρόσωπος των ψαράδων ανέφερε ότι στο Παραλίμνι ήδη απαγορεύεται η αλιεία σε 4 Km² και τώρα προσπαθούν να σταματήσουν την αλιεία και στο Κάβο Γκρέκο, στο τέλος θα αναγκάζονται πρόσθεσε να ψαρεύουν στα κατεχόμενα.

Η Νομική Υπηρεσία ανέφερε ότι ουδέποτε η Υπηρεσία ολοκληρώνει το νομοθετικό έλεγχο, μέσα στα πλαίσια του better regulation, εάν δεν έχει συμπληρωμένα και ολοκληρωμένα τα ερωτηματολόγια. Έγινε διαβούλευση γιατί είχαν όπως ανάφερε λάβει και πρόσκληση. Το πιο σημαντικό ανέφερε ότι είναι να ακουστούν όλες οι απόψεις πριν να ολοκληρωθεί το διαχειριστικό σχέδιο. Τόνισε ότι δεν είναι τόσο απλό και εύκολο να ανακληθεί μια απόφαση που δηλώθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση πόσο μάλλον όταν η ανάκληση αυτή ζητείται για θέματα που αφορά τα εσωτερικά του Κράτους.

Σε ερώτηση του κ. Φακοντή πόση είναι η έκταση της θαλάσσιας περιοχής που εξασκείται η αλιεία ο κος Λοϊζίδης απάντησε ότι στο παρόν στάδιο σε όλες τις περιοχές μπορεί και εξασκείται η αλιεία. Ο κος Χατζηγιάννης ρώτησε τι γίνεται αν την απόφαση αυτή για την κήρυξη των 5 θαλάσσιων περιοχών δεν την αναγνωρίζει η Βουλή των Αντιπροσώπων και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να απαγορευτεί η πρόσληψη ακτιβιστών στη δημόσια υπηρεσία γιατί αυτοί προάγουν τα δικά τους συμφέροντα και όχι το δημόσιο συμφέρον!!!. Η Νομική Υπηρεσία ζήτησε όπως το θέμα το δουν ξεχωριστά σε άλλη συνεδρία για να καλεστεί ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ο οποίος χειριζόταν το θέμα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι το θέμα θα επανέλθει στην Βουλή και θα το εξετάσουν μαζί με ένα από τα διαχειριστικά σχέδια.

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Αεροψεκασμοί (Chemtrails)

Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.279, ημερομηνίας 29 Δεκεμβρίου 2008, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη
«Σύμφωνα με διάφορες πληροφορίες, οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο φέρεται να αποτελούν μέρος του συστήματος HAARP (High Frequency Active Auroral Research), το οποίο στοχεύει στον έλεγχο του κλίματος του πλανήτη προς όφελος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει υπόψη του αυτές τις πληροφορίες και αν έχει προβεί σε διαβήματα προς τη βρετανική κυβέρνηση.»

Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.282, ημερομηνίας 5 Ιανουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη
«Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι φήμες και οι πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες των Βρετανών και των Αμερικανών μέσω των βάσεων στην Κύπρο που ενδεχομένως να επηρεάζουν τη βροχόπτωση στο νησί μας και ειδικότερα στην περιοχή της Λεμεσού.
 Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο έχουν τεθεί υπόψη του υπουργείου αυτές οι καταγγελίες και αν έχουν διερευνηθεί καταλλήλως.»

Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.286, ημερομηνίας 7 Ιανουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη
«Πληροφορίες συνδέουν τα αμερικανικά αεροσκάφη τύπου KC-10 και KC-135 με το πρόγραμμα HAARP και τα χημικά ίχνη (chemtrails), δηλαδή τον ψεκασμό του ουρανού με οξίδια αλουμινίου και βαρίου.
 Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν στις βρετανικές βάσεις σταθμεύουν ή διακινούνται τέτοιου τύπου αεροσκάφη.»

Απάντηση ημερομηνίας 6 Μαρτίου 2009 του Υπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Κυπριανού στις ερωτήσεις με αρ. 23.06.009.03.279, 23.06.009.03.282 και 23.06.009.03.286, ημερομηνίας 29 Δεκεμβρίου 2008, 5 Ιανουαρίου 2009 και 7 Ιανουαρίου 2009, αντίστοιχα, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη
«Θέμα: Ερωτήσεις βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη αναφορικά με τις βρετανικές βάσεις
Αναφορικά με τις ερωτήσεις του βουλευτή κ. Περδίκη με αρ. 23.06.009.03.279, 23.06.009.03.282 και 23.06.009.03.286, και τις σχετικές επιστολές σας ημερ. 12, 13 και 15 Ιανουαρίου 2009 αντίστοιχα, πληροφορείστε τα εξής:
Τα ζητήματα που θίγονται στις πιο πάνω ερωτήσεις τέθηκαν υπόψη των αρμοδίων υπηρεσιών της Δημοκρατίας, οι οποίες μας πληροφόρησαν ότι δεν περιήλθαν στην αντίληψη τους οποιεσδήποτε δραστηριότητες που να επηρεάζουν την βροχόπτωση στην Κύπρο.
Τα ζητήματα τέθηκαν επίσης υπόψη της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας. Η απάντηση της Ύπατης Αρμοστείας ήταν ότι δεν σταθμεύουν αμερικανικά αεροσκάφη KC-10 και KC-135 στις βρετανικές βάσεις. Αναφέρθηκε επίσης ότι αεροσκάφη KC-10 δεν έχουν διέλθει από τις βάσεις από τον Ιούνιο του 2007, ενώ KC-135 έχουν διέλθει τρεις φορές από τον Ιούνιο του 2007 (26 Αυγούστου 2008, 9 Οκτωβρίου 2008 και 20 Νοεμβρίου 2008). Τέλος, η Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι βρετανικές βάσεις δεν αποτελούν μέρος του προγράμματος HAARP

Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.287, ημερομηνίας 7 Ιανουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη
«Πρόσφατα έχει παγκόσμια δημιουργηθεί μεγάλη ανησυχία λόγω των πληροφοριών που αφορούν ανεξήγητα ίχνη αεροψεκασμών (chemtrails) στον ουρανό. Τέτοια ίχνη αεροψεκασμών εμφανίζονται και στον κυπριακό ουρανό. Γεννιέται το ερώτημα αν οι γραμμές αυτές προέρχονται από αεροσκάφη τα οποία μετέχουν σε οποιεσδήποτε μετεωρολογικές εργασίες ή μετρήσεις ή αν πρόκειται για μέρος του πιθανολογούμενου προγράμματος ψεκασμού με οξίδια αλουμινίου και βαρίου σε clusters πολυμερών ή αν πρόκειται για πρόγραμμα μελέτης των ιδιοτήτων και συμπεριφοράς της ιονόσφαιρας, για ενίσχυση των επικοινωνιών και των συστημάτων παρακολούθησης για ειρηνικούς και στρατιωτικούς σκοπούς (το γνωστό HAARP).
Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν γνωρίζει από πού προέρχονται αυτά τα χημικά ίχνη στον κυπριακό ουρανό και αν έχουν μελετηθεί οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.»

Απάντηση ημερομηνίας 26 Φεβρουαρίου 2009 του Υπουργού Άμυνας κ. Κώστα Παπακώστα στην ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.287, ημερομηνίας 7 Ιανουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη
«Θέμα: Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.287, ημερ. 7.1.2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη
Αναφέρομαι στην επιστολή σας με Αρ. Φακ. Ερ. 23.06.009.03.287 και ημερομηνία 15.1.2009 σχετικά με την πιο πάνω Ερώτηση για την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί παγκόσμια λόγω των πληροφοριών που αφορούν ανεξήγητα ίχνη αεροψεκασμών (chemtrails) στον ουρανό και σας πληροφορώ ότι το ΓΕΕΦ δεν έχει εξακριβώσει ή λάβει πληροφορία που να αφορά τη διεξαγωγή επιχειρήσεων (αεροψεκασμών) με οποιουδήποτε είδους χημικά στον κυπριακό ουρανό.»

Απάντηση ημερομηνίας 9 Μαρτίου 2009 του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Μιχάλη Πολυνείκη στην ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.287, ημερομηνίας 7 Ιανουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη
«Θέμα: Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.287, ημερομηνίας 7 Ιανουαρίου 2009 του Βουλευτή Εκλογικής Περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη
Αναφέρομαι στην ερώτηση του Βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη με αρ. 23.06.009.03.287 και ημερομηνία 7 Ιανουαρίου 2009, η οποία μας διαβιβάστηκε με επιστολή του Γενικού Διευθυντή της Βουλής των Αντιπροσώπων με ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 2009 και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:
Εκείνο που είναι γνωστό σε μας ως Υπουργείο είναι τα ίχνη συμπύκνωσης (Condensation trails), που είναι στην ουσία ίχνη συμπύκνωσης υδρατμών (vapour trails), που παράγονται από τις εξατμίσεις των μηχανών των αεροσκαφών κάτω από ορισμένες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας στο ύψος που πετούν τα αεροσκάφη.
Είναι γνωστό πως τα κύρια παράγωγα των καυσίμων που χρησιμοποιούν τα αεροσκάφη είναι το διοξείδιο του άνθρακα και οι υδρατμοί. Σε ύψη, όπως αυτά που πετούν τα αεροσκάφη, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν οι υδρατμοί που παράγονται από τις εξατμίσεις των αεροσκαφών συμπυκνώνονται και μετατρέπονται σε υδροσταγόνες ή και παγοκρυστάλλους, που δημιουργούν στη συνέχεια το σχετικό νέφος σε μορφή ουράς, που σχηματίζεται κατά μήκος της διαδρομής της κίνησης των αεροσκαφών.
Σε ό,τι αφορά τα ανεξήγητα ίχνη αεροψεκασμών (chemtrails), που αναφέρονται στην σχετική ερώτηση, αυτά αποδίδονται σε τοξικά χημικά ή/και βιολογικά στοιχεία, που όπως αναφέρουν οι υποστηρικτές αυτής της άποψης, σκορπίζονται εσκεμμένα σε μεγάλα ύψη στην ατμόσφαιρα. Για το θέμα αυτό έχει δημιουργηθεί στη διεθνή ειδησεογραφία και ο σχετικός όρος “Chemtrail Conspiracy Theory” (Θεωρία Συνομωσίας των Chemtrail).
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας διαβιβάσω τους θερμούς μου χαιρετισμούς και να σας διαβεβαιώσω ότι θα βρίσκομαι πάντα στη διάθεσή σας.»

Απάντηση ημερομηνίας 6 Απριλίου 2009 του Υπουργού Υγείας κ. Χρίστου Πατσαλίδη στην ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.287, ημερομηνίας 7 Ιανουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη
«Θέμα: Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.287, ημερ. 15/1/2009, του Βουλευτή Εκλογικής Περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γ. Περδίκη
Αναφέρομαι στην επιστολή σας με αρ. Φακ. 23.06.009.03.287 ημερ. 15/1/2009 σχετικά με τα ανεξήγητα ίχνη αεροψεκασμών στον κυπριακό ουρανό και σας πληροφορώ ότι οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας δεν έχουν οποιεσδήποτε πληροφορίες για ίχνη αεροψεκασμών στον ουρανό.
2. Είμαστε στη διάθεση σας για τη διερεύνηση των οποιωνδήποτε πληροφοριών που έχουν περιέλθει στην αντίληψη σας.»