Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Οι μαύρες επέτειοι του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής

Ομιλία Γιώργου Περδίκη, Βουλευτή Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

15 Ιουλίου 2011


Εξοχότατε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Εξοχότατε Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων,

Κυρίες και κύριοι,

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καταδικάζει το προδοτικό πραξικόπημα και την Τουρκική εισβολή, που οδήγησαν το λαό μας, στην πιο μεγάλη τραγωδία της σύγχρονης ιστορίας του. Βιώνουμε από το 1974 τα τραγικά αποτελέσματα της προδοσίας.

Κυρίες και κύριοι – ο λαός μας, το 1974 δεν υπέστη μια στρατιωτική ήττα, προδόθηκε! Έχουμε την άποψη ότι όσοι προωθούν έκτοτε, την ιδεολογία του «λύση να’ ναι, κι ότι να ‘ναι», στηρίζουν την επιχειρηματολογία τους, στην αποδοχή της ήττας του ’74. «Ηττηθήκαμε» – μας λένε – «τί θέλετε τώρα;» «Είμαστε οι αδύναμοι; Τώρα τί; Θα τα βάλουμε με την Τουρκία;» - μας λένε.

Ξεχνούν ότι ο λαός μας, δεν ηττήθηκε. Έπεσε θύμα προδοσίας. Γι’ αυτό δίκαια αναζητά μέσα από τη λύση, τη δικαιοσύνη.

Εξοχότατε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων,

Λυπάμαι που θα το πω αλλά φαίνεται ότι και σήμερα καθώς βιώνει μια νέα τραγωδία, την μεγαλύτερη εθνική τραγωδία μετά το 1974, αυτός ο λαός, νιώθει και πάλι προδομένος. Γι’ αυτό δίκαια αναζητά, τη δικαιοσύνη. 

Ιούλιου 1974 – Ιούλιος 2011
Ένας λαός προδομένος αλλά όχι νικημένος.

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Θέματα που κατέθεσα σήμερα:


7 Ιουλίου 2011

Προς:
κ. Γιάννο Λαμάρη
Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών

Αγαπητέ κ. Λαμάρη,

Παρακαλώ όπως εγγραφεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών το θέμα με τίτλο:

«Η ανάγκη άμεσης προώθησης αντιπλημμυρικών έργων για την αντιμετώπιση της διάβρωσης του λόφου ‘Προφήτη Ηλία’ στη Βορόκληνη».

Αιτιολόγηση:
Στις πλαγιές του βουνού ‘Προφήτη Ηλία’ στη Βορόκληνη παρατηρείται ολοένα και εντονότερα το φαινόμενο της διάβρωσης. Τα προβλήματα φερτών υλικών που δημιουργήθηκαν στην περιοχή οφείλονται το πιθανότερο στη διατάραξη και αλλαγή του ανάγλυφου που ήταν το αποτέλεσμα εργασιών επέκτασης δρόμου και δημιουργία κάθετου πρανούς σε ευδιάβρωτο έδαφος. Είναι απαραίτητο να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να μειωθεί η ταχύτητα της ροής του νερού από ενδεχόμενες βροχοπτώσεις αλλά και να συγκρατηθεί η στερεοπαροχή στην περίπτωση που υπάρχει έδαφος επιρρεπές στη διάβρωση.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, οφείλει και πρέπει να εξετάσει αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα.

________________________

7 Ιουλίου 2011

Προς:
κ. Γιώργο Βαρνάβα
Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας

Αγαπητέ κ. Βαρνάβα,

Παρακαλώ όπως εγγραφεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας το θέμα με τίτλο:

«Τα προβλήματα ανέλιξης αριθμού Λοχαγών οι οποίοι διορίστηκαν το 1992 και προέρχονται από την τάξη των Υπαξιωματικών».

Αιτιολόγηση:
Οι μόνιμοι υπαξιωματικοί είναι η πιο αδικημένη κατηγορία μονίμων στελεχών στην Εθνική φρουρά. Η υπόθεση των προαγωγών των Μονίμων Υπαξιωματικών βρίσκεται συνεχώς σε ένα φαύλο κύκλο και από το 1986 μέχρι σήμερα, 40 από αυτούς έχουν καταφέρει να ανελιχθούν στο βαθμό του Ανθυπασπιστή μετά από παραμονή στο βαθμό του Αρχιλοχία για δέκα περίπου χρόνια. Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, αιτία για την καθυστέρηση στις προαγωγές των παραπάνω είναι οι συνεχείς προσφυγές στα Δικαστήρια για αξιολογήσεις και προαγωγές, με αποτέλεσμα να προάγονται οι νεότεροι και οι αρχαιότεροι να μένουν καθηλωμένοι στον ίδιο βαθμό για περισσότερο από δέκα χρόνια.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας, οφείλει και πρέπει να εξετάσει αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα.

________________________

6 Ιουλίου 2011

Προς:
κ. Γεώργιο Γεωργίου
Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών

Αγαπητέ κ. Γεωργίου,

Παρακαλώ όπως εγγραφεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών το θέμα με τίτλο:

«Η εγκύκλιος για τα τέλη των αιολικών πάρκων».

Αιτιολόγηση:
Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε τον Έπαρχο Πάφου ο οποίος αρνήθηκε να συμμορφωθεί με εγκύκλιο του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών για μείωση τελών που επέβαλλε κατά περίπου 1 εκατομ. ευρώ. Με βάση την εγκύκλιο, η οποία εξυπηρετούσε επιχειρηματίες εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, οι Έπαρχοι καλούνται να μην λαμβάνουν υπόψη στην επιβολή τελών άδειας οικοδομής την αξία των ανεμογεννητριών και των κινητών μερών τους, αλλά ουσιαστικά να λαμβάνουν μόνο υπόψη τσιμεντένιες βάσεις επί των οποίων θα τοποθετούνταν οι ανεμογεννήτριες. Ο Έπαρχος Πάφου επέμεινε στην επιβολή τέλους περίπου 1,4 εκ. ευρώ και η εταιρεία που λειτούργησε το πάρκο στη Σουσκιού κατέβαλε μεν τα τέλη, αλλά προσέφυγε ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Τώρα το ερώτημα είναι τι θα απογίνει με τις άλλες αιτήσεις που αφορούν τη λειτουργία αιολικών πάρκων, αφού με βάση την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου το δημόσιο μπορεί να εισπράττει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τους ιδιοκτήτες αιολικών πάρκων υπό μορφή τελών άδειας οικοδομής.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, οφείλει και πρέπει να εξετάσει αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα.

________________________

5 Ιουλίου 2011

Προς:
κ. Αβέρωφ Νεοφύτου
κ. Στέλλα Κυριακίδου
κ. Δημήτρης Συλλούρης
κ. Ρούλα Μαυρονικόλα

Παρακαλώ όπως εγγραφεί στην ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή το θέμα με τίτλο:

«Τα προβλήματα προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι στο αεροδρόμιο Λάρνακας».

Αιτιολόγηση:
Σε πρόσφατη επικοινωνία που είχα με την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου πληροφορήθηκαν ότι η κλίση των γεφυρών αναχωρήσεων του αεροδρομίου Λάρνακας είναι υπερβολικά απότομη και εκτός των προδιαγραφών της Κυπριακής σχετικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με την Οργάνωση Παραπληγικών οι σχεδιαστές είχαν υποχρέωση να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν ένα αεροδρόμιο το οποίο να είναι όσο πιο φιλικό γίνεται στα άτομα με αναπηρίες και όπου σχεδιάστηκαν ράμπες αυτές θα έπρεπε να έχουν πολύ ομαλή κλίση λαμβάνοντας υπόψη την εθνική νομοθεσία και όχι τις συστάσεις που είχε κάνει η ΙΑΤΑ (International Air Transport Association). Παράλληλα ενώ υπάρχει βοηθητικό κάγκελο – χειρολαβή στο ύψος τους χεριού ανθρώπου που περπατά, δεν υπάρχει δεύτερο κάγκελο πιο χαμηλά για να χρησιμοποιείται από παιδία ή από άτομα σε τροχοκάθισμα στις γέφυρες αναχωρήσεων και αφίξεων.

Για το θέμα κατάθεσα κοινοβουλευτική ερώτηση και έλαβα απάντηση την οποία κρίνω ως μη ικανοποιητική (επισυνάπτεται). Την ίδια άποψη έχει και η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι στο αεροδρόμιο Λάρνακας είναι πολλά για αυτό και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών, οφείλει και πρέπει να εξετάσει αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα.

________________________

5 Ιουλίου 2011

Προς:
κ. Γιώργο Βαρνάβα
Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας

Αγαπητέ κ. Βαρνάβα,

Παρακαλώ όπως εγγραφεί στη Κοινοβουλευτική Επιτροπή το θέμα με τίτλο:

«Η ανάγκη αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων των ΕΠΥ».


Αιτιολόγηση:
Οι ΕΠΥ αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα εδώ και αρκετά χρόνια τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης. Ενδεικτικά αναφέρονται μεταξύ άλλων τα πιο κάτω:
  1. Η ανάγκη αύξησης της άδειας ανάπαυσής τους καθώς και της άδειας ασθενείας.
  2. Επέκταση του ορίου ηλικίας αφυπηρέτησης τους από το 50ο έτος στο 55ο έτος της ηλικίας τους.
  3. Θέματα ανέλιξης των ΕΠΥ.
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας, οφείλει και πρέπει να εξετάσει αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα.

Ερωτήσεις και θέματα που κατέθεσα σήμερα:


11 Ιουλίου 2011

Έχω πληροφορηθεί ότι πρόσφατα οι ρωσικές τελωνειακές αρχές επέστρεψαν στην Ιαπωνία μία «παρτίδα» οχημάτων λόγω υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας. Ακόμα πιο πρόσφατα εντοπίστηκε βοδινό κρέας στην Ιαπωνία με πολύ ψηλά ραδιενεργά κατάλοιπα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν γίνονται τέτοιων ειδών έλεγχοι ραδιενέργειας στα εισαγόμενα προϊόντα από την Ιαπωνία και ποιά είναι τα αποτελέσματα.

11 Ιουλίου 2011

Έχω πληροφορηθεί ότι τον Μάρτιο του 2010 η κυβέρνηση κυκλοφόρησε ως ένθετο σε όλες τις εφημερίδες το έντυπο «Κύπρος και Ομοσπονδία».

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το κόστος εκτύπωσης και κυκλοφορίας του εν λόγω ενθέτου.

11 Ιουλίου 2011

Έχω πληροφορηθεί ότι στην Ελλάδα πρόσφατα έχει ψηφιστεί και έχει απαγορευτεί διά νόμου η συμμετοχή ζώων σε τσίρκα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν προτίθεται να καταθέσει νομοσχέδιο για την απαγόρευση της συμμετοχής των ζώων σε τσίρκα.

7 Ιουλίου 2011

Έχω πληροφορηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να απαγορεύσει τις εισαγωγές σπόρων και φασολιών από την Αίγυπτο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2011 καθώς υπάρχουν υποψίες ότι σπόροι μοσχοσίταρου που εισήχθησαν από τη χώρα αυτή ευθύνονται για την πρόσφατη επιδημία του βακτηρίου E.coli στη Γερμανία και άλλες χώρες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι όλοι οι σπόροι μοσχοσίταρου που έχουν εισαχθεί στην Ευρώπη μετά το 2009 από την αιγυπτιακή εταιρεία η οποία φέρεται να είναι η πηγή της μόλυνσης θα πρέπει να αποσυρθούν, να εξεταστούν και να αποσυρθούν.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν η Κύπρος έχει σταματήσει τις εισαγωγές σπόρων μοσχοσίταρου και φασολιών από την Αίγυπτο μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρακαλώ επίσης τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν έχουν αποσυρθεί οι σπόροι μοσχοσίταρου που εισήχθησαν στην αγορά από την Αίγυπτο μετά το 2009.

12 Ιουλίου 2011

Έχω πληροφορηθεί ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις WWF και Oceana υποστηρίζουν με επιστολή που απέστειλαν στις αρμόδιες κυπριακές και ευρωπαϊκές αρχές ότι η περιοχή στην οποία θα πραγματοποιηθούν οι γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στο οικόπεδο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, εμπίπτει σε προστατευόμενη ζώνη, καθώς εκεί υπάρχει το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο βουνό της Μεσογείου, ο Ερατοσθένης, όπως ονομάζεται.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν ευσταθούν οι ισχυρισμοί των μη κυβερνητικών οργανώσεων ότι η περιοχή στην οποία θα πραγματοποιηθούν οι γεωτρήσεις για φυσικό αέριο εμπίπτει σε προστατευόμενη περιοχή. Παρακαλώ επίσης τον αρμόδιο υπουργό να καταθέσει  στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εάν έχει γίνει περιβαλλοντική μελέτη αναφορικά με τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στο οικόπεδο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

12 Ιουλίου 2011

Έχω πληροφορηθεί ότι στις 5 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε νομοθετική τροποποίηση της οδηγίας για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς που δίνει τη δυνατότητα στα κράτη να εφαρμόζουν εθνικούς περιορισμούς για την καλλιέργεια τροποποιημένων οργανισμών.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν έχει τεθεί υπόψη του η καινούρια απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εάν βάση αυτής προτίθεται να προχωρήσει σε κήρυξη προσωρινού μορατόριουμ σε όλους τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και να κηρύξει την Κύπρο ελεύθερη ζώνη από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα που διεξάγεται από το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

12 Ιουλίου 2011

Έχω πληροφορηθεί ότι κατά τις εκσκαφές για την ανέγερση μεγάλου εμπορικού κέντρου στην Κάτω Πάφο, στην περιοχή των παλιών αποθηκών ΚΕΟ, εντοπίστηκαν αρχαιότητες.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιες αρχές και εάν έλαβαν μέτρα για την προστασία των αρχαιοτήτων.