Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


 
Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών
Κατάθεση ερωτήσεων και θεμάτων– Παρακολούθηση Επιτροπών

Α. Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργος Περδίκης κατάθεσε  τις τελευταίες δύο βδομάδες στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων τα εξής θέματα:

1.            Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος:
«Ο σχεδιασμός λειτουργίας λατομείου και σκυροθραυστικής μονάδας μεταξύ των χωριών Λεύκαρα, Μαθιάτη, Λυθροδόντα και Δελίκηπο στο κρατικός δάσος Μαχαιρά».
Το θέμα κατατέθηκε για εγγραφή σε συνεργασία με τον βουλευτή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΑΚΕΛ – Αριστερά Νέες Δυνάμεις κ. Γιώργο Γεωργίου (ΑΚΕΛ).

2.            Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων:
Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων κ. Γιαννάκη Γαβριήλ, ο κ. Περδίκης ζήτησε όπως εξεταστεί η εισήγησή του για τροποποίηση των υπό συζήτηση Κανονισμών που φέρουν τον τίτλο «Οι περί προστασίας και Ευημερίας των Ζώων (Διατήρηση Άγριων Ζώων σε Ζωολογικούς Κήπους (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2011» με σκοπό την θέσπιση αυστηρότερο νομοθετικού πλαισίου σε ότι αφορά τη λειτουργία των ζωολογικών κήπων για το καλό των ζώων, την ευημερία τους, την προστασία και τη διαχείρισή της βιοποικιλότητας της χώρας μας.

Η εισήγηση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών δεν έγινε αποδεκτή από την Επιτροπή και ο κ. Περδίκης θα προχωρήσει με τροπολογίες στην Ολομέλεια της ερχόμενης Πέμπτης.

3.            Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών:
·                     «Η υποχρέωση των τοπικών αυτοδιοικήσεων να διασφαλίσουν την προσβασιμότητα των παραλιών σε αναπήρους».
·                     «Τα προβλήματα προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι στο αεροδρόμιο Λάρνακας».
Τα πιο πάνω θέματα κατατέθηκαν από κοινού με τους Αβέρωφ Νεοφύτου, Δημήτρη Συλλούρη, Στέλλα Κυριακίδου και Ρούλα Μαυρονικόλα.

4.            Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και Βιομηχανίας:
«Το ενδεχόμενο λαθρεμπορίου γεωργικών φαρμάκων από τα κατεχόμενα».
Το θέμα είχε αρχικά κατατεθεί στην Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων. Η Επιτροπή θεώρησε ότι το θέμα εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και έτσι το θέμα επανακατατέθηκε στην Επιτροπή Εμπορίου.


Β. Κατάθεση θεμάτων για εγγραφής το Δ΄ Κεφάλαιο της Ολομέλειας:
Ο βουλευτής τον Οικολόγων κ. Γιώργος Περδίκης κατέθεσε επίσης στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Ομήρου  για να εγγραφεί στο Κεφάλαιο Δ’ της Ολομέλειας θέμα με τον εξής τίτλο:

«Οι απειλές της Τουρκίας κατά της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Η εγγραφή του πιο πάνω θέματος απορρίφθηκε από την πλειοψηφία και αντί συζήτησης και απόφασης στην Ολομέλεια, έγινε προ ημερησίας διατάξεως, δήλωση του προεδρεύοντος.
Δήλωση του προεδρεύοντος έγινε επίσης και για την εναλλακτική κινητικότητα θέμα που είχε ζητήσει να εγγραφεί ο κ. Περδίκης και απορρίφθηκε και πάλι από την πλειοψηφία.


Γ. Κατάθεση Ερωτήσεων
Παράλληλα ο κ. Περδίκης έχει καταθέσει στο Γενικό Διευθυντή της Βουλής των Αντιπροσώπων ερωτήσεις που αφορούν:
·                     Την ανάγκη έκδοσης ανακοίνωσης του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
·                     Τις χημικές αναλύσεις του μελιού με σκοπό να διαπιστωθεί κατά πόσο περιέχει γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
·                     Την επίλυση του προβλήματος που αφορά την έκδοση εξώδικης καταγγελίας για παραβάτες της σήμανσης των χώρων στάθμευσης που προορίζονται για ανάπηρα άτομα σε νοσοκομεία, εμπορικά κέντρα, κλινικές, γήπεδα κτλ.
·                     Την εκτίμηση των ενδεχόμενων κινδύνων στο περιβάλλον, τους εργαζομένους και τους κατοίκους από τη λειτουργία των εργοστασίων Γεωργιάδη και ΒΙΟΧΡΩΜ στο χωριό Πέρα Χωριό Νήσου της Επαρχίας Λευκωσίας.
·                     Τη μελέτη και το πόρισμα που ετοιμάστηκε από τον οίκο KPMG και αφορά την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών της δημόσιας υπηρεσίας (νόμοι, κανονισμοί, διατάγματα, εγκύκλιοι κτλ).
·                     Την εγκατάσταση και λειτουργία του «Έργου Νομικής Υπηρεσίας».
·                     Τα στατιστικά στοιχεία για τη  χρήση των δημοσίων μέσων κυκλοφορίας τα τελευταία πέντε χρόνια, το ποσοστό των μετακινήσεων που γίνονται με δημόσια μέσα κυκλοφορίας και τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές στατιστικές.
·                     Τους σχεδιασμούς αντιμετώπισης του προβλήματος της αποχέτευσης των οικιακών λυμάτων στην περιοχή Τηλλυρίας.
·                     Τα μέτρα περιορισμού της ρύπανση από τις εξατμίσεις των ηλεκτρογεννητριών που χρησιμοποιούνται μετά την καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό, τη τοποθέτηση φίλτρων με καταλύτες  και το ενδεχόμενο αλλαγής του καυσίμου για περιορισμό της εκπομπής ρύπων από τις ηλεκτρογεννήτριες.
·                     Τη δημιουργία Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής.
·                     Τη διόρθωση της στρέβλωσης που υπάρχει στη χρησιμοποίηση φαρμακευτικών σκευασμάτων για την καταπολέμηση των ψύλλων και τη πολιτική που ακολουθείται από άλλα κράτη μέλη σχετικά με την κατηγοριοποίηση σκευασμάτων που καταπολεμούν ψύλλους.


Δ. Παρακολούθηση Κοινοβουλευτικών Επιτροπών:
Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού – 12/9/2011 και 19/9/2011:
Ο κος Περδίκης παρευρέθηκε και στις δύο συνεδρίες της Επιτροπής Οικονομικών. Η επιτροπή εξέτασε μία σειρά από νομοσχέδια που αφορούσαν:
·                     Τις εξετάσεις για θέσεις εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία
·                     Την κατάργηση 206 κενών μόνιμων θέσεων στη Δημόσια Υπηρεσία
·                     Την παραχώρηση αντισταθμιστικών μέτρων λόγων της επιβολής Φ.Π.Α σε τρόφιμα και φάρμακα.
·                     Την τροποποίηση νομοθεσιών για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του «περί Καλυμμένων Αξιόγραφων Νόμου».
·                     Τον περί Κτηματολογικού και Χωρομετρικού Τμήματος (Τέλη και Δικαιώματα) Νόμο.
·                     Την αναπομπή του προέδρου στον περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.
·                     Τον προϋπολογισμό της ΑΗΚ
·                     Τον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό της ΑΤΗΚ
·                     Τον περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Νόμο.
 
Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως – 13/09/2011:
«Ο περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμος του 2011».
Συζητήθηκε το περιεχόμενο της επιστολής της Γενικής Ελέγκτριας.

Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών – 13/9/2011 και 20/09/2011:
·                     «Οικονομικές καταστάσεις και έκθεση της Γενικού Ελεγκτού της Δημοκρατίας για το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου για το έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2010».
·                     Ετήσια Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για το 2009 (Υπουργείο Οικονομικών).

Επιτροπή Νομικών – 14/09/2011 και 20/09/2011:
«Ο περί Ερευνητικών Επιτροπών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2011». Πρόταση Νόμου κ. Γιώργου Περδίκη και κ. Νίκου Αναστασίαδη.

Επιτροπή Υγείας – 15/09/2011:
«Ο περί Εγγραφής Επιστημόνων Τροφίμων και Διαιτολόγων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2011».
Επιτροπή Άμυνας – 15/09/2011:
·                     «Οι διαδικασίες που ακολουθούνται κατά την καταστροφή παλαιών πυρομαχικών από την Εθνική Φρουρά»
·                     Ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας για την κατάσταση και τα αποθέματα των πυρομαχικών καθώς και των ανταλλακτικών των οπλικών συστημάτων που διαθέτει η Εθνική Φρουρά».

Επιτροπή Εσωτερικών - 16/09/2011 και 23/09/2011:
·                     «Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2011»
·                     «Ο περί Τοπικών Αρχών και Συμπλεγμάτων Νόμος του 2011»
·                     «Ο περί των Επαρχιακών Συμβουλίων Νόμος του 2011».
·                     «Ο περί Πιστοποιούντων Υπαλλήλων Νόμος του 2011»
·                     «Ο περί Υδατοπρομήθειας (Δημοτικές και Άλλες Περιοχές) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2010».
·                     «Ο περί Υδατοπρομήθειας (Δημοτικές και Άλλες Περιοχές) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2011».
·                     «Οι περί Αποχετεύσεων Λάρνακας (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2011».

Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων – 16/09/2011
Συνάντηση με τη νέα Υπουργό Εξωτερικών κ. Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

Επιτροπή Περιβάλλοντος -16/09/2011:
·                     «Ο περί Ελέγχου της Ρύπανσης της Ατμόσφαιρας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2011» - Πρόταση νόμου του κ. Γιώργου Περδίκη.
·                     «Το πρόβλημα της ασφαλούς αποθήκευσης και οι διαδικασίες εξαγωγής υλικών από αμίαντο» - αυτεπάγγελτο θέμα μετά από εισήγηση του Γιώργου Περδίκη και του Σοφοκλή Φυττή.

Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων – 19/09/2011:
·                     «Η ανάγκη κατοχύρωσης των επαγγελματικών προσόντων στην αγορά εργασίας στην Κύπρο».
·                     «Η εργοδότηση κοινοτικών εργαζομένων και εργαζομένων από τρίτες χώρες μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Επιτροπή Παιδείας  – 20/09/2011:
«Ο περί Σχολικών Εφορειών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2010».
Πρόταση Νόμου του κ. Περδίκη.

Περισσότερες πληροφορίες για τα θέματα και τις ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί μπορείτε να βρείτε στο blog του βουλευτή των Οικολόγων στην ιστοσελίδα: http://georgeperdikis.blogspot.com/ , κάτω από τον τίτλο Βουλή των Αντιπροσώπων (έργο βουλευτή) καθώς επίσης και στην ιστοσελίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων: http://www.parliament.cy

Γραφείο Γιώργου Περδίκη
Βουλευτή
Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Επιστολή στον Γιαννάκη Ομήρου


23 Σεπτεμβρίου 2011

890/ΧΛ/ΓΠ/11
Προς:
κ. Γιαννάκη Ομήρου
Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Αγαπητέ πρόεδρε,

Θέμα: Εφαρμογή του νόμου που προνοεί την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού σε πληροφορίες που σχετίζονται με θέματα περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το νόμο «Ο περί της Πρόσβασης του Κοινού σε Πληροφορίες που είναι Σχετικές με το Περιβάλλον» [Ν.119/(Ι)/2004], και συγκεκριμένα το άρθρο 3 αυτού, οι δημόσιες αρχές υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες που είναι σχετικές με το περιβάλλον που κατέχονται από τις ίδιες (ή για λογαριασμό τους), σε σχετικές με τον οποιοδήποτε αιτητή υποθέσεις και χωρίς αυτός να οφείλει να επικαλεσθεί ή να αποδείξει έννομο συμφέρον.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του νόμου, κάθε δημόσια αρχή οφείλει να παρέχει διευκολύνσεις στον αιτητή, καθορίζοντας μεταξύ άλλων «υπεύθυνους ενημέρωσης», καθιερώνοντας και διατηρώντας χώρους για την εξέταση των απαιτούμενων πληροφοριών. Επίσης κάθε δημόσια αρχή είναι υποχρεωμένη να τηρεί μητρώα ή καταλόγους πληροφοριών σχετικών με το περιβάλλον που κατέχει, με σαφείς αναφορές για το πού μπορούν να βρεθούν οι πληροφορίες αυτές.

Παρακαλώ όπως με ενημερώσετε κατά πόσο η Βουλή των Αντιπροσώπων:
1.    Έχει ορίσει υπεύθυνους ενημέρωσης του κοινού για περιβαλλοντικά θέματα,
2.  Εάν έχουν καθοριστεί χώροι  για την εξέταση των απαιτούμενων πληροφοριών καθώς επίσης και
3.    Εάν τηρεί μητρώα και καταλόγους πληροφοριών σχετικά με το περιβάλλον.

Αναμένω τη θετική σας ανταπόκριση.