Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

«Οι μαύρες επέτειοι του πραξικοπήματος και της Τουρκικής εισβολής»


 
Ομιλία Γενικού Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργου Περδίκη
 
Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014



Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την αποφράδα ημέρα του προδοτικού πραξικοπήματος της Ελληνικής Χούντας κατά της συνταγματικής τάξης και του εκλεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ´. Ακολούθησε η Τουρκική εισβολή, ο ξεριζωμός, η προσφυγιά, η εθνοκάθαρση και η διχοτόμηση. Σήμερα 40 χρόνια μετά είμαστε αντιμέτωποι με τα τετελεσμένα που δημιούργησε το δίδυμο έγκλημα του ’74 και παγιώθηκαν μέσα από τα λάθη της εκάστοτε Κυπριακής ηγεσίας.

Ότι ξεκίνησε από τα σκοτεινά παρασκήνια του ΝΑΤΟ, ολοκληρώθηκε αιματηρά επί του εδάφους από το προδοτικό πραξικόπημα και τις μεραρχίες της Τουρκίας. Οι υπερασπιστές της Κυπριακής Ανεξαρτησίας και Δημοκρατίας βρέθηκαν άοπλοι και προδομένοι, απέναντι στα τανκς της προδοσίας και του πάνοπλου Αττίλα.

Όμως το καυτό εκείνο μαύρο καλοκαίρι του 1974 μπορεί να χάσαμε στο πεδίο των πολεμικών επιχειρήσεων αλλά δεν ηττηθήκαμε ιδεολογικά. Χάρη στις θυσίες του λαού μας, την ιερή σπονδή αίματος των χιλιάδων νεκρών, τραυματιών και αγνοουμένων, κρατάμε πεισματικά ελεύθερο αυτόν τον βράχο στην Ανατολική άκρη του Ελληνισμού στην Ανατολική άκρη της Ευρώπης. Δε συνθηκολογήσαμε με το άδικο και τη βία. Επιβιώνουμε, παρά τα αλλεπάλληλα λάθη της πολιτικής μας ηγεσίας, που στάθηκε διαχρονικά ανάξια να διαχειριστεί τη μεγάλη θυσία των ηρώων της Κυπριακής Ελευθερίας και Δημοκρατίας. Διότι δυστυχώς όσα από τους σχεδιασμούς της Τουρκίας και των συμμάχων της δεν επιτεύχθηκαν στο πεδίο των προδομένων μαχών το ‘74, χάθηκαν – και χάνονται – στη συνέχεια μέσα από τα 40 χρόνια ανεπιτυχούς διαπραγμάτευσης από την εκάστοτε Κυπριακή ηγεσία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Συνταγματική τάξη για την οποία έδωσαν τη ζωή του οι ηρωικοί νεκροί του ’74, βρίσκεται υπό κατάλυση μέσω διαπραγματεύσεων πίσω από κλειστές πόρτες, ερήμην του Κυπριακού λαού, αλλά υπό την επιτήρηση αυτών εκ των Μεγάλων Δυνάμεων που σχεδίασαν, οργάνωσαν και υποστήριξαν το δίδυμο έγκλημα του ’74. Ορισμένοι μάλιστα από εμάς χαριεντίζονται για την ανάμιξη και τον ενεργό ρόλο που φαίνεται να επιδιώκουν στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού, αυτοί που ευθύνονται και ευνοούνται από την καταστροφή της Κύπρου. Είμαστε λέει «στρατηγικοί εταίροι» και χαίρονται γι’ αυτό, αγνοώντας ότι στρατηγικός εταίρος των ίδιων δυνάμεων ανακηρύσσεται από τους ίδιους καθημερινά η Τουρκία – στα λόγια και στην πράξη. Διερωτώμαι σε ποιά κοινή επιχείρηση, σε ποιό κοινό όραμα είμαστε συνέταιροι με την Τουρκία; Μήπως στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου ή στην εξυπηρέτηση των στρατηγικών σχεδιασμών των υπερδυνάμεων;

Εμάς τους Οικολόγους το δικό μας όραμα είναι διαφορετικό. Θέλουμε οι χελώνες να μπορούν να επιστρέφουν  εκεί που γεννήθηκαν στην αμμουδιά της Λάρας και της Γιαλούσας και όλοι οι άνθρωποι του τόπου μας να μπορούν να επιστρέψουν στο τόπο που γεννήθηκαν στη Μόρφου, στην Αμμόχωστο, στο Ριζοκάρπασο και στην Κερύνεια. Θέλουμε τα πουλιά να πετάνε ελεύθερα και να φωλιάζουν από τις κορφές του Τροόδους στις πτυχές του Πενταδακτύλου αλλά και όλους τους ανθρώπους του τόπου μας να περπατάνε και να ζουν ελεύθερα από τον Ακάμα ως την Καρπασία. Θέλουμε τα δελφίνια να κολυμπούν και να ερωτεύονται στην κρυστάλλινη θάλασσα από την Πάφο ως την Κερύνεια, αλλά και όλους τους ανθρώπους του τόπου μας, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους να αγαπούν, να ποθούν και να χαίρονται μια ειρηνική, δημοκρατική και ελεύθερη πατρίδα.

Οι οιωνοί, τα σημάδια των καιρών, δεν είναι οι καλύτεροι. Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελευθερία  του λαού μας δεν έπαψε ποτέ να υφίσταται.   Κινδυνεύουν – όπως και τότε – από τους σχεδιασμούς της Τουρκίας και των συμμάχων της που είναι – κατά κάποιους – και δικοί μας σύμμαχοι. Η Κυπριακή Δημοκρατία και Ελευθερία κινδυνεύουν όμως περισσότερο – όπως και τότε – από την έλλειψη προγραμματισμού, πρόβλεψης και προετοιμασίας. Επειδή ελλείπει η αποφασιστικότητα και η σοφία, η πίστη και η αντοχή, ο δυναμισμός, η ενότητα και η διεκδικητικότητα από αυτούς που ηγούνται  κατά καιρούς αυτού του μικρού λαού. Κι ας είμαστε, όπως λέει ο ποιητής «μικρός λαός που πολεμά, δίχως σπαθιά και βόλια, γι’ όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι».
 
Ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών δεν μπορούμε να συναινέσουμε στη συνθηκολόγηση με το άδικο. Παραμένουμε σταθερά  προσηλωμένοι στο στόχο για μια Κύπρο ελεύθερη, κυρίαρχη και ανεξάρτητη, χωρίς ξένους στρατούς, στρατιωτικές βάσεις και εποίκους, με πλήρως κατοχυρωμένα και σεβαστά τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα όλων των Κυπρίων, ανεξάρτητα από φυλετική ή εθνική καταγωγή ή άλλο χαρακτηριστικό. Καλούμαστε να υποστηρίξουμε και σήμερα – με την αποφασιστικότητα όσων τη θυσία τιμούμε αυτές τις μέρες – τις αξίες και τους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Ανεξαρτησία και την Ελευθερία του λαού μας. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι εκλιπούσα, και δεν θα εκλείψει ποτέ όσο διατηρείται η μνήμη των ηρώων ζωντανή και οι ζωντανοί δίνουν το αίμα τους.

Διότι η πραγματική ευδαιμονία και ευτυχία, βρίσκεται μόνο στην Ελευθερία.


Γιώργος Περδίκης
Γενικός Γραμματέας
Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών