Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Παρουσίαση Κοινοβουλευτικού Έργου 2013 - 2014





Συνεπής στις αρχές της διαφάνειας και της άμεσης δημοκρατίας, παρουσίασα μαζί με τις κοινοβουλευτικές μου συνεργάτιδες τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου σε δημόσια ανοικτή εκδήλωση το Κοινοβουλευτικό μας Έργο για την περίοδο Αύγουστος 2013 – Ιούλιος 2014.

Στην εκδήλωση  παρουσιάστηκε αναλυτικά το έργο των Οικολόγων μέσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων (κατάθεση προτάσεων νόμου, εγγραφή θεμάτων, κατάθεση ερωτήσεων κλπ) του περασμένου χρόνου.

Παρουσίασα τα πεπραγμένα του κοινοβουλευτικού έργου, απάντησα σε ερωτήσεις και εξήγησα τις λειτουργίες του Κοινοβουλίου.

Σε ότι αφορά τα στατιστικά στοιχεία σημειώνεται ότι κατάθεσα ή συμμετείχα στην κατάθεση  28 προτάσεων νόμου, ποσοστό που αντιστοιχεί με 22,4% του συνολικού αριθμού των προτάσεων νόμου που κατατέθηκαν από όλους τους βουλευτές. Επιπρόσθετα, από τις συνολικά  52  προτάσεις νόμου που ψηφίστηκαν κατά την Τρίτη Σύνοδο της Ένατης Περιόδου, οι 13 προτάσεις νόμου έχουν κατατεθεί αποκλειστικά από εμένα  ή σε συνεργασία με άλλους βουλευτές ή από κοινού από Κοινοβουλευτική Επιτροπή στην οποία είμαι μέλος, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 25%.  Παράλληλα κατέθεσα συνολικά το 18,4% των αυτεπάγγελτων θεμάτων που εγγράφηκαν στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές. Επιπρόσθετα κατέθεσα το 46,1% των κοινοβουλευτικών ερωτήσεων κατά την περίοδο από το Σεπτέμβριο 2013 – Ιούλιο 2014.

Κατά την παρουσίαση του κοινοβουλευτικού έργου έκανα επίσης αναφορά σε σημαντικές παρεμβάσεις του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, όπως για παράδειγμα στη μεσολάβηση των Οικολόγων ώστε το Υπουργείο να προχωρήσει με την κατασκευή πλατό στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή όπου υπήρχε πρόβλημα με τη διοργάνωση παράνομων αγώνων ταχύτητας αυτοκινήτων,  στη σημαντική συμβολή των Οικολόγων στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου «Ο περί του Ελέγχου της Εμπορίας Ξυλείας και Προϊόντων Ξυλείας Νόμος του 2013» ώστε να ελέγχεται η εμπορία καυσόξυλων, στην καθιέρωση της νοηματικής γλώσσας στις απευθείας μεταδόσεις συζητήσεων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και άλλα.

Μέσα από την παρουσίαση του κοινοβουλευτικού έργου μου και των μελών της ομάδας που με στηρίζει, καταγράφεται το μέγεθος της σημασίας της παρουσίας των Οικολόγων μέσα στο Κοινοβούλιο. Ένα πολύ σημαντικό μέρος των εξελίξεων, των καινοτομιών και της προόδου στα οικολογικά θέματα της Κύπρου, περνά μέσα από το κοινοβουλευτικό έργο των Οικολόγων.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου. 

Την παρουσίαση μπορείτε να δείτε πατώντας το ακόλουθο link: Απολογισμός Κοινοβουλευτικού Έργου 2013 - 2014

Ακολουθεί η ομιλία του Προέδρου της Βουλής στην παρουσίαση του κοινοβουλευτικού έργου.

 

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου
κατά την παρουσίαση του κοινοβουλευτικού έργου
του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών
Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου  2014, 7:30 μ.μ.
Δημοσιογραφική Εστία
---------------------------

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που έλαβα την πρόσκληση για να παρευρεθώ και να χαιρετίσω τη σημερινή εκδήλωση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, στην οποία θα παρουσιαστεί το κοινοβουλευτικό έργο του κινήματος για την περασμένη χρονιά.

Η ετήσια αυτή εκδήλωση, που έχει καθιερωθεί, έχει πολλά να προσφέρει για την ανάδειξη του ρόλου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστιών στα κοινοβουλευτικά θέσμια.

Η αποδοχή της πρόσκλησης και η παρουσία μου στην εκδήλωση αυτή επαναβεβαιώνει την εκτίμηση και το σεβασμό μου στο πολυσχιδές έργο που αναπτύσσει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εντός της Βουλής των Αντιπρόσωπων.


Το δυσανάλογα μεγάλο και πολύπλευρο κοινοβουλευτικό έργο του κινήματος, σε σχέση με τη μία μόνο έδρα που κατέχει, είναι άξιο επαίνου και έχει δημιουργήσει ένα θετικό προηγούμενο στην κυπριακή Βουλή, αφού πλέον η κοινοβουλευτική δράση δεν συναρτάται από την αριθμητική εκπροσώπηση στα έδρανα, αλλά από τη μαχητικότητα και την εργατικότητα του βουλευτή και των συνεργατών που τον υποστηρίζουν, και βέβαια από την υποστήριξη των ψηφοφόρων του κινήματος που είναι ιδιαίτερα δραστήριοι και ευαισθητοποιημένοι σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών έχει αποδείξει με τη δράση του μέσα στη Βουλή ότι και η πιο μικρή παρέμβαση μπορεί να κάνει τη διαφορά και να εμπλουτίσει την κοινοβουλευτική δράση.

Οι ευγενικοί στόχοι του κινήματος, όπως είναι:
·               Η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και η προστασία του περιβάλλοντος,
·               Η σωστή περιβαλλοντική διαχείριση έργων, (όπως π.χ. η εξόρυξη του φυσικού αερίου από την Κυπριακή ΑΟΖ)
·               Η καταπολέμηση της ρύπανσης,
·               Η εξοικονόμηση ενέργειας,
·               Η ορθή διαχείριση των υδάτων,
·               Η καλλιέργεια βιοηθικής και βιοπολιτισμού,
·               Η προστασία της υγείας του καταναλωτή,
·               Η προστασία της άγριας χλωρίδας και πανίδας μας,
·               Η προσπάθεια δημιουργίας περιβαλλοντικής συνείδησης,
·               Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας,
·               Η δημιουργία κουλτούρας προστασίας των ζώων,
·               Η προώθηση ρυθμίσεων για προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων,
·               Η προώθηση ρυθμίσεων που διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία (π.χ. η λειτουργία πρατηρίων πετρελαιοειδών και λατομικών μονάδων και η εισαγωγή και καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών),
·               Αλλά και η κατοχύρωση του δικαιώματος του πολίτη  στην ενημέρωση για τις εθνικές και περιφερειακές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος,
έχουν βρει το δρόμο της νομοθετικής κατοχύρωσης και της ανάδειξής τους μέσα από τη συζήτηση, χάρις στις προσπάθειες του κ. Γιώργου Περδίκη και των συνεργατών του.

Βεβαίως, οι επιγραμματικά και τηλεγραφικά προαναφερθέντες σημαντικότατοι στόχοι και σκοποί του κινήματος δεν μείωσαν και δεν ατόνησαν ποτέ το ενδιαφέρον των στελεχών του κινήματος για μια σωστή και δίκαιη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, όπου και καταγράφεται μια αξιοπρόσεκτη συνέπεια λόγων και πράξεων για το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, καθώς και για άλλα σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας, όπως είναι η οικονομική ανάκαμψη της πατρίδας μας.

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για τη σημαντική συμβολή τους στα κοινοβουλευτικά δρώμενα, και όχι μόνον, και να ευχηθώ να συνεχίσουν την αξιέπαινη πορεία τους, που ξεκίνησε από το 1996, με την ίδια επιμονή και τόλμη, με μόνη επιδίωξη το καλό του τόπου και του λαού μας.  

Σας ευχαριστώ και πάλι για την πρόσκλησή σας να παραστώ και να προσφωνήσω την αποψινή σας εκδήλωση και εύχομαι κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει.