Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Ομιλία Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργου Περδίκη με θέμα:




«Οι μαύρες επέτειοι του πραξικοπήματος και της Τουρκικής εισβολής»
Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015

Συμπληρώνονται σήμερα σαρανταένα χρόνια από την αποφράδα ημέρα του προδοτικού πραξικοπήματος της Ελληνικής Χούντας κατά του εκλεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ´ και η πατρίδα μας περιμένει ακόμα τη δικαίωση.

Η Τουρκική εισβολή που ακολούθησε έφερε  ξεριζωμό, προσφυγιά, εθνοκάθαρση και  διχοτόμηση. Δυστυχώς σαρανταένα χρόνια μετά, είμαστε ακόμα αντιμέτωποι με τα τετελεσμένα της εισβολής λόγω της Τουρκικής αδιαλλαξίας, της αδιαφορίας της διεθνούς κοινότητας αλλά και λόγω των λανθασμένων χειρισμών της εκάστοτε Κυπριακής ηγεσίας.

Ότι ξεκίνησε από τα σκοτεινά παρασκήνια του ΝΑΤΟ, ολοκληρώθηκε αιματηρά επί του εδάφους από τους προδότες της ΕΟΚΑ Β’ και τη Χούντα και αργότερα από τις Τουρκικές μεραρχίες. Οι υπερασπιστές της Κυπριακής ανεξαρτησίας βρέθηκαν άοπλοι και προδομένοι, απέναντι στα τανκς της προδοσίας και στον πάνοπλο Αττίλα. Παρά την υπεροπλία του κακού, χωρίς να μετρήσουν το κόστος της αντίστασης, έδωσαν ηρωικά τη μάχη της τιμής.

Το καυτό εκείνο μαύρο καλοκαίρι του 1974 χάσαμε στο πεδίο των πολεμικών επιχειρήσεων αλλά δεν ηττηθήκαμε ιδεολογικά. Χάρη στις θυσίες του λαού μας, την ιερή σπονδή αίματος των χιλιάδων νεκρών, τραυματιών και αγνοουμένων, κρατάμε πεισματικά ελεύθερο αυτόν το βράχο, τον «ρότσον» με τις ελιές και τις τερατσιές του, κατά τον μέγα Κύπριο ποιητή, Κώστα Μόντη. Δε συνθηκολογήσαμε με το άδικο και τη βία. Επιβιώνουμε, παρά τα αλλεπάλληλα λάθη της πολιτικής μας ηγεσίας, που στάθηκε διαχρονικά ανάξια να διαχειριστεί τη μεγάλη θυσία των ηρώων της Κυπριακής Ελευθερίας και Δημοκρατίας.

Τέτοιες ώρες είναι εύκολα τα μεγάλα λόγια για τους ήρωες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Οι σημερινές πράξεις είναι οι δύσκολες. Διότι σήμερα ο λαός μας αντιμετωπίζει μια νέα κατοχή και νέες ασύμμετρες απειλές. Σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία οδηγείται δεμένη πισθάγκωνα στη διάλυση και στην κατάλυση. Αφού με πράξεις εγκληματικές, το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο της χώρας μας, έσπειρε την απαξίωση και την απόγνωση στον πάντα απατημένο και παραπλανημένο λαό μας, τώρα ετοιμάζεται να τον ξεπουλήσει σε τιμή ευκαιρίας σε άνομους δυνάστες. Η Κυπριακή Δημοκρατία για την οποία τόσοι αγωνίστηκαν και έχασαν και τη ζωή τους, εκείνους τους σκοτεινούς καιρούς της παρανομίας, του πραξικοπήματος, της Τουρκικής εισβολής και του μεταπραξικοπήματος, τώρα εκτίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ως αναλώσιμο είδος και εδώδιμο αγαθό.

Οι οιωνοί, τα σημάδια των καιρών, είναι σκοτεινοί. Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελευθερία  του λαού μας δεν έπαψε ποτέ να υφίσταται.   Κινδυνεύουμε – όπως και τότε – από τους σχεδιασμούς της Τουρκίας και των συμμάχων της. Κινδυνεύουμε όμως περισσότερο – όπως και τότε – από την έλλειψη προγραμματισμού, πρόβλεψης και προετοιμασίας. Κινδυνεύουμε επειδή ελλείπει η αποφασιστικότητα και η σοφία, η πίστη και η αντοχή, ο δυναμισμός και η διεκδικητικότητα, η ενότητα και η σύμπνοια, η ελπίδα και το όραμα από αυτούς που ηγούνται και παίρνουν τις καθοριστικές αποφάσεις για το λαό μας.  Εμείς οι Οικολόγοι αλλά έχω την εντύπωση και πολλοί άλλοι Κύπριοι, έχουμε ένα μεγάλο όραμα για την μοιρασμένη μας πατρίδα, που μας γεμίζει ελπίδα: Το όραμα για μία ενωμένη μεν αλλά κυρίως ελεύθερη πατρίδα.

Αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ώρες, που είναι πεπερασμένες στιγμές στους αιώνες της πολυτάραχης και ταραγμένης ιστορίας του νησιού μας, καλούμαστε να κρατήσουμε ρότα σταθερή και αταλάντευτη, που να μας οδηγεί στην απελευθέρωση.

Ως Κίνημα Οικολόγων δεν μπορούμε να συναινέσουμε στη συνθηκολόγηση με το άδικο. Παραμένουμε σταθερά  προσηλωμένοι στο στόχο για μια Κύπρο ελεύθερη, ενιαία, κυρίαρχη και ανεξάρτητη, χωρίς ξένους στρατούς, στρατιωτικές βάσεις και εποίκους, με πλήρως κατοχυρωμένα και σεβαστά τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα όλων των Κυπρίων, ανεξάρτητα από φυλετική ή εθνική καταγωγή Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Καλούμαστε όλοι να υποστηρίξουμε και σήμερα – με την αποφασιστικότητα όσων τη θυσία τιμούμε αυτές τις μέρες – τις αξίες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, με την ελιά, την τερατσιά, πάνω στον ρότσο μας.