20 Μαΐου 2008
· Δρόμος Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς. Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην επαναπροκήρυξη των προσφορών
Η νέα κυβέρνηση δήλωσε ότι θα επαναξιολογήσει όλα τα σχέδια για μεγάλα έργα. Με βάση αυτό οι τρεις βουλευτές της Επαρχίας Πάφου εισηγήθηκαν αυτό το θέμα εκφράζοντας τον φόβο τους για το ότι μπορεί η καινούρια κυβέρνηση να μην πραγματοποιήσει τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς.
Ζητήθηκε από τα δύο εμπλεκόμενα υπουργεία να δώσουν μια ξεκάθαρη τοποθέτηση για τις θέσεις τους σε αυτό το θέμα και τονίστηκε το γεγονός ότι έφθασε η ώρα να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις.
Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων είπε ότι δεν υπήρξε καμία αρνητική απάντηση για κανένα αναπτυξιακό έργο, δεν ειπώθηκε καμία δήλωση για ακύρωση ή αναστολή αυτού του έργου, αλλά πρέπει να γίνει αξιολόγηση των μεγάλων έργων(κατά πόσο επηρεάζει το οδικό δίκτυο όλης της Κύπρου, για την κοινωνική του διάσταση, το κόστος της οδικής ασφάλειας, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το σχέδιο, δηλαδή αν είναι ώριμο να εκτελεστεί). Τόνισε επίσης την κρισιμότητα αυτού του έργου.
Τώρα το θέμα βρίσκεται στα χέρια της Αναθεωρητικής Αρχής Αδειών η οποία εξετάζει τις προσφορές που απορρίφτηκαν. Αναμένεται η έκδοση της απόφασης σε περίπου έξι μήνες για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών είπε ότι η καταγραφή της αξιολόγησης των οδικών έργων βρίσκεται στην τελική της φάση κι αναμένεται να αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο σε περίπου τρεις εβδομάδες τα έργα που θα πραγματοποιηθούν. Το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι θα υλοποιήσει αυτά που θα αποφασιστούν από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Ζητήθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών να έρθει στη Βουλή και να δηλώσει ξεκάθαρα τη θέση του πάνω σε αυτό το θέμα.
· Η ανάγκη επανεξέτασης της επιβολής των τελών άδειας κυκλοφορίας των μηχανοκίνητων οχημάτων
Το θέμα αυτό συζητήθηκε παράλληλα με τον περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως (Τροποποιητικό) (Αρ. 2) Νόμο του 2006. Σκοπό της συζήτησης ήταν να βρεθεί μια δίκαιη και αντικειμενική λύση στο πρόβλημα της παράλληλης αύξησης των τελών κυκλοφορίας και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου.Συζητήθηκαν διάφορες λύσεις όπως την κατάργηση των τελών κυκλοφορίας και να αυξηθεί η τιμή των καυσίμων. Από μελέτη του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων βρέθηκε ότι για να αναπληρωθεί το εισόδημα του κράτους από αυτό το τομέα θα πρέπει να αυξηθεί η τιμή των καυσίμων 0,09 ευρώ ανά λίτρο.Το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι θα δεχτεί ότι αποφασιστεί, φτάνει να διατηρηθεί το εισόδημα του κράτους.Η ΣΕΕΑ δεν συμφώνησε με την κατάργηση της άδειας κυκλοφορίας επειδή θεωρείτε εργαλείο περιβαλλοντικής πολιτικής. Πρόσθεσε επίσης ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνονται ετήσια τέλη κυκλοφορίας σύμφωνα με την εκπομπή ρύπων. Τόνισαν ότι τέτοιο σύστημα θα έπρεπε να υιοθετήσουμε κι εμείς.Μπορεί να μην βρέθηκε μια κοινή λύση αλλά όλοι συμφώνησαν ότι το σύστημα πρέπει να αλλάξει και να γίνει πιο δίκαιο.
· Η επιβολή φορολογιών στα υβριδικά αυτοκίνητα
Αυτό το θέμα εγγράφηκε γιατί το καθεστώς των υβριδικών αυτοκινήτων στην Κύπρο δεν είναι ευνοϊκό. Σε άλλες χώρες αυτά τα αυτοκίνητα δεν έχουν τέλη ή είναι πολύ χαμηλά.
Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων εξήγησε ότι έχουν μείωση του φόρου εγγραφής και κυκλοφορίας κατά 50% σε σχέση με τα συνηθισμένα αυτοκίνητα. Το Υπουργείο Εμπορίου εξήγησε ότι υπάρχει μείωση του φόρου κατανάλωσης μέχρι και 30% και γι’ αυτό το σύστημα μας είναι πολύ καλό. Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος ζήτησε την μείωση ως και κατάργηση της φορολογίας για να ενθαρρυνθεί ο κόσμος να στραφεί στα υβριδικά αυτοκίνητα.
Η ΣΕΕΑ εισηγήθηκε να γίνει μια νομοθεσία που να ευνοεί τα αυτοκίνητα με χαμηλές εκπομπές ρύπων. Για παράδειγμα τα αυτοκίνητα (όχι μόνο τα υβριδικά αυτοκίνητα) με εκπομπές ρύπων κάτω από 120 γραμμάρια να μην φορολογούνται.
Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη νομοθεσία για τα αυτοκίνητα που είναι φιλικά ως προς το περιβάλλον και τα τρία Υπουργεία (Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, Υπουργείο Εμπορίου και Υπουργείο Οικονομικών) να μελετήσουν το θέμα ξανά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου