Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

5 Ιουνίου 2008

· Η εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας και οι επιπτώσεις στο γενικό πληθυσμό και ειδικά στα παιδιά.

Το θέμα της σημερινής συζήτησης ξεκίνησε με την διαμαρτυρία των κατοίκων της περιοχής Αποστόλου Ανδρέα στη Λεμεσό για μια κεραία της ΑΤΗΚ που βρίσκεται στην οροφή μιας πολυκατοικίας. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι η κεραία βρίσκεται πολύ κοντά σε σχολεία και βρεφοκομικούς σταθμούς και είναι επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων σημειώνοντας ότι υπήρξαν πολλά κρούσματα καρκίνου και λευχαιμίας στη γύρο περιοχή της αντένας.
Η κεραία είχε εγκατασταθεί στην οροφή της πολυκατοικίας πριν από μερικά χρόνια και υπογράφτηκε με την πολυκατοικία πενταετές συμβόλαιο το οποίο αναγκάζει την ΑΤΗΚ να πληρώνει ενοίκιο στην πολυκατοικία. Τώρα το συμβόλαιο έχει λήξει, η ΑΤΗΚ σταμάτησε να πληρώνει ενοίκιο και οι ένοικοι δεν θέλουν να ανανεώσουν το συμβόλαιο. Επιπλέον, τώρα άλλαξε η νομοθεσία και η ΑΤΗΚ χρειάζεται οικοδομική άδεια για την εγκατάσταση αυτής της κεραίας.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας εξήγησε ότι ηλεκτρομαγνητικά πεδία υπάρχουν παντού ακόμη και χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου. Συμφώνησε επίσης ότι πολύ μεγάλα ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι επικίνδυνα για την υγεία του ανθρώπου και για το περιβάλλον. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δημοσιεύσει κάποια όρια για την προστασία των πιο ευαίσθητων μελών του πληθυσμού αλλά είναι εκατοντάδες φορές πιο ψηλά από αυτά που χρησιμοποιούνται εδώ. Επιπλέον τόνισε ότι η πιθανότητα να πάθει κανείς κάτι από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι πολύ πιο χαμηλές από τις πιθανότητες που έχει κανείς να πάθει κάτι από το κινητό τηλέφωνο. Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έβαλε αυτά τα όρια λόγω της πίεσης (lobby) που δέχτηκε από κοινωνικές ομάδες. Τόνισε επίσης ότι για να δεχόμαστε λιγότερη ακτινοβολία πρέπει να τοποθετηθούν περισσότερες κεραίες. Καλύτερα πολλές μικρές κεραίες σκορπισμένες στην κατοικημένη περιοχή αντί λίγες μεγάλες μακριά από τα σπίτια.
Ο Άθως Αγαπητός (εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων) τόνισε ότι η κεραία πρέπει να φύγει έστω και για την 1% πιθανότητα κινδύνου που υπάρχει για την υγεία των ανθρώπων που βρίσκονται στη γύρω περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: