Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.583, ημερομηνίας 8 Ιουλίου 2008, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με πληροφορίες μου, μια πρόσφατη έκθεση ειδικών επιστημόνων αποκάλυψε ότι ο πληθυσμός των καρχαριών της Μεσογείου έχει μειωθεί κατά 97% τους δύο τελευταίους αιώνες.
Στη θάλασσα της Μεσογείου υπάρχουν σαράντα επτά διαφορετικοί καρχαρίες, από τους οποίους οι είκοσι είναι κυνηγοί στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας. Για πέντε από αυτά τα είκοσι είδη τα ιστορικά αρχεία είναι επαρκή, ώστε να τεκμηριωθούν οι απώλειες, γράφουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση “Conservation Biology”. Ανάμεσα στα είδη αυτά ο σφυροκέφαλος, ο γαλάζιος καρχαρίας και δύο είδη σκυλόψαρου έχουν σχεδόν πάψει να υπάρχουν. Για τα υπόλοιπα δεκαπέντε από τα είδη που εξετάστηκαν τα στοιχεία δεν ήταν επαρκή, ωστόσο η παρακμή τους είναι εμφανής.
Ο πληθυσμός του σφυροκέφαλου μειώθηκε κατά 99,99% τα τελευταία διακόσια χρόνια. Εξαφανίστηκαν από τα παράλια νερά γύρω στο 1900 και τα τελευταία είκοσι χρόνια φαίνεται να απουσιάζουν και από το ανοικτό πέλαγος. Από τα παράλια ύδατα έχουν επίσης εξαφανιστεί ο γαλάζιος καρχαρίας και δύο είδη σκομπροκαρχαρία (λάμνες).
Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν υπόψη τους αυτές τις έρευνες, αν υπάρχουν στοιχεία για τη Μεσόγειο Θάλασσα στην περιοχή της Κύπρου, καθώς και αν υπάρχουν σχέδια αντιμετώπισης της κατάστασης.»


Απάντηση ημερομηνίας 2 Σεπτεμβρίου 2008 του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Μιχάλη Πολυνείκη στην ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.583, ημερομηνίας 8 Ιουλίου 2008, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.583, ημερομηνίας 8 Ιουλίου 2008 του Βουλευτή Εκλογικής Περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

Αναφέρομαι στην ερώτηση του Βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη με αρ. 23.06.009.02.583 και ημερομηνία 8 Ιουλίου 2008, η οποία διαβιβάστηκε με επιστολή του Γενικού Διευθυντή της Βουλής των Αντιπροσώπων με ημερομηνία 18 Ιουλίου 2008, σχετικά με τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί για την μείωση του πληθυσμού των καρχαριών της Μεσογείου και κατά πόσον υπάρχουν σχέδια αντιμετώπισης της κατάστασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:
1. Το δημοσίευμα με τίτλο “Loss of large predatory sharks from the Mediterranean Sea” του F. Feretti και άλλων δημοσιεύτηκε επίσημα στην επιθεώρηση “Conservation Biology” τον Αύγουστο του 2008. Η μελέτη που περιγράφεται στην δημοσίευση αυτή αφορά ιστορικά δεδομένα (1827-2006) στις περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μεσογείου της Αδριατικής και του Ιονίου Πελάγους.
2. Η υπό αναφορά έρευνα είναι υπόψη του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, το οποίο συμμετέχει σε σχετικά εργαστήρια και συνέδρια για το θέμα της πληθυσμιακής κατάστασης και της προστασίας των χονδριχθύων/καρχαριών στη Μεσόγειο.
3. Σημειώνεται ότι το διεθνές εργαστήρι για τους Μεσογειακούς χονδριχθύες με έμφαση στη νότια και ανατολική Μεσόγειο, που διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2005 στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας συμμετείχε η Ανώτερη Λειτουργός του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, κα Μυρούλα Χατζηχριστοφόρου, καθώς και οι συγγραφείς της δημοσίευσης στην υπό αναφορά ερώτηση. Η κα Χατζηχριστοφόρου, σε μελέτη της με τίτλο “Crondricthyes in Cyprus”, που περιλαμβάνεται στα πρακτικά του πιο πάνω εργαστηρίου, αναλύει τα δεδομένα που αφορούν την Κύπρο. Συμπέρασμα της πιο πάνω μελέτης είναι ότι η πτώση που παρατηρήθηκε στην περίοδο 1980-2005 στη μη-στοχευμένη αλίευση των χονδριχθύων στις Κυπριακές θάλασσες μπορεί να οφείλεται σε πραγματική πτώση στους πληθυσμούς τους. Επίσης αυτή η μη-στοχευμένη αλίευση αναμένεται ότι θα μειωθεί λόγω πρόσφατων δραστικών μειώσεων στην αλιεία με επιφανειακό παραγάδι για ξιφίες και στην αλιεία με τράτα. Η πιθανή ανάκαμψη του πληθυσμού των μη-στοχευμένων χονδριχθύων, η οποία μπορεί να ακολουθήσει την μείωση στην αλιευτική πίεση, μπορεί να διαπιστωθεί με μία εστιασμένη μελέτη.
4. Διάφορες Συνθήκες και Συμβάσεις όπως της Βαρκελώνης, της Βέρνης, και του CITES, που προσυπέγραψε και κύρωσε η Κυπριακή Δημοκρατία, παρέχουν προστασία σε διάφορα είδη χονδριχθύων. Ειδικά για τη Μεσόγειο, στα πλαίσια της Συνθήκης της Βαρκελώνης, και ειδικά του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης, του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP/MAP), συντάχθηκε Σχέδιο Δράσης για τη διατήρηση των χονδριχθύων στη Μεσόγειο Θάλασσα (Action Plan for the conversation of cartilaginous fishes (Chondricthyes) in the Mediterranean Sea), στο οποίο η Κύπρος συμμετέχει ενεργά.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας διαβιβάσω τους θερμούς μου χαιρετισμούς και να σας διαβεβαιώσω ότι θα βρίσκομαι πάντα στη διάθεσή σας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: