Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Η καθυστέρηση εκσυγχρονισμού του στόλου των πυροσβεστικών οχημάτων του Τμήματος Δασών

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργος Περδίκης απέστειλε σήμερα επιστολή στον κ. Φακοντή, Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος ζητώντας του την εγγραφή του θέματος με τίτλο «Οι πιθανοί κίνδυνοι για τα Κυπριακά Δάση λόγω της καθυστέρησης στον εκσυγχρονισμό του στόλου των πυροσβεστικών οχημάτων του Τμήματος Δασών».

Σύμφωνα με την απάντηση που έλαβε ο κ. Περδίκης από τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Ηλιάδη για το θέμα της ανάγκης εκσυγχρονισμού του στόλου των πυροσβεστικών οχημάτων του Τμήματος Δασών, το Τμήμα Δασών διαθέτει 43 πυροσβεστικά οχήματα από τα οποία:
-    5 είναι ηλικίας πέραν των 20 χρόνων
-    14 είναι ηλικίας 17-20 χρόνων
-    6 είναι ηλικίας 13 χρόνων
-    1 είναι ηλικίας 11 χρόνων
-    17 είναι ηλικίας κάτω των 9 χρόνων
           
Σύμφωνα πάντα με την απάντηση του Υπουργού ύστερα από πρόταση του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε την αγορά 9 νέων πυροσβεστικών οχημάτων για αντικατάσταση ανάλογου αριθμού οχημάτων που είναι εκτός λειτουργίας ή μεγάλης ηλικίας. Τα νέα αυτά οχήματα αναμένεται να παραδοθούν μέχρι τον Ιανουάριο του 2011. Πρόθεση του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος είναι να συνεχιστεί το πρόγραμμα αυτό και να αντικατασταθούν όλα τα υπερήλικα πυροσβεστικά οχήματα του Τμήματος Δασών μέχρι το 2015.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη από την απάντηση προκύπτει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά την επάρκεια των πυροσβεστικών οχημάτων και κατά συνέπεια τη δυνατότητα αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Επειδή η Βουλή των Αντιπροσώπων απέδειξε διαχρονικά ότι ενδιαφέρεται ουσιαστικά για το δασικό πλούτο της Κύπρου, άποψη του κ. Περδίκη είναι ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων επιβάλλεται να ασχοληθεί με το θέμα αυτό προληπτικά και όχι μετά από την όποια καταστροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: