Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Αναφορά Επιτροπή Ελέγχου, Τρίτη 1 Μαρτίου 2011


από Χρυσάνθη Λοΐζου

1.
Η καθυστέρηση στην εξέταση αιτήσεων για καταβολή αποζημιώσεων από το ταμείο πλεονάζοντος προσωπικού αλλά και η καθυστέρηση στην εξέταση αιτήσεων για ανεργιακό επίδομα, επίδομα τοκετού, κοινωνική σύνταξη κλπ.
(Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση του βουλευτή κ.Ανδρέα Κυπριανού).
(25.02.2011).
(Αρ. Φακ. 23.04.028.038-2011).
Έναρξη της συζήτησης)

Θέμα 1:
Ο λόγος δόθηκε αρχικά στον κ. Κυπριανού ο οποίος υπήρξε ο εισηγητής του πρώτου θέματος. Ο κ. Κυπριανού ξεκίνησε λέγοντας ότι όταν ο πολίτης έχει υποχρεώσεις προς το κράτος πρέπει να ανταποκρίνεται άμεσα. Το κράτος όμως φαίνεται ότι εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του απέναντι στον πολίτη με μεγάλη καθυστέρηση. Δεν είναι δυνατόν πρόσθεσε για να εξεταστεί μια υπόθεση πλεονάζοντος προσωπικού να παίρνει 16-17 μήνες. Όσον αφορά το ανεργιακό, η εξέταση τόνισε ξεπερνά τους 2 μήνες. Το ερώτημα είναι πως θα ζήσει ο αιτητής χωρίς εισόδημα. Αυτό συμβαίνει συνέχισε, και με άλλες περιπτώσεις που αφορούν το επίδομα τοκετού, την σύνταξη γήρατος. Ρώτησε εάν όταν ολοκληρωθεί η εξέταση αίτησης, το επίδομα φτάνει στον αιτητή με επίδομα. Ο κος Κυπριανού συνέχισε ρωτώντας να μάθει το ποσό που χρωστάει το κράτος από τις απαλλοτριώσεις. Ολοκλήρωσε την εισαγωγή του λέγοντας ότι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος πρέπει να σέβεται τον πολίτη και πρέπει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του απέναντι στον πολίτη και διερωτήθηκε εάν το κράτος τελικά κατακρατεί χρήματα από τον πολίτη για να κερδίζει από τους τόκους.

Ο λόγος στη συνέχεια δόθηκε στην κ. Γιωρκάτζη. Η κ. Γιωρκάτζη ανάφερε ότι το θέμα δεν προκύπτει από την έκθεσή της  και έτσι ο λόγος δόθηκε στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ο κ. Παπαγεωργίου ξεκαθάρισε ότι σε ότι αφορά τις πληρωμές που προκύπτουν από το ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν τίθεται θέμα η αργοπορία να οφείλεται στην έλλειψη χρημάτων. Η αργοπορία που παρατηρείται συμπλήρωσε ο κ. Παπαγεωργίου οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού. Οι υπηρεσίες στελεχώθηκαν για να αντιμετωπίζουν την ανεργία που κυμαινόταν πριν λίγα χρόνια στο 3-4%. Ξαφνικά η υπηρεσία από τους 5,000 ανέργους που είχε να αντιμετωπίσει καλείται τώρα να εξυπηρετήσει 29,000 ανέργους.. Υπό κανονικές συνθήκες πρόσθεσε η εξέταση για το ανεργιακό επίδομα ολοκληρωνόταν στον 1 μήνα, τώρα όπως έχουν τα πράματα η εξέταση ολοκληρώνεται στους 2-3 μήνες. Τα Χριστούγεννα πρόσθεσε το προσωπικό εργάστηκε με υπερωρίες για να μην αφήσουν τους ανέργους χωρίς το επίδομα. Αλλά 6 υπάλληλοι είναι πρόσθεσε και πραγματικά κάνουν ότι καλύτερο μπορούν. Ο Γενικός Διευθυντής πρόσθεσε ότι κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα αιτήματα είναι αυξημένα εξαιτίας και της παύσης των τουριστικών δραστηριοτήτων. Όσο αφορά το πλεονάζον προσωπικό πρόσθεσε, το 2007 το πλεονάζον προσωπικό κυμαινόταν στις 2,500 ενώ για το 2010 το πλεονάζον προσωπικό έφτασε τις 5,500. Επομένως ο όγκος εργασίας έχει κάτι παραπάνω από διπλασιαστεί. Υπάρχει όντως καθυστέρηση στην καταβολή των ποσών στο πλεονάζον προσωπικό και κυμαίνεται γύρω στους 13 μήνες. Ο κος Παπαγεωργίου διευκρίνισε ότι ούτε και το Υπουργείο το ικανοποιεί να γίνεται η καταβολή των επιδομάτων με τόση καθυστέρηση. Όσον αφορά το πλεονάζον όμως προσωπικό πρέπει να δίνεται ένα χρονικό περιθώριο της τάξης των 6 μηνών πριν την εξέταση της αίτησης ούτως ώστε να διασφαλίζεται ότι ο υπάλληλος δεν επαναπροσλαμβάνεται από την εταιρεία. Όσον αφορά τα επιδόματα μητρότητας η αναφορά που έχει λάβει από τους υπαλλήλους στις 25 Φεβρουαρίου αναφέρει ότι εξετάζονται αιτήσεις στο παρόν στάδιο του Δεκεμβρίου 2010, το ίδιο ισχύει και για την εξέταση αιτήσεων για τις κοινωνικές συντάξεις.

Ο λόγος στη συνέχεια δόθηκε στον κ. Τρύφωνος και αμέσως μετά στην κ. Ρέα Γεωργίου. Η κα Γεωργίου ανάφερε ότι όταν έρθει η έκθεση κοντά τους οι πληρωμές ξεκινούν αυθημερόν.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ερωτήσεις των βουλευτών. Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν υπάρχει τρόπος εκσυγχρονισμού των διαδικασιών ούτως ώστε να μην υπάρχει οποιαδήποτε καθυστέρηση στην πληρωμή των επιδομάτων και κατά πόσο αυτή η καθυστέρηση γίνεται με καθυστέρηση ούτως ώστε να παίρνει το κράτος τους τόκους.

Ο γενικός διευθυντής απάντησε ότι δεν τίθεται θέμα σκοπιμότητας και η καθυστέρηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη προσωπικού και πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια απλοποίησης των διαδικασιών. Στόχος του τμήματος ολοκλήρωσε είναι οι πληρωμές του πλεονάζοντος προσωπικού να ολοκληρώνονται εντός 8-9 μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: