Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Ενημέρωση για το θέμα των αγνοουμένων Επιτροπή Προσφύγων, 28 Μαρτίου 2012


Αναφορά

Ο κ. Ιακώβου είπε ότι τα προβλήματα που υπήρχαν στο ανθρωπολογικό εργαστήρι λόγω της μεγάλης συλλογής λειψάνων συνέτεινε στην ανάγκη μεταφοράς του εργαστηρίου. Η νέα αίθουσα ολοκληρώθηκε τα Χριστούγεννα του 2011. Η αίθουσα βρίσκεται στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας. Όπως ανάφερε ότι ο κ. Ιακώβου το νέο συμβόλαιο που προσφέρθηκε από το UNDP στο Ινστιτούτο Γενετικής, σύμφωνα με το ΙΝΓΝ παρουσίαζε προβλήματα και αποσύρθηκε από το τραπέζι. Υπήρχε ένας μικρός αριθμός διαφορών όπως ανάφερε ο κ. Ιακώβου. Μία διαφορά ήταν η κατάθεση της Βάσης Δεδομένων από το ΙΝΓΝ στη ΔΕΑ (γενετικό υλικό το οποίο το ΙΝΓΝ συνέλεξε από τους συγγενείς των αγνοουμένων και έδωσε τη διαβεβαίωση στους δότες ότι αυτό το γενετικό υλικό δεν θα δινόταν σε κανένα άλλο και ο μόνος κάτοχος θα ήταν το ΙΝΓΝ). (Σχόλιο: Αυτή η διαφορά είναι πολύ σημαντική γιατί εάν δεχθεί το ΙΝΓΝ να δώσει τη Βάση Δεδομένων (για την οποία υπάρχει και υπουργική απόφαση) τότε αυτόματα μπορεί η UNDP να βγει σε διεθνείς προφορές και η ταυτοποίηση να γίνεται σε άλλο εργαστήρι του εξωτερικού).

Ο κ. Φυλακτού (πρόεδρος του ΔΣ του ΙΝΓΝ) ανάφερε ότι το ΙΝΓΝ το 1996 ανάλαβε τη δημιουργία Αρχείου γενετικού υλικού από συγγενείς αγνοουμένων και πεσόντων. Το 2007 υπογράφηκε η πρώτη συμφωνία με το UNDP που ενεργεί σαν εντολοδόχος της  ΔΕΑ. Με την υπογραφή της συμφωνίας αυτής δημιουργήθηκε ομάδα γενετιστών με επικεφαλή τον Δρα Καριόλου. Τον Δεκέμβριο του 2009 παρουσιάστηκαν προβλήματα όπως ανάφερε ο κ. Φυλακτού μεταξύ ΙΝΓΝ και ΔΕΑ γιατί η ΔΕΑ  αρνήθηκε να δώσει στοιχεία στους γενετιστές της δικοινοτικής ομάδας για την ολοκλήρωση ταυτοποίησης. Τον Οκτώβρη του 2011 πληροφορηθήκαμε από τον k. Girod, ότι η ΔΕΑ συμφώνησε να προχωρήσει σε προκήρυξη διεθνών προσφορών για την επιλογή γενετικού εργαστηρίου. Το ΙΝΓΝ δεν θα μπορούσε να υποβάλει προσφορά. Στο μεταξύ το ΙΝΓΝ ενημέρωσε το κ. Girod ότι είναι έτοιμο να υπογράψει τη συμφωνία όπως τους προτάθηκε τον Οκτώβριο του 2011, ο οποίος τους ενημέρωσε ότι δεν είναι πλέον στο τραπέζι. Τον Φλεβάρη του 2012 στάλθηκε νέο συμβόλαιο το οποίο προϋπόθετε παράδοση της Βάσης Δεδομένων. Τον ίδιο μήνα ο κ. Girod προχώρησε στη προκήρυξη διεθνών προσφορών εν αγνοία της ελληνοκυπριακής πλευράς.

 Ο κ. Καλλής από την υπηρεσία των αγνοουμένων ανάφερε ότι το πιο σημαντικό είναι η ταυτοποίηση των οστών. Ο κ. Καλλής έκανε έκκληση για ανακωχή για να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των ταυτοποιήσεων.
 Ο κ. Θεοδοσίου εκ μέρους της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων ανάφερε ότι δεν αμφισβήτησαν ποτέ το ΙΝΓΝ αλλά γνωρίζουν επίσης ότι το ΙΝΓΝ δεν έχει την διαπίστευση που χρειάζεται. Ανάφερε επίσης ότι ο πρόεδρος τη Δημοκρατίας είναι ο μόνος που θα μπορούσε να δώσει τέλος σε αυτή την διαμάχη.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων ανάφερε ότι το τίμημα της διαμάχης αυτής το πληρώνουν οι συγγενείς των αγνοουμένων. Όλες οι ομάδες συγγενών των αγνοουμένων έκαναν λόγο για εγωιστικές στάσεις, για έλλειψη σεβασμού τόσο απέναντι στους νεκρούς όσο και απέναντι στους συγγενείς των αγνοουμένων.

Ο κ. Πατσαλίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου ανάφερε ότι το ΔΣ ψήφισε και αποφάσισε όπως υιοθετηθεί το συμβόλαιο του UNDP και ήδη έχει ειδοποιηθεί ο κ. Girod. Παρόλα αυτά σαν ερευνητής οφείλει όπως είπε, να ενημερώσει την Επιτροπή ότι το συμβόλαιο δεν μπορεί να είναι λειτουργικό. Ανάφερε ότι δεν λέει το συμβόλαιο ποιος θα είναι ο συντονιστής. Δεν δέχονται τον κ. Καριόλου ο οποίος έχει την επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη. Θέλουν να διορίσουν πρόσθεσε ένα νέο συντονιστή, και να δημιουργηθεί μία νέα ομάδα. Το θέμα όπως ανάφερε ο κ. Πατσαλίδης είναι προσωπικό με τον κ. Καριόλου.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανάφερε ότι τα ζητήματα αυτά δεν είναι προσωπικά και δεν πρέπει να είμαστε αφελείς. Υπάρχουν σκοπιμότητες όπως ανάφερε. Το μοναδικό κεφάλαιο που βρίσκεται όπως ανάφερε στην ελληνοκυπριακή πλευρά είναι το θέμα των αγνοουμένων λόγω του ότι έχουμε στα χέρια μας τη Βάση Δεδομένων. Είναι το μόνο διαπραγματευτικό χαρτί, πρόσθεσε που έχουμε και θα είναι λάθος να το δώσουμε. Ρώτησε εάν η απόφαση της Κυβέρνησης είναι να δώσουμε τη Βάση Δεδομένων σε τρίτους. Ακουλούθησαν ερωτήσεις των βουλευτών.

Ο κ. Πατσαλίδης πήρε τον λόγο και είπε ότι η κοινωνία πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στο ΙΝΓΝ. Ανάφερε ότι για να ταυτοποιηθεί ένας αγνοούμενος γίνονται τρεις διαδικασίες: Η εκταφή, η ανθρωπολογική ανάλυση δεδομένων και η ταυτοποίηση, την οποία και κάνει το ΙΝΓΝ. Δεν υπάρχει πρόσθεσε λάθος στην επιστημονική διαδικασία. Η ΔΕΑ χρειάζεται και άλλους έμπειρους ανθρωπολόγους γιατί τα περιστατικά που έχουν μείνει είναι δύσκολα. Χρειαζόμαστε πρόσθεσε έμπειρους γενετιστές, υποδομές, εξοπλισμό και αυτό το έχει το ΙΝΓΝ. Το 2007 και 2008 πρόσθεσε έγινε ταυτοποίηση 1000 οστών λόγω του ότι υπήρχε μία πολύ καλή ομάδα ανθρωπολόγων. Ανάφερε επίσης ότι το 2008 ταυτοποίηθηκαν 794 δείγματα, το 2009 – 231, το 2010 – 96 και το 2011 – 170. Δείγματα δεν έχουν σταλεί από τη ΔΕΑ στο ΙΝΓΝ από τον Μάη του 2011. Το ΙΝΓΝ μπήκε σε μία διαδικασία αλλαγής του συμβολαίου και βάλαμε πρόσθεσε πολλές φορές νερό στο κρασί. Τον Οκτώβρη του 2011 παρόλες τις επιφυλάξεις μας δεχθήκαμε πρόσθεσε, ένα συμβόλαιο το οποίο ο κ. Girod απέσυρε. Ο κ. Girod και η κ. Κουτσιού το είπαν ξεκάθαρα ότι θέλουν τη Βάση Δεδομένων, ώστε σε περίπτωση που δεν τα βρουν με το ΙΝΓΝ να προχωρήσουν στις διεθνείς προσφορές. Υπήρξε υπουργική απόφαση για το θέμα και εφόσον υπάρξουν εγγυήσεις από νομικής πλευράς εμείς πρόσθεσε θα υποχρεωθούμε να δώσουμε την Βάση Δεδομένων. Ο κ. Πατσαλίδης ανάφερε ότι υπάρχουν πολλά σημεία στο συμβόλαιο που δεν τους βρίσκουν σύμφωνους. Όπως ότι θα πρέπει να δίνουμε τις σημειώσεις που γίνονται κατά τη διαδικασία της ταυτοποίησης, το ότι δεν μπορούμε να ενημερώνουμε κανένα για το έργο μας, ούτε Βουλή ούτε κανένα, το ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε το ΙΝΓΝ σε περίπτωση που κάποιος μας κατηγορήσει δημόσια. Επίσης πρόσθεσε δεν μας βρίσκει σύμφωνους η δημιουργία δεύτερου εργαστηρίου στη Νεκρή Ζώνη όπου θα επιβεβαιώνει τις ταυτοποιήσεις που θα κάνει το ΙΝΓΝ και σε περίπτωση διαφωνίας η ΔΕΑ θα έχει ρόλο συντονιστή και θα έχει το δικαίωμα άσκησης ΒΕΤΟ. Η τελευταία απαίτηση του κ. Girod είναι ο διορισμός του συντονιστή. Δεν γίνεται πρόσθεσε να φύγει ο κ. Καριόλου. Είναι ο άνθρωπος που έστησε όλη την ομάδα, είναι ο εμπειρογνώμονάς μας. Ο κ. Ιακώβου ζήτησε όπως το ΙΝΓΝ κάνει δεκτό το αίτημα του κ. Girod για διορισμό συντονιστή για να μην χαθεί το πρόγραμμα από την Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: