Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Ομιλία στην Ολομέλεια, «Η πολιτική του κράτους για τους αποδήμους και τρόποι διατήρησης και ενίσχυσης της επαφής των νεότερων γενεών με την Κύπρο», 4 Οκτωβρίου 2012



Οι απόδημοι μας επιτελούν ένα υπέροχο έργο και αγωνίζονται για την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό. Παρά το γεγονός ότι ζούνε για δεκαετίες στο εξωτερικό οι απόδημοι, σε ένα ξένο και πολλές φορές εχθρικό περιβάλλον έχω την εντύπωση ότι αισθάνονται πιο έντονα για το κυπριακό και την τουρκική κατοχή από ότι εμείς εδώ οι ιθαγενείς που αντικρίζουμε κάθε μέρα την κατοχική σημαία να μολύνει τον Πενταδάκτυλο.

Όμως δυστυχώς ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους αποδήμους μας διαχρονικά πάσχει. Πέρα από την τυπική ετήσια συνάντηση της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Οργανώσεων Αποδήμων, μου δίνεται η εντύπωση ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη στοχευμένη πολιτική στρατηγική που να υποβοηθά στην από κοινού προώθηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων του τόπου. Είτε μιλούμε για το Κυπριακό, είτε για προώθηση περαιτέρω εμπορικών σχέσεων, είτε για απλά πολιτιστικά προγράμματα, δεν υπάρχει συντονισμός ή όραμα που να φέρνει όλες αυτές τις σκόρπιες δραστηριότητες κάτω από ένα κοινό πλαίσιο δράσης. Το αποτέλεσμα; Αμέτρητες χαμένες ευκαιρίες και περαιτέρω απομάκρυνση των αποδήμων μας (ειδικά των νέων) από την πατρίδα Κύπρο και το λαό της.

Αναγνωρίζουμε την ύπαρξη δύσκολων προβλημάτων και μεγάλων εμποδίων. Οι επιπτώσεις της κρίσης που μαστίζει την Ευρωζώνη, έχουν υποσκάψει καίρια την αξία της οικονομίας ως εργαλείου άσκησης εξωτερικής πολιτικής και ως ασπίδα στις επεκτατικές επιδιώξεις της Τουρκίας ενώ αναβαθμίζεται η στρατηγική σημασία της Τουρκίας.

Ας ξεκινήσουμε με απλές ενέργειες, όπως την πρωτοβουλία του αείμνηστου Σταύρου Επαμεινώνδα, που μεθοδικά ξεκίνησε τη συλλογή και συγκέντρωση στοιχείων από το εξωτερικό για τη δημιουργία Τράπεζας Δεδομένων σχετικά με την ιστορία των αποδήμων Κυπρίων. Η απάντηση του Υπ. Εξωτερικών σε κοινοβουλευτική ερώτησή μου γιατί δεν συνεχίζεται η προσπάθεια αυτή, ήταν ότι «απαιτεί χρόνο και έρευνα που συνεπάγονται επιπρόσθετο κόστος και έξοδα για το Υπουργείο Εξωτερικών» και ότι «με δεδομένη τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της Κυπριακής οικονομίας και τη δέσμευση και προσήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών στο στόχο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και μείωσης των κρατικών δαπανών, η προώθηση του όλου εγχειρήματος καθίσταται στην παρούσα φάση ακόμα πιο δύσκολη». Καλά, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια χωρίς την δημιουργία τεράστιου κόστους; Γιατί είναι δύσκολο να αναλάβουν σε πρώτο στάδιο οι 55 τόσες διπλωματικές αποστολές μας ανά το παγκόσμιο να διαφυλάξουν ένα κομμάτι της ιστορίας μας δηλαδή την ιστορία των αποδήμων Κυπρίων μέχρι να έρθουν λιγότερο χαλεποί καιροί;

Όταν μετέφερα την επιθυμία των αποδήμων μας στο Σύδνεϋ να αναλάβουν το κόστος για την επαναφορά του περιβάλλοντος στην περιοχή πέριξ της Ναυτικής Βάσης μας στο Μαρί, μετά την φονική έκρηξη του περασμένου Ιουλίου και ειδικότερα των αναδάσωση του λόφου μεταξύ της ναυτικής βάσης και του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της ΑΗΚ, η απάντηση που πήρα από το αρμόδιο υπουργείο είναι ότι έχει αναλάβει η ΑΗΚ και το Υπουργείο γεωργία το συγκεκριμένο έργο! Έρχονται οι απόδημοι μας και προθυμοποιούνται να ανακουφίσουν το τεράστιο οικονομικό βάρος που έχει υποστεί αυτός ο λαός (αφού το οποιοδήποτε ποσό θα χρειαστεί η ΑΗΚ για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου θα βγει από τις τσέπες του καταναλωτή) και η αντίδραση αυτής της κυβέρνησης ήταν ουσιαστικά αρνητική.

Εμείς θεωρούμε ότι ανοίγονται προοπτικές και ευκαιρίες και στον ενεργειακό τομέα, με δυνατότητες συνεργασίας με φιλικές χώρες και την Ευρώπη αλλά και κυρίως για μια ενεργειακή εκ βάθρων αναγέννηση της Κύπρου όχι μόνο ως ενεργειακός κόμβος αλλά και ως πρωτοπόρος χώρα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (και ιδιαίτερα στην ηλιακή ενέργεια). Ακόμα και η οικονομική κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία αν αξιοποιηθεί για να στραφεί η κυπριακή οικονομία σε παραγωγικούς τομείς, να εγκαταλείψει τον έντονο παρασιτισμό που την χαρακτηρίζει και τη μονοδιάστατη έμφαση στο τρίπτυχο «τουρισμός – χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες – αγορά ακινήτων» και αξιοποιήσει τους πραγματικούς της πόρους – δηλαδή το ανθρώπινο δυναμικό της προς μία αειφόρο και πράσινη οικονομία.

Σ’ αυτό τον τομέα πρέπει να στραφούμε προς τους απόδημους, τους απανταχού Έλληνες Κύπριους και ιδιαίτερα του νέους Κύπριους αποδήμους, και να ζητήσουμε τη συμμετοχή και τη συνεργασία τους σε στοχευμένες προσπάθειες για αντιμετώπιση της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης που διανύουμε και για προώθηση επίλυσης του εθνικού μας ζητήματος. Οι απόδημοι έχουν τους πόρους και το φρόνημα. Έχουν ανάμεσα τους ανθρώπους που έχουν γνώσεις και εμπειρίες. Πρέπει να καλέσουμε σε γενική επιστράτευση για τη σωτηρία της Κύπρου, για τη βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία της Κύπρου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: