Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Ομιλία Προέδρου και Βουλευτή Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργου Περδίκη στην Ετήσια Παρουσίαση Κοινοβουλευτικού Έργου για την περίοδο 2014 – 2015




Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, Δημοσιογραφική Εστία – Λευκωσία

Το Πράσινο φυτρώνει και δυναμώνει, στη Βουλή και την Κοινωνία

Πρόσφατα διάβασα σε μια από τις πιο έγκριτες εφημερίδες του τόπου μας, το εξής πολύ ενδιαφέρον, γραμμένο από τον Διευθυντή Σύνταξης της εφημερίδας, επιφανή δημοσιογράφο: «Τελοσπάντων τι τη θέλουμε τη Βουλή των εκλελεγμένων; Ας διορίσουμε 12 σοφούς συμπολίτες μας να παίρνουν τις αποφάσεις».

Η δήλωση αυτή, που οδηγεί πίσω στα χρόνια της Αρχαίας Αθήνας, πριν τον Κλεισθένη και τον Σόλωνα, είναι ενδεικτική της καθολικής απαξίωσης που στιγματίζει σήμερα το κοινοβουλευτικό έργο. Τούτο πιστοποιείται άλλωστε συχνά από τις έρευνες της κοινής γνώμης. Σε μια τελευταία που έχω σταχυολογήσει, η Βουλή στην Κύπρο καταγράφει Ευρωπαϊκή αρνητική επίδοση με ένα ποσοστό μόνο 8% των πολιτών να αξιολογεί θετικά το έργο της.

Το περίεργο – λένε κάποιοι – είναι το γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα που συνιστούν το κοινοβουλευτικό σώμα, δεν φαίνεται να ασχολούνται ή να στεναχωριούνται για την καθίζηση του κύρους του πλέον αντιπροσωπευτικού οργάνου της Δημοκρατίας. Κατ’ ακρίβεια, η ίδια η Δημοκρατία αυτοδιαλύεται και αυτοκαταλύεται στην Κύπρο. Εκ των έσω υποσκάπτεται η κοινοβουλευτική δημοκρατία διότι λειτουργούν διαλυτικά  οι ίδιοι οι φορείς που υποτίθεται  ότι τη συνιστούν και τάχθηκαν να υπηρετούν, τα ίδια τα κόμματα, δηλαδή αυτά που κάποτε αρέσκονται να αποκαλούν τον εαυτό τους «κύτταρα  της Δημοκρατίας».

Η απαξίωση των θεσμών – και μεταξύ αυτών πρώτος απαξιωμένος θεσμός είναι η Βουλή – είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας των κομμάτων και των αξιωματούχων να λειτουργήσουν κατά ένα τρόπο τίμιο, αληθινό και αξιόπιστο. Η Βουλή λοιπόν, απέτυχε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών. Οι πολίτες περίμεναν από τη Βουλή και τους βουλευτές να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους έναντι των αποτυχημένων πολιτικών της προηγούμενης και νυν Κυβέρνησης, που οδήγησαν την οικονομία στην καταστροφή, με όλες τις αρνητικές συνέπειες για την καθημερινή ζωή χιλιάδων πολιτών. Οι πολίτες έχουν την εντύπωση – σε κάποιο βαθμό λαθεμένη – ότι οι βουλευτές έχουν ευθύνη να τους προστατεύουν από κάθε κίνδυνο. Αλλά φευ. Πρώτον είναι προφανές ότι οι βουλευτές και τα κόμματα και κατά συνέπεια η Βουλή, δεν έχουν εκ των πραγμάτων (και εκ του Κυπριακού Συντάγματος) τέτοια δύναμη και δεύτερον είναι επίσης προφανές ότι δεν θέλουν ή δεν ενδιαφέρονται να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των απλών πολιτών. Εξαιρέσεις βεβαίως υπάρχουν, αν και συχνά είναι δυσδιάκριτες και χάνονται μέσα στη γενική απαξίωση. Εξαίρεση σε αυτήν την κατάσταση προσπαθήσαμε πολύ να αποτελέσουμε οι Οικολόγοι μέσα στη Βουλή, σε όλη τη μέχρι σήμερα πορεία μας, αλλά και ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε δύσκολα χρόνια.

Προσπαθούμε πολύ να είμαστε μέσα στο κοινοβούλιο η φωνή των αδικημένων, των απλών πολιτών, των μη προνομιούχων. Παράλληλα, με τόλμη και παρρησία υπηρετούμε την αλήθεια και τις αξίες της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης.

Από την αρχή της τελευταίας κοινοβουλευτικής θητείας φάνηκαν τα σύννεφα της επερχόμενης οικονομικής καταστροφής. Εκείνη η περίοδος σημαδεύτηκε από τη φονική έκρηξη στο Μαρί και τη δραματική αποκάλυψη των σκοτεινών πλευρών του Κυπριακού πολιτικού και πολιτειακού κατεστημένου.

Συμμετείχαμε  ενεργά στις εκδηλώσεις της λαϊκής αγανάκτησης αλλά και μέσα στη Βουλή, ζητήσαμε την τιμωρία των πραγματικών ενόχων και την ανάδειξη των βαθύτερων αιτίων του φονικού ατυχήματος. Δυστυχώς, το κομματικό κατεστημένο κατάφερε να παρακάμψει τη θεσμική κρίση, να την απορροφήσει και να τη μετατρέψει σε πολιτική στήριξη για κατάληψη της εξουσίας. Ενώ άλλοι λοιπόν έκαναν σχέδια για την εξουσία και προετοιμάζονταν να αυγατίσουν τα κέρδη, εμείς προσπαθήσαμε να υποδείξουμε τους κινδύνους της επερχόμενης οικονομικής καταστροφής και την άμεση ανάγκη θεσμικών αλλαγών και εξυγίανσης της πολιτείας και της πολιτικής. Όταν κόμματα και κοινωνία, συνειδητοποίησαν τον κίνδυνο ήταν ήδη πολύ αργά.

Τα νομοσχέδια της λιτότητας το 2012 έρχονταν το ένα μετά το άλλο και ψηφίζονταν – πλην Οικολόγων – ομόφωνα. Έτσι, με συνοπτικές διαδικασίες, ο Κυπριακός λαός είδε να φορτώνεται με νέους φόρους, με αύξηση στο ΦΠΑ, με φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας κ.ο.κ., ενώ παράλληλα οι ευάλωτες ομάδες δέχθηκαν την πρώτη επίθεση στο βιοτικό τους επίπεδο.  Την ίδια εποχή, για να σωθούν οι τράπεζες, η Βουλή σκανδαλωδώς επέτρεψε την παραχώρηση ενός δραματικού ψηλού ELA προς τη Λαϊκή Τράπεζα, την οποία προηγουμένως υπό καθεστώς εκβιασμού, στήριξε με το γνωστό 1.2 δισεκατομμύριο, για το οποίο λέχθηκαν πολλά από τότε μέχρι σήμερα. Η Βουλή όμως δεν ευθύνεται μόνο για την παραχώρηση αυτής της στήριξης αλλά κυρίως ευθύνεται γιατί δεν έλεγξε στη συνέχεια – ως όφειλε – την πορεία της Λαϊκής Τράπεζας (παρά τις συνεχείς μας εκκλήσεις) και γιατί ενέκρινε τη συνεχή παραχώρηση των δέκα συνολικά δισεκατομμυρίων του ELA (παρά την αντίρρηση των Οικολόγων).

Την ίδια περίοδο η Βουλή, αλλά κυρίως η Νομική Υπηρεσία και η Κεντρική Τράπεζα, δεν έδωσαν καμία σημασία στις εκκλήσεις μας για την ανάγκη άμεσης διαλεύκανσης των οικονομικών σκανδάλων. Αυτό το έκανε η Βουλή πολύ αργότερα, μετά το κούρεμα και το μνημόνιο, αφού κώφευσε στις εκκλήσεις των Οικολόγων από το καλοκαίρι του 2012. Περίμεναν να αρχίσουν να ψάχνουν για τους εγκληματίες μετά την ολοκλήρωση του εγκλήματος. Όλοι, μα όλοι, μας έλεγαν τότε: προέχει η σωτηρία της οικονομίας και όχι η αναζήτηση των ενόχων.

Το Δεκέμβριο του 2012 η Βουλή ψήφιζε (παρά την αντίθεση των Οικολόγων) τα πρώτα δρακόντεια μέτρα κατά του Κυπριακού λαού, περικόπτοντας επιδόματα αναπήρων, το επίδομα τέκνου, τη φοιτητική χορηγία κ.ο.κ., μέσα σε ένα κλίμα καθολικής υποστήριξης, της λεγόμενης πολιτικής της στόχευσης. Την ίδια ώρα βεβαίως άφηνε αλώβητους τους ψηλούς μισθούς του δημοσίου, τα προκλητικά επιδόματα και τις διπλές ψηλές συντάξεις των αξιωματούχων, τις πολυτέλειες και τη χλιδή των ολίγων. Έτσι νόμιζαν ότι θα αντιμετώπιζαν τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Κάτι που βεβαίως δεν επιτεύχθηκε.

Αλλάζει η Κυβέρνηση, έχουμε το «δεσμεύομαι», αλλά και – μετά το κούρεμα των καταθέσεων – τα capital controls, το μνημόνιο κ.ο.κ.. Νέα μέτρα στα οποία η Βουλή δεν προέταξε σχεδόν καμία αντίσταση, πλην και πάλι μεμονωμένων περιπτώσεων, μεταξύ των οποίων οι Οικολόγοι. 

Κρίνω αναγκαία την αναφορά στην πρόσφατη κοινοβουλευτική ιστορία  γιατί στις μέρες μας, πολύ εύκολα ξεχνάμε και πολύ εύκολα καταλήγουμε στη γενικευμένη ισοπέδωση και απαξίωση. Η αντικειμενική αλήθεια είναι ότι προσπαθήσαμε όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια να στηρίξουμε με συνέπεια τον απλό πολίτη, τον εργαζόμενο, τον οικογενειάρχη, να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του και στις προσδοκίες του. Δεν ισχυρίζομαι ότι πετύχαμε πολλά, αλλά νομίζω ότι μπορώ με υπερηφάνεια να σας διαβεβαιώσω ότι σε όλη αυτή τη δύσκολη πορεία, ποτέ – μα ποτέ – εξυπηρετήσαμε τα συμφέροντα ξένων παραγόντων ή του τραπεζικού κατεστημένου και της οικονομικής ολιγαρχίας της χώρας. 

Οφείλω επίσης να πω ότι όσο μας επιτρέπουν οι λιγοστές μας δυνάμεις, είμαστε πάντα εποικοδομητικοί στη Βουλή. Πέραν της αντίστασης να υποκύψουμε σε άδικες νομοθεσίες, καταθέτουμε προτάσεις σωτηρίας και εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των ζητημάτων. Όμως έχουμε και το θάρρος και την τιμιότητα, όταν οι προτάσεις μας δεν γίνονται αποδεκτές, να μένουμε σταθερά στην αντίσταση στην υποταγή. 

Τον τελευταίο χρόνο ακολουθήσαμε με συνέπεια αυτή τη γραμμή στην αντιμετώπιση του κρίσιμου θέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα νομοσχέδια για  τις εκποιήσεις, που πέρασαν με την πλειοψηφία ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ – ΑΚΕΛ και τα νομοσχέδια του ελλιπούς πλαισίου για την αφερεγγυότητα, που πέρασαν με την πλειοψηφία ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ, έτυχαν ενδελεχούς μελέτης από την ομάδα οικονομικών  εμπειρογνωμόνων του Κινήματος, από την οποία προέκυψαν σωρεία προτάσεων. Χωρίς τυμπανοκρουσίες και κυρίως χωρίς επώδυνες υποχωρήσεις από τις αρχές μας και άνομες συναλλαγές, καταφέραμε να επιφέρουμε σημαντικές αλλαγές στο σύνολο των νομοσχεδίων, που αφορούν χιλιάδες συμπολίτες μας. Παρομοίως δράσαμε και στην περίπτωση  του νομοσχεδίου για τον απεγκλωβισμό των συνεπών ιδιοκτητών από τους αφερέγγυους πωλητές ή developers, με προτάσεις νόμου και πρωτοβουλίες που λειτούργησαν καθοδηγητικά για το σύνολο της Βουλής και έφεραν αίσιο αποτέλεσμα.

Αυτήν την εποχή, κλείνει ο κύκλος των νομοσχεδίων που αλλάζουν δραματικά το πεδίο των τραπεζικών συναλλαγών στη χώρα μας, σε ότι αφορά τη σχέση τραπεζικού συστήματος – ανάπτυξης – κοινωνίας – οικονομίας – άνθρωπος. Η μάχη για τα νομοσχέδια για τη μαζική πώληση και την πακετοποίηση των δανείων, αποτελεί την κορύφωση του δράματος, αλλά και  της προσπάθειας μας να απαβλύνουμε τις συνέπειες των μέτρων του μνημονίου επί χιλιάδων μικροδανειοληπτών και κατά συνέπεια επί της κοινωνίας.

Όπως έχουν κατατεθεί τα νομοσχέδια αποτελούν τον τελικό διακανονισμό, το τέλος των ψευδαισθήσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι το σχέδιο που θα οδηγήσει στο ολοκαύτωμα των δανειοληπτών. Επιβάλλεται να γίνει κατανοητή αυτή η επικινδυνότητα από μια κοινωνία κουρασμένη και απογοητευμένη και από ένα κοινοβούλιο που ήδη επηρεάζεται από τη ζεστή ανάσα των επερχόμενων εκλογών. Επιβάλλεται η μέγιστη προσοχή από τους ιδίους τους δανειολήπτες και η κατάθεση συγκεκριμένων βιώσιμων προτάσεων. Τέτοια είναι η πρόταση για τη δημιουργία ταμείου εγγυημένου από την Κυβέρνηση για την αγορά από τις τράπεζες των μη εξυπηρετούμενων μη βιώσιμων δανείων. Διερωτάται κανείς εύλογα γιατί οι τράπεζες να είναι έτοιμες να πωλήσουν τα δάνεια στο 30% της αξίας τους στα ξένα funds και να μην μπορούν να τα πωλήσουν στην ίδια τιμή είτε στους ίδιους τους δανειολήπτες είτε στο φορέα διαχείρισης των κόκκινων δανείων;

Παράλληλα αυτήν την εποχή ζητούμε να διευθετηθεί το θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο και σε άλλο ξένο συνάλλαγμα ενώ οι ανοικτές πληγές της τραγωδίας των κατόχων των αξιογράφων και των κουρεμένων καταθετών και μικρομετόχων πρέπει να βρουν θεραπεία. Ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών είμαστε παρά το πλευρό όλων των θυμάτων της τραπεζικής απάτης και της εγκληματικής αδιαφορίας των ελεγκτικών αρχών και της πολιτικής ηγεσίας.

Τέλος θα ήταν παράληψη μου να μην αναφερθώ στην πρωτοβουλία των Οικολόγων που οδήγησε στην προετοιμασία νομοθεσίας που ετέθη ενώπιον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την οποία επιδιώκουμε να ενταχθούν τα τραπεζικά ιδρύματα στο νόμο για την τοκογλυφία.   

Προτάσεις και ενεργητικό ρόλο έχουμε και στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων όπου προωθούμε τον εκσυγχρονισμό και την αποκομματικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών ως απάντηση στα σχέδια της Κυβέρνησης για ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας.

Όλα τα πιο πάνω – και άλλα που δεν αναφέρθηκαν – δεν απέτρεψαν βεβαίως την ανθρωπιστική και κοινωνική κρίση για τις ευάλωτες ομάδες του λαού μας. Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ανέπτυξε αξιόλογη ανθρωπιστική δράση, με την οργάνωση κοινωνικού παντοπωλείου, που στήριξε με τρόφιμα δεκάδες οικογένειες που δεινοπαθούν. Πέραν όμως της έμπρακτης κοινωνικής δράσης και αλληλεγγύης, μέσα στη Βουλή δώσαμε τη μάχη για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επιφέροντας πρόσφατα σημαντικές αλλαγές που έχουν βελτιώσει τις πρόνοιες της νομοθεσίας. Τώρα βρισκόμαστε σε διάλογο με το Υπουργείο, σε μια προσπάθεια εμπλουτισμού και ανάπτυξης του θεσμού, για να καταστεί εργαλείο απασχόλησης και εργασίας και όχι παγίδα φτώχειας και απραξίας.

Βεβαίως η πραγματική διέξοδος από την κρίση βρίσκεται στην προώθηση της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης. Με λύπη παρατηρούμε ότι σε αυτό το θέμα τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα. Οι κυβερνώντες αλλά και μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας, εξακολουθούν να ερωτεύονται το "μεγάλο και φανταχτερό" αντί του μικρού και υλοποιήσιμου. Η Κύπρος δεν χρειάζεται έργα τα οποία να υποθηκεύουν το μέλλον του λαού, υποσκάπτοντας την ποιότητα ζωής και ρυπαίνοντας το περιβάλλον αλλά έργα που να αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και του λαού, να εμπλουτίζουν τους φυσικούς πόρους και να στηρίζουν την κοινωνική ανάπτυξη και τον πολιτισμό. Χρειαζόμαστε επενδύσεις στην Παιδεία και στην Υγεία, στην Προστασία του Περιβάλλοντος και στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σε αυτόν τον τομέα αναπτύσσουμε αξιόλογη δράση μέσα και έξω από τη Βουλή. Στηρίξαμε την κοινωνική αντίθεση σε καταστροφικά έργα π.χ. στα χημικά εργοστάσια στο λιμάνι Λάρνακας και στη βιομηχανική περιοχή Αραδίππου, την επέκταση των οδικών έργων στους οικιστικούς πυρήνες Αγλαντζιάς και Στροβόλου (λεωφόρος Αγλαντζιάς, Ακαδημίας και Τσερίου), στη φάρμα κροκοδείλων κ.ο.κ. Από την άλλη καταθέτουμε τόσο σε επίπεδο Κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και στη Βουλή, προτάσεις  για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, των εναλλακτικών καλλιεργειών (π.χ. κλωστική κάνναβη) και την παροχή περιβαλλοντικών κινήτρων πράσινης ανάπτυξης (π.χ. διαχείριση εσόδων ταμείου ρύπων). Στηρίξαμε τα δικαιώματα των καταναλωτών με προτάσεις νόμου που στοχεύουν στον έλεγχο της αισχροκέρδειας στην εμπορία καυσίμων, τα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων (π.χ. αναπήρων) αλλά και των θρησκευτικών ομάδων (Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, με πρόταση νόμου για τις σχολικές εφορείες των θρησκευτικών ομάδων).

Θα υπέθετε κανείς εύλογα ότι μέσα από όλα τούτα, παραμελείται το περιβάλλον στη δράση μας, μέσα και έξω από τη Βουλή. Το αντίθετο. Έχοντας την αδιαμφισβήτητη πρωτοπορία μέσα στη Βουλή και στην κοινωνία, στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, ποιότητας ζωής και περιβαλλοντικής υγείας, έχουμε προβάλει μέσα από την κοινοβουλευτική δράση δεκάδες περιβαλλοντικά προβλήματα και ζητήματα, έχουμε καταθέσει προτάσεις νόμου, έχουμε προωθήσει την ψήφιση πολλών περιβαλλοντικών νομοθεσιών (άσχετο εάν δεν εφαρμόζονται πιστά). Η πρόσφατη αίτηση της Κύπρου για απαγόρευση της εισαγωγής γενετικά τροποποιημένων σπόρων, είναι αποτέλεσμα της συνεχούς κοινοβουλευτικής πίεσης ενώ δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Κύπρος είναι μια από τις ελάχιστες ανά τον κόσμο χώρες, που έχει υιοθετήσει την ιδέα της ξεχωριστής ραφοποίησης των γενετικών τροφίμων. Προωθείται ήδη η νομοθεσία για περιορισμό της πλαστικής σακούλας και της ρύπανσης των γραμματοκιβωτίων. Πετύχαμε τη δημιουργία δια νόμου των παραλιών για τα ζώα και την αστυνομία των ζώων. Ένας νέος σύγχρονος νόμος για τους σκύλους ετοιμάζεται από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος. Κατ’ ακρίβειαν, μέσα από τη δράση μας στη συγκεκριμένη επιτροπή, αναδείχθηκαν θέματα όπως η περιβαλλοντική καταστροφή στα κατεχόμενα (δυο καταστροφικά έργα σταμάτησαν στα κατεχόμενα λόγω και των δικών μας παρεμβάσεων), έκλεισαν ρυπογόνοι σκουπιδότοποι, αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα των μη αδειοδοτημένων ρυπογόνων εγκαταστάσεων, αποτράπηκε η επέκταση των λατομείων στη ζώνη Natura στον Ακάμα, προωθήθηκαν σχέδια για τη διαχείριση των τηγανέλαιων και των ελαστικών αυτοκινήτων κ.ο.κ.

Ο απολογισμός της δράσης του Κινήματος στη Βουλή και στην Κοινωνία θα μείνει ανολοκλήρωτος εάν δεν γίνει αναφορά στα μεγάλα ζητήματα της χρηστής διοίκησης, που περιλαμβάνουν θέματα που αφορούν τη διαφάνεια, την αποκάλυψη και τιμωρία για τα σκάνδαλα κακοδιοίκησης και αισχροκέρδειας, την κατάργηση των προκλητικών προνομίων των αξιωματούχων, την τιμωρία των ενόχων της οικονομικής καταστροφής, την αποκομματικοποίηση της δημόσιας ζωής και γενικά όλα τα θεσμικά θέματα που αφορούν την ποιότητα της Δημοκρατίας.

Έχουμε προκαλέσει μια σειρά από μικρές κρίσεις στο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, αναδεικνύοντας θέματα όπως οι λιμουζίνες των αξιωματούχων και η χρήση των κρατικών αυτοκινήτων, οι διπλές ψηλές συντάξεις και αμοιβές, η λίστα των φοροφυγάδων, η λίστα Λαγκάρντ κ.ο.κ.

Θέσαμε θέμα ανώτερου ορίου μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο. Πρωτοστατήσαμε στην αποκάλυψη σκανδάλων όπως πρόσφατα αυτό των 10 εκατομμυρίων ευρώ με τους ακατάλληλους ξύλινους πασσάλους της ΑΗΚ και πιέζουμε προς την κατεύθυνση της τιμωρίας των ενόχων. 

Ζητήσαμε και πετύχαμε να γίνει αποδεκτή η πλήρης διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων μέσω της εφαρμογής των συστάσεων της Επιτροπής Greco του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Προτείναμε με δύο νομοσχέδια την οριζόντια ψηφοφορία αλλά βεβαίως το πολιτικό κατεστημένο έκλεισε το δρόμο στη δημοκρατική αυτή μεταρρύθμιση. Καταφέραμε εντούτοις να υπερασπιστούμε για τέταρτη φορά μέσα στα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, την απλή αναλογική έναντι της συνομωσίας των μεγάλων κομμάτων. Τώρα αντιμετωπίζουμε νέο κίνδυνο με την προσπάθεια για οικονομικό στραγγαλισμό των μικρότερων κομμάτων.

Είναι προφανές, από την εχθρική στάση συγκεκριμένων πολιτικών κύκλων απέναντι στην παρουσία μας στη Βουλή, ότι οι Λαιστρυγόνες και οι Κύκλωπες έχουν βάλει στόχο να αποκλείσουν τους Οικολόγους από τη νέα Βουλή. Όλο και πυκνώνουν τα φαινόμενα του Κοινοβουλευτικού bullying καθώς πλησιάζουμε στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Είναι γνωστό το επεισόδιο, λόγω της μετάδοσης του περιστατικού από την κρατική τηλεόραση, με τους προπηλακισμούς και τις ύβρεις βουλευτών όταν ζητήσαμε πρόσφατα να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση μας για συζήτηση του Κυπριακού στην ολομέλεια της Βουλής. Δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό περιστατικό. Σταχυολογώ το εξής:

Πρόσφατα συζητούσαμε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, μετά από δική μας πρωτοβουλία, τον κίνδυνο για αδειοδότηση δύο νέων λατομείων στην περιοχή προστασίας της Φύσης, στο φαράγγι της Ανδρολύκου, στον Ακάμα και ήρθαμε σε σύγκρουση με τους λατόμους που μας κατηγορούσαν για εχθρούς της ανάπτυξης. Τόλμησα να απαντήσω πως μια τέτοια αντίληψη για την ανάπτυξη από το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, είναι που έριξε την Κυπριακή οικονομία και το λαό στο λάκκο. Αντιδρώντας τότε, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, εξέφρασε δημοσίως την πολιτική στοχοθέτηση του χώρου του: Μέσα στο λάκκο είστε εσείς (εννοούσε τους Οικολόγους) και θα φροντίσουμε να μείνετε εκεί και ακόμα πιο βαθιά και θα σας σκεπάσουμε με τόνους μπετόν.

Η απειλή είναι σαφής, έχει πολιτικό περιεχόμενο και δεν σηκώνει αμφισβήτηση. 

Είναι λοιπόν φανερό ότι η δράση, ακόμα και η απλή παρουσία μας, ενοχλεί το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο. Ταράσσει τα λιμνάζοντα νερά ενός παγιωμένου και βολεμένου συστήματος οικονομικής ολιγαρχίας. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι οι άρχοντες αυτής της πολιτείας πολύ θα ήθελαν να απαλλαγούν από το πράσινο  που τους εμποδίζει – κάποτε τους χαλά – και τα σχέδια και γενικώς τους ενοχλεί, στη Βουλή και στην Κοινωνία.

Σκοπεύουμε να μην τους κάνουμε τη χάρη. Έχουμε στον νου μας, να δυναμώσουμε το πράσινο, στη Βουλή και στην Κοινωνία. Στη δική μας αντίληψη η συνεπής, σταθερή και τίμια παρουσία μας στην πολιτική, πάει πολύ πέραν των εύηχων συνθημάτων, των προεκλογικών δεσμεύσεων, των ακριβοπληρωμένων διαφημιστικών μηνυμάτων κλπ.

Αντί της αμφίβολης ποιότητας νεοφανών καταστάσεων, αντί του εύκολου αρνητισμού και της ισοπέδωσης των πάντων, εμείς προβάλλουμε την εγγυημένη πρόταση προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη. Δεν είμαστε μια ακόμα φωνή διαμαρτυρίας. Είμαστε μια ομάδα τίμιων ανθρώπων, με όραμα και ελπίδα για την πατρίδα και το λαό μας, για τον κόσμο όλο που έχουμε δοκιμαστεί μέσα από δύσκολες συνθήκες και αποδείξαμε την ειλικρίνεια και τη συνέπεια μας. Δεν αρχίζουμε σήμερα από το μηδέν με άγνωστο μέλλον και σκοτεινή συμπεριφορά. Συνεχίζουμε μια πορεία που πιστοποιεί ότι και αύριο πιο δυνατά θα ακούγεται και θα προβάλλεται μια αληθινή και καθαρή πρόταση, μέσα στην κοινωνία, μέσα στη Βουλή.

Σας ευχαριστώ. 


Παρουσίαση






















Δεν υπάρχουν σχόλια: