Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Ομιλία Γιώργου Περδίκη Βουλευτή Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, στην Ολομέλεια Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010


 
 
Εισαγωγή

Η ισχύουσα πολιτική με βάση τις υποχρεώσεις της Κύπρου έναντι της Ε.Ε. προβλέπει παραγωγή 13% ενέργειας από ΑΠΕ μέχρι το 2020.

Η υφιστάμενη συνεισφορά των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας ανέρχεται σήμερα στο 4.5% και προέρχεται κυρίως από τη χρησιμοποίηση της ηλιακής ενέργειας στη θέρμανση νερού.

Όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σήμερα βρισκόμαστε στο πενιχρό ποσοστό του 1% έναντι του στόχου του 6% μέχρι το 2020.


Αυξήσεις στην τιμή ηλεκτρικού ρεύματος:
Από το 1998 έχουμε προαναγγείλει την εποχή που η ανερμάτιστη ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί η Κύπρος, θα οδηγούσε σε αδιέξοδο. Το 2006 είχαμε αποδείξει με στοιχεία και αριθμούς ότι αν συνεχιστεί αυτή η ενεργειακή πολιτική που στηρίζεται στα εισαγόμενα καύσιμα η χώρα θα πληρώσει σε δικαιώματα και πρόστιμα μέχρι και ένα δισεκατομμύριο ευρώ μέχρι το 2020.

Για την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 2%, για να αντισταθμίσει το ποσό των 11 εκατομμυρίων ευρώ που πλήρωσε για την αγορά ρύπων η ΑΗΚ για το 2009, ευθύνη έχει το κράτος το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει επαρκώς και εγκαίρως μια αποδοτική πολιτική απεξάρτησης από το πετρέλαιο, ούτε εφάρμοσε ευέλικτα προγράμματα στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με αποτέλεσμα να καλείται τώρα ο πολίτης να πληρώσει τα σπασμένα λαθεμένων χειρισμών.

Και έπεται δυστυχώς συνέχεια. Αναμένεται το χαράτσι να υπερδιπλασιαστεί αφού η ΑΗΚ θα αναγκαστεί να αγοράσει φέτος δικαιώματα αξίας πέραν των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα από το 2012 τα δικαιώματα αναμένεται να υπερτιμολογηθούν. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ακόμα και όταν θα έχουμε το φυσικό αέριο και πάλι θα πληρώνουμε πολλά εκατομμύρια το χρόνο ως δικαιώματα ρύπων στην ΑΗΚ. Σε αυτό το σημείο αξίζει για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η επιλογή του φυσικού αερίου δεν ήταν ίσως η καλύτερη. Με το ίδιο κόστος επένδυσης μπορούσαμε να καλύψουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας χωρίς να πληρώνουμε δικαιώματα ρύπων.


Ηλιακή Ενέργεια

Στην Κύπρο η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι αμελητέα. Η εγκατεστημένη ισχύς για τα φωτοβολταϊκά, με βάση δηλώσεις του Διευθυντή του Τμήματος Ενέργειας, ανέρχεται μόνο στα 3 ΜW.

Είναι δυστυχώς βέβαιο ότι δεν έχουμε εκμεταλλευτεί δυναμικά την πηγή που λέγεται ήλιος, παρά το γεγονός ότι φαίνεται να έγιναν σημαντικά βήματα στη χρήση της ηλιακής ενέργειας.

Πρέπει να συνυπολογίσουμε όμως ότι η Κύπρος κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά την ετήσια ηλιακή ακτινοβολία και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε για την Κύπρο από το Ταμείο Συνοχής ποσό το οποίο ανέρχεται σε περίπου 5,950 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2007-2013. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διακήρυξε ότι τα επενδυτικά σχέδια για την Κύπρο αφορούν τον τομέα της ηλιακής ενέργειας, ο οποίος θα απορροφήσει και το σύνολο των 5,95 εκατομμυρίων ευρώ.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών έχει επανειλημμένα προτείνει την εφαρμογή ενός πενταετούς προγράμματος δωρεάν εγκατάστασης σε 5.000 κατοικίες φτωχών ή πολύτεκνων οικογενειών, φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων ισχύος 10 KW ανά κατοικία μέσα σε 5 χρόνια σαν μέτρο κοινωνικής συνοχής και στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Ενώ στις κατεχόμενες περιοχές έχει ήδη ξεκινήσει με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κατασκευή του πρώτου πάρκου με φωτοβολταϊκά (ισχύος 1MW), στην Κύπρο οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες έχουν μείνει εκτεθειμένοι από την αδικαιολόγητη διακοπή για 8 μήνες του προγράμματος χορηγιών και την εμπλοκή των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Μόλις την περασμένη βδομάδα εγκαταστάθηκε με πολλή περηφάνια το πρώτο εμπορικό φωτοβολταϊκό πάρκο στην ελεύθερη Κύπρο (Πεντάκωμο). Ενώ στην Αυστρία και Γερμανία χιλιάδες στέγες σπιτιών έχουν μετατραπεί σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, στην Κύπρο οι ενδιαφερόμενοι πολίτες ταλαιπωρούνται από τα γραφειοκρατικά εμπόδια και την έλλειψη πολιτικής στήριξης.


Ηλιοθερμία

Στον προϋπολογισμό του 2009 η κυβέρνηση είχε προβάλει ως μεγάλο σχεδιαζόμενο έργο την πρωτοποριακή εφαρμογή της τεχνολογίας των ηλιοθερμικών πάρκων για την παραγωγή ηλεκτρισμού και αφαλατωμένου νερού με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο.

Ο προϋπολογισμός ήταν ύψους 28,7 εκατομμυρίων ευρώ και το σχέδιο είχε διάρκεια τεσσάρων χρόνων (2009-2013). Η χρηματοδότηση του έργου θα προερχόταν από κονδύλια του προϋπολογισμού του Ινστιτούτου Προώθησης Έρευνας. Ωστόσο, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2010, ενόψει της περικοπής του Προϋπολογισμού του Ινστιτούτου Προώθησης Έρευνας, η ανάπτυξη του προγράμματος «δεν αναμένεται να προχωρήσει στο παρόν στάδιο». Το πρόγραμμα αυτό ούτε φέτος φαίνεται να προχωράει.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει έντονη ανησυχία γιατί η οικονομική κρίση αντιμετωπίζεται στην Κύπρο με περιορισμό των δαπανών για την έρευνα και για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί δείγμα της ελλιπούς αναπτυξιακής πολιτικής που ακολουθείται στην Κύπρο και του αναχρονιστικού χαρακτήρα των μέτρων αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την αποδέσμευση 146 δισεκατομμύρια ευρώ για έργα αξιοποίηση των ΑΠΕ. Ελπίζουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει το μέρος που μας αναλογεί από το τεράστιο αυτό ποσό, ιδιαίτερα στον τομέα της ηλιοθερμίας η οποία αποτελεί φαίνεται το μέλλον της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο.


Αιολική Ενέργεια
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από 20 χρόνια ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη, η Κύπρος μόλις απέκτησε ένα αιολικό πάρκο, το οποίο ακόμη δεν τέθηκε σε πλήρη λειτουργία, ενώ οι οικιακές ανεμογεννήτριες οι οποίες είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στην Ευρώπη, καταδιώκονται από ανόητες κανονιστικές διατάξεις.

Παρά το γεγονός ότι το αιολικό δυναμικό της Κύπρου είναι περιορισμένο και παρά τις πολλές επιφυλάξεις που αφορούν τη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων σε ευαίσθητες περιοχές, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών τάχθηκε εξ’ αρχής υπέρ της προώθησης της χρήσης της αιολικής ενέργειας και στην Κύπρο.

Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση ενός γενικού χωροταξικού σχεδίου για τα αιολικά πάρκα. Καλούμε επίσης την κυβέρνηση να άρει όλους τους περιορισμούς που αφορούν την εγκατάσταση οικιακών μικρών ανεμογεννητριών.


Επίλογος

Η ενεργειακή πολιτική αυτής της χώρας είναι ανερμάτιστη. Δεν εφαρμόζεται ένας γενικός τολμηρός και φιλόδοξος σχεδιασμός που να καλύπτει όλα τα στάδια του χρονικού ορίζοντα, ένας σχεδιασμός εξοικονόμησης ενέργειας, αύξησης της ενεργειακής απόδοσης και προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενες ενεργειακές πηγές είναι καθολική και καταθλιπτική. Σήμερα είναι το πετρέλαιο, αύριο το φυσικό αέριο το οποίο κινδυνεύει να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη ενεργειακή απάτη όλων των εποχών made in Cyprus.

Καταλήγοντας, και μόνο ενδεικτικά, ερωτούμε:
1) Γιατί η κυβέρνηση έχει απορρίψει την πρόταση των Οικολόγων για δωρεάν χορηγία 5000 ηλιακών στεγών σε σπίτια άπορων και πολύτεκνων οικογενειών;

2) Γιατί η κυβέρνηση ζήτησε από την ΕΕ να συνεχίσει να λειτουργεί ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός στη Δεκέλεια με ρυπογόνα και ενεργοβόρα καύσιμα για 36 μήνες πέραν της Ευρωπαϊκής Οδηγίας;

3) Γιατί η κυβέρνηση απέρριψε την εισήγηση των Οικολόγων για πρόγραμμα χορηγιών αντικατάστασης των ενεργοβόρων και ρυπογόνων πεπαλαιωμένων τζακιών με ενεργειακές εστίες στα ορεινά χωριά;

4) Γιατί διαδίδεται από αρμόδιους του υπουργείου ότι το Σχέδιο Χορηγιών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα τροποποιηθεί με περαιτέρω αποκοπή και μείωση των κινήτρων;

5) Γιατί εξακολουθούν να ισχύουν παράλογες γραφειοκρατικές διαδικασίες και απαγορεύσεις; (όπως π.χ για τις μικρές ανεμογεννήτριες ή για την αδειοδότηση των φωτοβολταϊκών πάρκων)

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καλεί έστω και τώρα την Κυπριακή Κυβέρνηση να εγκαταλείψει την ανεύθυνη πολιτική της στο θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και να προχωρήσει επιτέλους τολμηρά, επενδύοντας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για το καλό του περιβάλλοντός μας αλλά και της τσέπης του Κύπριου καταναλωτή, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Ας στραφούμε προς τον ήλιο, για να αφήσουμε επιτέλους πίσω μας τις σκιές της εξάρτησης από το πετρέλαιο και τις υπόλοιπες ρυπογόνες μορφές ενέργειας.

«Οι δεσμεύσεις της Κύπρου έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (6% των αναγκών μας σε ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι το 2020) και οι τυχόν επιπτώσεις από την καθυστέρηση υλοποίησης των δεσμεύσεων μας, καθώς και οι προοπτικές του στόχου που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση (20% μέχρι το 2020)»

Δεν υπάρχουν σχόλια: