Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Αναφορά Επιτροπή Περιβάλλοντος, Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

από Χρυσάνθη Λοΐζου

Ο περί της Θαλάσσιας Στρατηγικής Νόμος του 2010
Αρ. Φακ: 23.01.051.184 – 2010

Η συζήτηση του θέματος ξεκίνησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Φακοντή να λέει ότι η συζήτηση του θέματος επανήλθε λόγω των έντονων αντιδράσεων από πλευράς των ψαράδων. Ο κος Φακοντής ζήτησε όπως διευκρινιστεί κατά πόσο το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τις 5 θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές.

Ο κος Λοϊζίδης πήρε τον λόγο λέγοντας ότι στην προηγούμενη συνεδρία δεν ήταν σε θέση να δώσουν την συνολική έκταση που καταλαμβάνουν οι περιοχές αυτές. Έχουν στείλει παρόλα αυτά επιστολή που απευθυνόταν στον πρόεδρο της επιτροπής όπου ανέφεραν την έκταση των περιοχών αυτών (η επιστολή αυτή δεν έχει ακόμη έρθει στην Βουλή). Ο κος Λοϊζίδης πρόσθεσε ότι η έκταση αυτή καλύπτει 50,6 Km². Αυτές οι περιοχές όπως ανέφερε καθορίστηκαν με βάση Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στάλθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004. Ο χάρτης αυτός βρίσκεται καταχωρημένος στα αρχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που τώρα έχει σημασία πρόσθεσε είναι τα διαχειριστικά σχέδια. Ήδη για τρεις περιοχές έχουν γίνει ήδη προκαταρκτικά διαχειριστικά σχέδια (για τις περιοχές Μουλιά, Κάβο Γκρέκο και Πόλη Λίμνη).  Η Λάρα και η Τοξεύτρα όπως επισήμανε ο κος Λοϊζίδης είναι ήδη προστατευόμενα. Τα διαχειριστικά σχέδια, συνέχισε πρέπει να ετοιμαστούν μέχρι το 2012 και να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ψαράδες όπως ανέφερε δεν ενημερώθηκαν στον βαθμό που θα έπρεπε αλλά θα γίνει διαβούλευση μαζί τους κατά την ετοιμασία των διαχειριστικών σχεδίων ώστε να ετοιμαστούν σχέδια που να προβάλουν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μετά από ερώτηση βουλευτή ο κος Λοϊζίδης επισήμανε ότι η έκταση της περιοχής Μουλιά είναι 2 Km² και σε αυτή την θαλάσσια περιοχή όπως και στις άλλες θα διαμορφωθούν ζώνες όπου θα καθορίζεται τι θα επιτρέπεται και τι όχι. Υπάρχει όπως ανέφερε ο κος Λοϊζίδης υποχρέωση από τον Κανονισμό της Μεσογείου να βρεθούν προστατευόμενες περιοχές για την αλιεία. Εάν τα εργαλεία πρόσθεσε, που χρησιμοποιούν οι αλιείς δεν προκαλούν βλάβη στα προστατευόμενα είδη τότε θα επιτρέπεται στους ψαράδες να ψαρεύουν.

Ο κος Κυπριανού ρώτησε να μάθει το ποσοστό των θαλασσών που προστατεύεται σε σχέση με τις προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Ο κος Φακοντής ρώτησε ποια είναι η έκταση που τελικά μπορούν οι ψαράδες να ψαρεύουν και ρώτησε αν το νομοσχέδιο που συζητούμε έχει να κάνει με τις 5 προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές. Ο κος Λοϊζίδης ότι δεν έχει άμεση σχέση αλλά έμμεση με το άρθρο 13 του νόμου. Ο κος Χάμπας (εκτός εαυτού) φώναζε λέγοντας ότι έγινε παράκαμψη της διαβούλευσης και ότι το 2004 που αποφασίστηκε η προστασία των 5 περιοχών δεν είχε γίνει καμία δημόσια διαβούλευση και όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο ψεύδονται. Όλα τα άλλα πρόσθεσε λέγονται και γίνονται εκ του πονηρού, δεν είναι δυνατόν πρόσθεσε αν υπάρχει ένα μικρό είδος ψαριού να κάνουν την περιοχή προστατευόμενη. Ο κος Λοϊζίδης διευκρίνισε λέγοντας ότι το 2004 δεν καλέστηκαν οι Αγροτικές Οργανώσεις. Ο Παναγροτικός (δεν καλέστηκαν οι αγροτικές οργανώσεις στην συνεδρία, παρόλα αυτά υπήρχε εκπρόσωπος και του δόθηκε ο λόγος) πρόσθεσε ότι η πολιτική που ακολουθούν είναι πάγια και πρόσθεσε ότι ούτε στην διαμόρφωση της Κοινής Αγροτικός Πολιτικής δεν είχαν καλεστεί. Ο κος Χατζηγιάννης ανάφερε ότι πρέπει να ανακληθεί η απόφαση για κήρυξη των 5 αυτών θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, γιατί δεν έγινε δημόσια διαβούλευση και ο ίδιος σκοπεύει να ετοιμάσει επιστολή και να την στείλει.

Εκπρόσωπος των ψαράδων ανέφερε ότι στο Παραλίμνι ήδη απαγορεύεται η αλιεία σε 4 Km² και τώρα προσπαθούν να σταματήσουν την αλιεία και στο Κάβο Γκρέκο, στο τέλος θα αναγκάζονται πρόσθεσε να ψαρεύουν στα κατεχόμενα.

Η Νομική Υπηρεσία ανέφερε ότι ουδέποτε η Υπηρεσία ολοκληρώνει το νομοθετικό έλεγχο, μέσα στα πλαίσια του better regulation, εάν δεν έχει συμπληρωμένα και ολοκληρωμένα τα ερωτηματολόγια. Έγινε διαβούλευση γιατί είχαν όπως ανάφερε λάβει και πρόσκληση. Το πιο σημαντικό ανέφερε ότι είναι να ακουστούν όλες οι απόψεις πριν να ολοκληρωθεί το διαχειριστικό σχέδιο. Τόνισε ότι δεν είναι τόσο απλό και εύκολο να ανακληθεί μια απόφαση που δηλώθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση πόσο μάλλον όταν η ανάκληση αυτή ζητείται για θέματα που αφορά τα εσωτερικά του Κράτους.

Σε ερώτηση του κ. Φακοντή πόση είναι η έκταση της θαλάσσιας περιοχής που εξασκείται η αλιεία ο κος Λοϊζίδης απάντησε ότι στο παρόν στάδιο σε όλες τις περιοχές μπορεί και εξασκείται η αλιεία. Ο κος Χατζηγιάννης ρώτησε τι γίνεται αν την απόφαση αυτή για την κήρυξη των 5 θαλάσσιων περιοχών δεν την αναγνωρίζει η Βουλή των Αντιπροσώπων και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να απαγορευτεί η πρόσληψη ακτιβιστών στη δημόσια υπηρεσία γιατί αυτοί προάγουν τα δικά τους συμφέροντα και όχι το δημόσιο συμφέρον!!!. Η Νομική Υπηρεσία ζήτησε όπως το θέμα το δουν ξεχωριστά σε άλλη συνεδρία για να καλεστεί ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ο οποίος χειριζόταν το θέμα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι το θέμα θα επανέλθει στην Βουλή και θα το εξετάσουν μαζί με ένα από τα διαχειριστικά σχέδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: