Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Αναφορά Επιτροπής Ελέγχου, Τρίτη 5 Απριλίου 2011


από Χρυσάνθη Λοΐζου

Ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για το 2009.
(Αυτεπάγγελτη εξέταση με απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών).
(09.12.2010).
(Αρ. Φακ. 23.04.027.392-2010).
Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Γενική Ελέγκτρια κ. Γιωρκάτζη ανάφερε ότι ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΞ για το 2009 ήταν 81 εκ. ευρώ. Από αυτά τα 25 εκ. ευρώ ήταν για τη διοίκηση και τα 44 εκ. ευρώ για τις εξωτερικές υπηρεσίες. Ανάφερε ότι η συνεργασία της με το υπουργείο είναι πάρα πολύ καλή και ήδη κάποιες από τις εισηγήσεις που έχει κάνει στην έκθεση έχουν αρχίσει να υλοποιούνται. Συγκεκριμένα το υπουργείο έχει στείλει εγκυκλίους  για υλοποίηση των εισηγήσεων. Η κ. Γιωρκάτζη αναφέρθηκε στο θέμα των λογαριασμών των επίτιμων προξενείων λέγοντας ότι παρόλο που δεν πρόκειται για μεγάλα ποσά εντούτοις σαν θέμα αρχής πρέπει και οφείλουν να δίνουν τον οικονομικό τους απολογισμό. Το σημαντικότερο θέμα πρόσθεσε που προκύπτει από τον έλεγχο του υπουργείου είναι η στέγαση των διπλωματικών αποστολών. Η πάγια θέση της υπηρεσίας ανάφερε είναι ότι εφόσον η ανάγκη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μόνιμη, είναι προτιμότερο και καλύτερο να επιδιώκετε η αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων.  Από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι και τον Ιούλιο του 2010 η Δημοκρατία απέκτησε μόλις 9 οικήματα για πρεσβείες και 8 πρεσβευτικές κατοικίες. Κατά τα έτη 2004-2009 πρόσθεσε προϋπολογίστηκαν δαπάνες ύψους 41 εκ. ευρώ για την ανέγερση κτιρίων στο εξωτερικό, ενώ οι πραγματικές δαπάνες ανήλθαν στα 21 εκ. ευρώ. Για το έτος 2009, όπως ανάφερε η κ. Γιωρκάτζη, καταβλήθηκαν ενοίκια καθώς και έξοδα συντήρησης 5 εκ. ευρώ και 370 χιλ. ευρώ αντίστοιχα. Στην έκθεση, αναφέρονται κάποια παραδείγματα για τη συντήρηση των πρεσβευτικών κατοικιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρεσβευτική κατοικία στην Ουάσινγκτον. Μέχρι τον Ιούλιο του 2010 δεν είχαν ακόμη ξεκινήσει οι διορθωτικές εργασίες. Η κ. Γιωρκάτζη εισηγήθηκε όπως δημιουργηθούν μακροχρόνιες συμβάσεις με εταιρείες όπου αυτές  θα έχουν την ευθύνη για τη συντήρηση των κτιρίων για μία σειρά ετών. Η Γενική Ελέγκτρια αναφέρθηκε επίσης στην ιατρική περίθαλψη των διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό. Κατά τον 2009 δαπανήθηκαν 1 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό για την περίθαλψη των κυβερνητικών υπαλλήλων στο εξωτερικό. Ακόμη ένα θέμα που προκύπτει από την έκθεση της γενικής ελέγκτριας είναι η μεταστέγαση του σπιτιού της Κύπρου στην Αθήνα. Το 1999, όπως ανάφερε η Γενική Ελέγκτρια, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως προωθείται η συστέγαση όλων των κρατικών υπηρεσιών στο εξωτερικό. Το 2001, εγκρίθηκε το κτίριο της νέας πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα συνολικού εμβαδού 620 τ.μ.  Λίγο καιρό μετά υπήρξε πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα την μεταστέγαση του σπιτιού της Κύπρου στην Αθήνα. Το υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την παραμονή του Σπιτιού της Κύπρου στο υφιστάμενο κτίριο μέχρι τη λήψη της τελικής απόφασης. Η κ. Γιωρκάτζη αναφέρθηκε επίσης στην πρεσβεία του Βατικανού αναφέροντας ότι στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών του 2010 περιλαμβάνεται υποδιαίρεση για την πρεσβεία της Αγίας Έδρας.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών. Ο υπουργός ανάφερε ότι γίνεται προσπάθεια από μέρους του υπουργείου ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες. Όσον αφορά το θέμα των κτιρίων, ο κ. Κυπριανού ανάφερε ότι δεν υπάρχει υπουργός που να μην θέλει ιδιόκτητα κτίρια. Μία σκέψη που υπάρχει και εξετάζει κατά πόσο είναι εφικτή είναι η ενοικιαγορά. Αντί να δίνονται ενοίκια να δίνεται δόση στο δάνειο. Οι συντηρήσεις είναι όντως ένα πρόβλημα και το υπουργείο προσπαθεί να βρει λύση. Εκείνο που προωθείται είναι να υπάρχει μία υπηρεσία τεχνικών για να παρακολουθούν συνέχεια τα κτίρια και να τα επιδιορθώνουν. Ήδη έχει όπως ανάφερε, ζητήσει από τις πρεσβείες να αναθέσουν σε τεχνικούς την αξιολόγηση της κατάστασης των κτιρίων. Όσον αφορά την πρεσβεία στη Νέα Υόρκη πρόσθεσε, εξετάζουν την καλύτερη εφικτή λύση. Λόγω του ότι χρειάζεται να μεταστεγαστούν σε μεγαλύτερο κτίριο και παράλληλα το κτίριο χρειάζεται ανακαίνιση εξετάζουν το ενδεχόμενο να πουλήσουν το κτίριο και να αγοράσουν άλλο. Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των υπαλλήλων. Όπως πληροφόρησε την επιτροπή ο υπουργός, έχει ζητηθεί το σχέδιο υγείας των χωρών όπου υπάρχουν διπλωματικές αποστολές για να διασφαλιστεί ότι οι υπάλληλοι τυγχάνουν ανάλογης περίθαλψης με εκείνη που προβλέπουν οι Κανονισμοί. Ο υπουργός έκανε επίσης αναφορά στο γεωπολιτικό ινστιτούτο λέγοντας ότι το ινστιτούτο δεν λειτούργησε ποτέ σωστά.

Στη συνέχεια υποβλήθηκαν ερωτήσεις από τους βουλευτές οι οποίες αναφέρονταν μεταξύ άλλων στην πρεσβεία του Βατικανού. Οι βουλευτές ζήτησαν όπως κατατεθούν όλοι οι λογαριασμοί της πρεσβείας από το 2003 μέχρι σήμερα. Αναφέρονταν επίσης στο ύψος του ενοικίου που καταβάλλεται για την ενοικίαση πρεσβευτικής κατοικίας στην Ουάσινγκτον, αν το ΥΠΕΞ θα χρειαστεί επιπλέον προσωπικό ενόψει της κυπριακής προεδρίας κ.α.

Οι ερωτήσεις θα απαντηθούν γραπτώς και θα σταλούν στην Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: