Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Ερωτήσεις και θέματα που κατέθεσα σήμερα:


11 Ιουλίου 2011

Έχω πληροφορηθεί ότι πρόσφατα οι ρωσικές τελωνειακές αρχές επέστρεψαν στην Ιαπωνία μία «παρτίδα» οχημάτων λόγω υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας. Ακόμα πιο πρόσφατα εντοπίστηκε βοδινό κρέας στην Ιαπωνία με πολύ ψηλά ραδιενεργά κατάλοιπα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν γίνονται τέτοιων ειδών έλεγχοι ραδιενέργειας στα εισαγόμενα προϊόντα από την Ιαπωνία και ποιά είναι τα αποτελέσματα.

11 Ιουλίου 2011

Έχω πληροφορηθεί ότι τον Μάρτιο του 2010 η κυβέρνηση κυκλοφόρησε ως ένθετο σε όλες τις εφημερίδες το έντυπο «Κύπρος και Ομοσπονδία».

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το κόστος εκτύπωσης και κυκλοφορίας του εν λόγω ενθέτου.

11 Ιουλίου 2011

Έχω πληροφορηθεί ότι στην Ελλάδα πρόσφατα έχει ψηφιστεί και έχει απαγορευτεί διά νόμου η συμμετοχή ζώων σε τσίρκα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν προτίθεται να καταθέσει νομοσχέδιο για την απαγόρευση της συμμετοχής των ζώων σε τσίρκα.

7 Ιουλίου 2011

Έχω πληροφορηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να απαγορεύσει τις εισαγωγές σπόρων και φασολιών από την Αίγυπτο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2011 καθώς υπάρχουν υποψίες ότι σπόροι μοσχοσίταρου που εισήχθησαν από τη χώρα αυτή ευθύνονται για την πρόσφατη επιδημία του βακτηρίου E.coli στη Γερμανία και άλλες χώρες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι όλοι οι σπόροι μοσχοσίταρου που έχουν εισαχθεί στην Ευρώπη μετά το 2009 από την αιγυπτιακή εταιρεία η οποία φέρεται να είναι η πηγή της μόλυνσης θα πρέπει να αποσυρθούν, να εξεταστούν και να αποσυρθούν.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν η Κύπρος έχει σταματήσει τις εισαγωγές σπόρων μοσχοσίταρου και φασολιών από την Αίγυπτο μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρακαλώ επίσης τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν έχουν αποσυρθεί οι σπόροι μοσχοσίταρου που εισήχθησαν στην αγορά από την Αίγυπτο μετά το 2009.

12 Ιουλίου 2011

Έχω πληροφορηθεί ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις WWF και Oceana υποστηρίζουν με επιστολή που απέστειλαν στις αρμόδιες κυπριακές και ευρωπαϊκές αρχές ότι η περιοχή στην οποία θα πραγματοποιηθούν οι γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στο οικόπεδο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, εμπίπτει σε προστατευόμενη ζώνη, καθώς εκεί υπάρχει το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο βουνό της Μεσογείου, ο Ερατοσθένης, όπως ονομάζεται.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν ευσταθούν οι ισχυρισμοί των μη κυβερνητικών οργανώσεων ότι η περιοχή στην οποία θα πραγματοποιηθούν οι γεωτρήσεις για φυσικό αέριο εμπίπτει σε προστατευόμενη περιοχή. Παρακαλώ επίσης τον αρμόδιο υπουργό να καταθέσει  στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εάν έχει γίνει περιβαλλοντική μελέτη αναφορικά με τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στο οικόπεδο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

12 Ιουλίου 2011

Έχω πληροφορηθεί ότι στις 5 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε νομοθετική τροποποίηση της οδηγίας για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς που δίνει τη δυνατότητα στα κράτη να εφαρμόζουν εθνικούς περιορισμούς για την καλλιέργεια τροποποιημένων οργανισμών.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν έχει τεθεί υπόψη του η καινούρια απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εάν βάση αυτής προτίθεται να προχωρήσει σε κήρυξη προσωρινού μορατόριουμ σε όλους τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και να κηρύξει την Κύπρο ελεύθερη ζώνη από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα που διεξάγεται από το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

12 Ιουλίου 2011

Έχω πληροφορηθεί ότι κατά τις εκσκαφές για την ανέγερση μεγάλου εμπορικού κέντρου στην Κάτω Πάφο, στην περιοχή των παλιών αποθηκών ΚΕΟ, εντοπίστηκαν αρχαιότητες.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιες αρχές και εάν έλαβαν μέτρα για την προστασία των αρχαιοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: