Τρίτη, 12 Ιουλίου 2011

Θέματα που κατέθεσα σήμερα:


7 Ιουλίου 2011

Προς:
κ. Γιάννο Λαμάρη
Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών

Αγαπητέ κ. Λαμάρη,

Παρακαλώ όπως εγγραφεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών το θέμα με τίτλο:

«Η ανάγκη άμεσης προώθησης αντιπλημμυρικών έργων για την αντιμετώπιση της διάβρωσης του λόφου ‘Προφήτη Ηλία’ στη Βορόκληνη».

Αιτιολόγηση:
Στις πλαγιές του βουνού ‘Προφήτη Ηλία’ στη Βορόκληνη παρατηρείται ολοένα και εντονότερα το φαινόμενο της διάβρωσης. Τα προβλήματα φερτών υλικών που δημιουργήθηκαν στην περιοχή οφείλονται το πιθανότερο στη διατάραξη και αλλαγή του ανάγλυφου που ήταν το αποτέλεσμα εργασιών επέκτασης δρόμου και δημιουργία κάθετου πρανούς σε ευδιάβρωτο έδαφος. Είναι απαραίτητο να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να μειωθεί η ταχύτητα της ροής του νερού από ενδεχόμενες βροχοπτώσεις αλλά και να συγκρατηθεί η στερεοπαροχή στην περίπτωση που υπάρχει έδαφος επιρρεπές στη διάβρωση.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, οφείλει και πρέπει να εξετάσει αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα.

________________________

7 Ιουλίου 2011

Προς:
κ. Γιώργο Βαρνάβα
Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας

Αγαπητέ κ. Βαρνάβα,

Παρακαλώ όπως εγγραφεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας το θέμα με τίτλο:

«Τα προβλήματα ανέλιξης αριθμού Λοχαγών οι οποίοι διορίστηκαν το 1992 και προέρχονται από την τάξη των Υπαξιωματικών».

Αιτιολόγηση:
Οι μόνιμοι υπαξιωματικοί είναι η πιο αδικημένη κατηγορία μονίμων στελεχών στην Εθνική φρουρά. Η υπόθεση των προαγωγών των Μονίμων Υπαξιωματικών βρίσκεται συνεχώς σε ένα φαύλο κύκλο και από το 1986 μέχρι σήμερα, 40 από αυτούς έχουν καταφέρει να ανελιχθούν στο βαθμό του Ανθυπασπιστή μετά από παραμονή στο βαθμό του Αρχιλοχία για δέκα περίπου χρόνια. Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, αιτία για την καθυστέρηση στις προαγωγές των παραπάνω είναι οι συνεχείς προσφυγές στα Δικαστήρια για αξιολογήσεις και προαγωγές, με αποτέλεσμα να προάγονται οι νεότεροι και οι αρχαιότεροι να μένουν καθηλωμένοι στον ίδιο βαθμό για περισσότερο από δέκα χρόνια.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας, οφείλει και πρέπει να εξετάσει αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα.

________________________

6 Ιουλίου 2011

Προς:
κ. Γεώργιο Γεωργίου
Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών

Αγαπητέ κ. Γεωργίου,

Παρακαλώ όπως εγγραφεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών το θέμα με τίτλο:

«Η εγκύκλιος για τα τέλη των αιολικών πάρκων».

Αιτιολόγηση:
Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε τον Έπαρχο Πάφου ο οποίος αρνήθηκε να συμμορφωθεί με εγκύκλιο του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών για μείωση τελών που επέβαλλε κατά περίπου 1 εκατομ. ευρώ. Με βάση την εγκύκλιο, η οποία εξυπηρετούσε επιχειρηματίες εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, οι Έπαρχοι καλούνται να μην λαμβάνουν υπόψη στην επιβολή τελών άδειας οικοδομής την αξία των ανεμογεννητριών και των κινητών μερών τους, αλλά ουσιαστικά να λαμβάνουν μόνο υπόψη τσιμεντένιες βάσεις επί των οποίων θα τοποθετούνταν οι ανεμογεννήτριες. Ο Έπαρχος Πάφου επέμεινε στην επιβολή τέλους περίπου 1,4 εκ. ευρώ και η εταιρεία που λειτούργησε το πάρκο στη Σουσκιού κατέβαλε μεν τα τέλη, αλλά προσέφυγε ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Τώρα το ερώτημα είναι τι θα απογίνει με τις άλλες αιτήσεις που αφορούν τη λειτουργία αιολικών πάρκων, αφού με βάση την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου το δημόσιο μπορεί να εισπράττει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τους ιδιοκτήτες αιολικών πάρκων υπό μορφή τελών άδειας οικοδομής.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, οφείλει και πρέπει να εξετάσει αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα.

________________________

5 Ιουλίου 2011

Προς:
κ. Αβέρωφ Νεοφύτου
κ. Στέλλα Κυριακίδου
κ. Δημήτρης Συλλούρης
κ. Ρούλα Μαυρονικόλα

Παρακαλώ όπως εγγραφεί στην ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή το θέμα με τίτλο:

«Τα προβλήματα προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι στο αεροδρόμιο Λάρνακας».

Αιτιολόγηση:
Σε πρόσφατη επικοινωνία που είχα με την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου πληροφορήθηκαν ότι η κλίση των γεφυρών αναχωρήσεων του αεροδρομίου Λάρνακας είναι υπερβολικά απότομη και εκτός των προδιαγραφών της Κυπριακής σχετικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με την Οργάνωση Παραπληγικών οι σχεδιαστές είχαν υποχρέωση να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν ένα αεροδρόμιο το οποίο να είναι όσο πιο φιλικό γίνεται στα άτομα με αναπηρίες και όπου σχεδιάστηκαν ράμπες αυτές θα έπρεπε να έχουν πολύ ομαλή κλίση λαμβάνοντας υπόψη την εθνική νομοθεσία και όχι τις συστάσεις που είχε κάνει η ΙΑΤΑ (International Air Transport Association). Παράλληλα ενώ υπάρχει βοηθητικό κάγκελο – χειρολαβή στο ύψος τους χεριού ανθρώπου που περπατά, δεν υπάρχει δεύτερο κάγκελο πιο χαμηλά για να χρησιμοποιείται από παιδία ή από άτομα σε τροχοκάθισμα στις γέφυρες αναχωρήσεων και αφίξεων.

Για το θέμα κατάθεσα κοινοβουλευτική ερώτηση και έλαβα απάντηση την οποία κρίνω ως μη ικανοποιητική (επισυνάπτεται). Την ίδια άποψη έχει και η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι στο αεροδρόμιο Λάρνακας είναι πολλά για αυτό και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών, οφείλει και πρέπει να εξετάσει αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα.

________________________

5 Ιουλίου 2011

Προς:
κ. Γιώργο Βαρνάβα
Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας

Αγαπητέ κ. Βαρνάβα,

Παρακαλώ όπως εγγραφεί στη Κοινοβουλευτική Επιτροπή το θέμα με τίτλο:

«Η ανάγκη αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων των ΕΠΥ».


Αιτιολόγηση:
Οι ΕΠΥ αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα εδώ και αρκετά χρόνια τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης. Ενδεικτικά αναφέρονται μεταξύ άλλων τα πιο κάτω:
  1. Η ανάγκη αύξησης της άδειας ανάπαυσής τους καθώς και της άδειας ασθενείας.
  2. Επέκταση του ορίου ηλικίας αφυπηρέτησης τους από το 50ο έτος στο 55ο έτος της ηλικίας τους.
  3. Θέματα ανέλιξης των ΕΠΥ.
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας, οφείλει και πρέπει να εξετάσει αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: