Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


10 Οκτωβρίου 2011

Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών
Κατάθεση ερωτήσεων και θεμάτων – Παρακολούθηση Επιτροπών

Α. Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργος Περδίκης διεκπεραίωσε τις τελευταίες δύο βδομάδες το ακόλουθο κοινοβουλευτικό έργο.

1.            Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος:
Ο κ. Γιώργος Περδίκης κατέθεσε και ενεγράφη το εξής θέμα:
«Τα προβλήματα λειτουργίας του βιολογικού σταθμού επεξεργασίας των λυμάτων της Κυπερούντας».

Ο βουλευτής των Οικολόγων κατέθεσε επίσης επιστολή προς τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Αδάμου ζητώντας του να επισπευτεί η συζήτηση των πιο κάτω θεμάτων (τα οποία είναι ήδη εγγεγραμμένα στον κατάλογο θεμάτων της Επιτροπής):
·      «Η σοβαρή οχληρία που προκαλείται στις κοινότητες Αγίας Μαρινούδας και Αγίας Βαρβάρας από τη λειτουργία χοιροστασίου στην κοινότητα Μαραθούντας και μέτρα αντιμετώπισής της».
·      «Το πρόγραμμα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων παλαιών αυτοκινήτων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, ελαστικών, καθώς και αδρανών υλικών, και η ανάγκη ενίσχυσης των προγραμμάτων ανακύκλωσης. (Η περίπτωση του χώρου αδρανών υλικών Μαραθούντας).
·      «Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του πεδίου βολής Ξυντούς στην κοινότητα Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου».

Ο κ. Περδίκης με επιστολή του προς τον κ. Αδάμου ζήτησε επίσης την επανεγγραφή θεμάτων που είχαν εγγράψει βουλευτές άλλων κομμάτων στην προηγούμενη Κοινοβουλευτική Περίοδο και δεν ζήτησαν την επανεγγραφή τους.

2.            Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων:
Ο κ. Περδίκης κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής στις 29 Σεπτεμβρίου τροπολογία που αφορούσε τους Κανονισμούς με τίτλο «Οι περί προστασίας και Ευημερίας των Ζώων (Διατήρηση Άγριων Ζώων σε Ζωολογικούς Κήπους (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2011». Η τροπολογία αποσκοπούσε στην θέσπιση αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου σε ότι αφορά τη λειτουργία των ζωολογικών κήπων για το καλό των ζώων, την ευημερία τους, την προστασία και τη διαχείρισή της βιοποικιλότητας της χώρας μας.

Η εισήγηση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών δεν έγινε αποδεκτή από το σώμα της  Ολομέλειας.

3.            Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας:
Κατέθεσε για εγγραφή το εξής θέμα:
·      «Το αίτημα του Συνδέσμου Εφέδρων Βατραχανθρώπων Κύπρου για εθελοντική συμμετοχή των Εφέδρων Βατραχανθρώπων σε ασκήσεις της μονάδας Υποβρύχιων Καταστροφών».

Ο κ. Περδίκης κατέθεσε επίσης επιστολή προς τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας κ. Γιώργο Βαρνάβα ζητώντας του να συζητηθεί εσπευσμένα το θέμα (το οποίο είναι ήδη εγγεγραμμένο στον κατάλογο των θεμάτων της Επιτροπής με τίτλο:
·      «Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις επιτάξεις τεμαχίων γης για σκοπούς άμυνας».

4.            Κοινοβουλευτική Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως:
Κατέθεσε για εγγραφή το εξής θέμα:
«Η πρόταση του Γιώργου Μαυρογένη για έξοδο από τη θεσμική και πολιτική κρίση».

Το θέμα κατατέθηκε σε συνεργασία με τον βουλευτή Αμμοχώστου κ. Ζαχαρία Κουλία.


Β. Κατάθεση θεμάτων για εγγραφής το Δ΄ Κεφάλαιο της Ολομέλειας:
Με την πρωτοβουλία του βουλευτή των Οικολόγων κ. Γιώργος Περδίκης και με την υπογραφή από τους κ. Αβέρωφ Νεοφύτου εκ μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος, κ. Νεόφυτο Κωνσταντίνου Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΔΗΚΟ, κ. Γιώργο Βαρνάβα εκ μέρους της ΕΔΕΚ, κ. Δημήτρη Συλλούρη εκ μέρους του ΕΥΡΩΚΟ και κ. Ζαχαρία Κουλία βουλευτή Αμμοχώστου κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Ομήρου  για να εγγραφεί στο Κεφάλαιο Δ’ της Ολομέλειας θέμα με τον εξής τίτλο:
«Το πόρισμα της μονομελούς ερευνητικής επιτροπής για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την έκρηξη που επισυνέβη την 11η Ιουλίου 2011 στη Ναυτική Βάση ‘Ευάγγελος Φλωράκης’ στο Μαρί».

Η εγγραφή του πιο πάνω θέματος εγκρίθηκε και το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στις 13 Οκτωβρίου στην Ολομέλεια.


Γ. Κατάθεση Ερωτήσεων
Παράλληλα ο κ. Περδίκης έχει καταθέσει στο Γενικό Διευθυντή της Βουλής των Αντιπροσώπων ερωτήσεις που αφορούν:
·      Τους λόγους για τους οποίους το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών αποφάσισε να αφαιρέσει όλες σχεδόν τις Συσκευές Δορυφορικών Εντοπισμού τύπου ΜΤ – 3300.
·      Την εισήγηση για υποχρεωτική έκδοση αποκόμματος μισθοδοσίας από όλους τους εργοδότες με σκοπό την πάταξη του φαινομένου εκμετάλλευσης των εργαζομένων.
·      Τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση ούτως ώστε να αποφευχθεί η επιβάρυνση των μικρών κοινοτήτων από το κόστος λειτουργίας των συστημάτων αποχέτευσης.
·      Την ανάγκη για τροποποίηση στη νομοθεσία του Οργανισμού Νεολαίας για την αύξηση του αριθμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ώστε να συμβαδίζει με τους περί Ορισμένων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Διορισμός Διοικητικών Συμβουλίων) Νόμους του 1988 έως 2002.
·      Την ανάγκη για τροποποίηση στη νομοθεσία του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου για την αύξηση του αριθμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ώστε να συμβαδίζει με τους περί Ορισμένων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Διορισμός Διοικητικών Συμβουλίων) Νόμους του 1988 έως 2002.
·      Τους λόγους για τους οποίους δεν βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος η μελέτη Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά την πραγματοποίηση υπεράκτιας ερευνητικής γεώτρησης εντοπισμού υδρογονανθράκων από την εταιρείας Noble International Ltd.
·      Τον αριθμό των σχετικών αδειών που έχουν εκδώσει οι αρχές τοπικών διοικήσεων για την καύση αποκλαδιών αμπελιών, ελαιόδεντρων και οπωροφόρων δέντρων καθώς επίσης και κατά πόσο προωθείται η κομποστοποίηση από την αρμόδια αρχή και με ποιους τρόπους.
·      Το σχεδιασμό της επιστημονικής και περιβαλλοντικής αξιοποίηση των δύο μεταλλείων της περιοχής Μαθιάτη.
·      Τις μετρήσεις της μη ιονίζουσας ακτινοβοίας από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών στις εγκαταστάσεις του ραδιοσταθμού στο Ζύγι καθώς επίσης και των άλλων ραδιοσταθμών και εάν οι μετρήσεις αυτές υπερβαίνουν τα όρια αναφοράς που καθορίζονται στη Σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1999/519/ΕΕ και των προτύπων της Διεθνούς Επιτροπής Προστασίας από Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία.
·      Την ετοιμασία σχεδίου δράσης για την οδική ασφάλεια που να περιλαμβάνει όλα τα μέτρα του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ημερομηνίας 27 Σεπτεμβρίου 2011 που σκοπό έχει τη μείωση των θανάτων από τροχαία.
·      Τη γενική έλλειψη αδρανών υλικών και εάν η έλλειψη αυτή τροποποιεί τους σχεδιασμούς ανάπτυξης (ιδιαίτερα έργων όπως οι μαρίνες).
·      Το ενδεχόμενο απαγόρευσης των υδρογονωμένων λιπών δεδομένου ότι η απαγόρευσή τους θα μειώσει τους θανάτους στην Κύπρο και θα εξοικονομηθούν χρήματα από θεραπείες.
·      Τον έλεγχο της εφαρμογής της νομοθεσίας περί Τροφίμων (Έλεγχος και Πώληση) και ιδιαίτερα του άρθρου 22 αυτού που αφορά την ραφοποίηση των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και τη σήμανση των ειδικά διαμορφωμένων ραφιών.


Δ. Παρακολούθηση Κοινοβουλευτικών Επιτροπών:
Ο κ. Περδίκης έλαβε μέρος σε συνεδριάσεις πολλών κοινοβουλευτικών επιτροπών οι οποίες εξέτασαν πληθώρα θεμάτων όπως:

Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως – 13/09/2011:
·      «Tο θεσμικό ζήτημα που προκύπτει από τη μη εφαρμογή του άρθρου 29 του Συντάγματος, που αφορά την υποχρέωση της αρμόδιας  αρχής να απαντά σε επιστολές πολιτών εντός τακτής προθεσμίας σε σχέση με το Νόμο 158(Ι) του 1999, γενικές αρχές του διοικητικού δικαίου». Θέμα που ενεγράφη μετά από εισήγηση του βουλευτή του κ. Γιώργου Περδίκη και των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως.
·      «Το θεσμικό ζήτημα της δυνατότητας πρόσβασης των πολιτών σε δημόσια έγγραφα και πληροφορίες που τους αφορούν».

Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών – 04/10/2011:
·      Ετήσια Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για το 2009 (Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού).

Επιτροπή Νομικών – 30/09/2011:
·      «Ο περί Ερευνητικών Επιτροπών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2011». Πρόταση Νόμου κ. Γιώργου Περδίκη και κ. Νίκου Αναστασίαδη.

Επιτροπή Γεωργίας  – 29/09/2011:
·      «Ο περί Δασών Νόμος του 2011».
·      «Ο περί Δασών (Διάθεση Κρατικής Δασικής Γης) Κανονισμοί του 2011».
·      «Ο περί Δασών (Άδειες, Χρήση Δασικών Δρόμων και Εξαγωγή Δασικών Προϊόντων) Κανονισμοί του 2011».
·      «Ο περί Δασών (Αναγνώριση Οργανώσεων Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Δασών) Κανονισμοί του 2011».

Επιτροπή Άμυνας – 06/10/2011:
·      «Η άμεση ανάγκη μετακίνησης ναρκοπεδίου της Εθνικής Φρουράς από την οικιστική περιοχή Πύλας» - Θέμα που ενεγράφη μετά από εισήγηση του κ. Γιώργου Περδίκη και του κ. Ζαχαρία Κουλία.
·      Ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας για την κατάσταση και τα αποθέματα των πυρομαχικών καθώς και των ανταλλακτικών των οπλικών συστημάτων που διαθέτει η Εθνική Φρουρά».

Επιτροπή Εσωτερικών - 30/09/2011 και 07/10/11:
·      «Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2011»
·      «Ο περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2)Νόμος του 2011»
Αύξηση του παράβολου και καθορισμός ανωτάτου ορίου εκλογικών εξόδων για τις εκλογές στους δήμους και στις κοινότητες.
·      «Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2011»
·      «Ο περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3)Νόμος του 2011»
Παροχή εκλογικών δικαιωμάτων και στις δημοτικές / κοινοτικές εκλογές και σε υπηκόους τρίτων χώρων, επί μακρόν διαμένοντες/ ή μόνιμους μετανάστες.
·      «Ο περί Τοπικών Αρχών και Συμπλεγμάτων Νόμος του 2011».
·      «Ο περί Επαρχιακών Συμβουλίων Νόμος του 2011».
·      «Ο περί Αποχετεύσεων Λάρνακας (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2011».
·      «Ο περί Αποχετεύσεων Φαρμακά  - Καμπιού Κανονισμοί του 2011».
·      «Οι περί Αποχετεύσεων Σολέας Κανονισμοί του 2011».
·      «Ο περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως (Τροποποιητικός) Νόμος του 2011».

Επιτροπή Εμπορίου και Βιομηχανίας – 27/09/2011 και 04/10/2011
·      «Η αναγκαιότητα ενεργειακών επανασχεδιαμών και ο ρόλος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο».
·      «Η ανάπτυξη μέσα από συγκεκριμένες δράσεις των ορεινών θερέτρων».

Επιτροπή Περιβάλλοντος -30/09/2011:
·      «Η ρύπανση που πιθανόν να προκαλείται από την αδυναμία περισυλλογής σκυβάλων στις μεμονωμένες κατοικίες καθώς και τα ενδεχόμενα προβλήματα στους υδροφορείς από τις αποχετεύσεις» - Θέμα που ενεγράφη μετά από εισήγηση του βουλευτή κ. Ανδρέα Κυπριανού.
·      «Η ανάγκη ριζικής αλλαγής της πολιτικής για τη μεμονωμένη κατοικία και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον» - Θέμα που ενεγράφη μετά από εισήγηση του κ. Γιώργου Περδίκη.
·      «Ο περί Ελέγχου της Ρύπανσης της Ατμόσφαιρας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2011» - Πρόταση νόμου του κ. Γιώργου Περδίκη.
·      «Ο σχεδιασμός λειτουργίας λατομείου και σκυροθραυστικής μονάδας μεταξύ των χωριών Λεύκαρα, Μαθιάτη, Λυθροδόντα και Δελίκηπο στο κρατικό δάσος Μαχαίρα» - θέμα που ενεγράφη μετά από εισήγηση του κ. Γιώργου Περδίκη και Γεώργιου Γεώργιος).

Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων – 03/10/2011:
·      «Η ανάγκη κατοχύρωσης των επαγγελματικών προσόντων στην αγορά εργασίας στην Κύπρο» - Θέμα που ενεγράφη μετά από εισήγηση του κ. Γιώργου Περδίκη.
·      «Η εργοδότηση κοινοτικών εργαζομένων και εργαζομένων από τρίτες χώρες μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση» - Θέμα που ενεγράφη με απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Επιτροπή Παιδείας  – 27/09/2011:
·      «Ο περί Σχολικών Εφορειών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2010». Πρόταση Νόμου του κ. Περδίκη.
·      «Ο περί της Κυπριακής Βιβλιοθήκης Κανονισμοί του 2011».

Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού – 26/9/2011 και 03/10/2011:
Ο κος Περδίκης παρευρέθηκε και στις δύο συνεδρίες της Επιτροπής Οικονομικών η οποία εξέτασε μία σειρά από νομοσχέδια οικονομικού χαρακτήρα.

Περισσότερες πληροφορίες για τα θέματα και τις ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί μπορείτε να βρείτε στο blog του βουλευτή των Οικολόγων στην ιστοσελίδα: http://georgeperdikis.blogspot.com/, κάτω από τον τίτλο Βουλή των Αντιπροσώπων (έργο βουλευτή) καθώς επίσης και στην ιστοσελίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων: http://www.parliament.cy

Γραφείο Γιώργου Περδίκη
Βουλευτή
Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

Δεν υπάρχουν σχόλια: