Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών
Κατάθεση ερωτήσεων και θεμάτων– Παρακολούθηση Επιτροπών

31 Οκτωβρίου 2011

Α. Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργος Περδίκης διεκπεραίωσε τις τελευταίες δύο βδομάδες το ακόλουθο κοινοβουλευτικό έργο.

1.            Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος:
Ο κ. Γιώργος Περδίκης κατέθεσε και κατάφερε να εγγραφεί το εξής θέμα:
«Η ενδεχόμενη παραχώρηση άδειας για την κατασκευή των κυματοθραυστών στην παραλία παρά το Aphrodite Hills στην Επαρχία Πάφου».

2.            Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών:
Ο κ. Περδίκης κατέθεσε για εγγραφή το θέμα με τίτλο:
·                     «Η ανάγκη καθιέρωσης πιστοποιητικού ασφάλειας των δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων»

3.            Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων:
Ο κ. Περδίκης κατέθεσε για εγγραφή το θέμα με τίτλο:
·                     «Η κυκλοφοριακή συμφόρηση στο Δήμο Λατσιών λόγω της κατάργησης των προσβάσεων επί της αερογέφυρας Λατσιών».

Επίσης ο βουλευτής των Οικολόγων κατέθεσε επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Συγκοινωνιών κ. Αντωνίου ζητώντας του όπως στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής για το νομοσχέδιο που αφορά τη ρύθμιση της διακίνησης των ποδηλάτων, καλεστούν τόσο το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, που ήταν μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής που συμμετείχε στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου όσο και η Κίνηση Προστασίας των Δικαιωμάτων των Πεζών.

4.            Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και Βιομηχανίας:
Κατέθεσε για εγγραφή το θέμα με τίτλο:
·                     «Η ανάγκη εκπόνησης στρατηγικής μελέτης για την ευρύτερη περιοχή του Βασιλικού»

5.            Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών:
Κατέθεσε επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών κ. Ιωνά Νικολάου ζητώντας του να συζητηθεί εσπευσμένα το νομοσχέδιο με τίτλο: « Ο περί Εξώδικου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός ) Νόμος του 2005».

Το ενδιαφέρον των Οικολόγων προέρχεται από το αίτημα των κοινοτήτων της περιοχής Ταμασού (Κάτω Δευτερά, Πάνω Δευτερά, Ψημολόφου, Ανάγυια, Πολιτικό, Τσέρι, Πέρα Ορεινής, Εργάτες κλτ) να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με εξώδικα πρόστιμα, η διέλευση φορτηγών από κατοικημένες περιοχές.

6.            Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υπόθεσεων:
Ο κ. Περδίκης κατέθεσε για εγγραφή το θέμα με τίτλο:
·                     «Η ανάγκη προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη βία κατά των Γυναικών και την Ενδοοικογενειακή Βία».


Β. Κατάθεση πρότασης νόμου:
Ο κ. Περδίκης κατάθεσε πρόταση νόμου με τον εξής τίτλο:
·                     «Πρόταση Νόμου που τροποποιεί τον Νόμο περί Συσκευασιών και Αποβλήτων Συσκευασιών Νόμος του 2011».

Η πρόταση νόμο σκοπό έχει την διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του νόμου που διέπει την εφαρμογή προγραμμάτων διαχείρισης των αποβλήτων συσκευασιών για να περιλαμβάνονται εταιρείες που παράγουν μέχρι δύο τόνους αποβλήτων το χρόνο (αντί πέντε τόνους που ισχύει μέχρι σήμερα) και έτσι να συμμετέχουν σε συλλογικά συστήματα διαχείρισης των αποβλήτων π.χ Green Dot.


Γ. Κατάθεση επιστολής στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων:
Ο κ. Περδίκης κατάθεσε επιστολή στον κ. Γιαννάκη Ομήρου ζητώντας του επισπευτεί η συζήτηση της πρότασης για τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής.  Σκοπός της συνεδρίας , όπως αναφέρει στην επιστολή του ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, θα πρέπει να είναι η προώθηση του όλου θέματος στην Ολομέλεια του Σώματος για λήψη τελικής απόφασης.

Δ. Κατάθεση Ερωτήσεων
Παράλληλα ο κ. Περδίκης έχει καταθέσει στο Γενικό Διευθυντή της Βουλής των Αντιπροσώπων ερωτήσεις που αφορούν:
·                     Την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα αναφορικά με το θέμα που υφίσταται μεταξύ του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου για τη διοργάνωση αγώνων.
·                     Την κατασκευή της μονάδας ανακύκλωσης των αδρανών υλικών σε ζώνη προστασίας της φύσης, βόρεια του Χώρου Υγιεινής Ταφής Απορριμμάτων στην Πάφο.
·                     Την κατά ένα χρόνο νωρίτερα παράδοση του νέου αυτοκινητόδρομου Πέρα Χωριό Νήσου – Λευκωσίας και το ύψος του φιλοδωρήματος που θα πληρώσει η κυβέρνηση.
·                     Την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αύξηση της παραγωγής των ποσοτήτων αφαλατωμένου νερού.
·                     Την μετατροπή της προσωρινής μονάδας αφαλάτωσης της Πάφου σε μόνιμη, με διάρκεια της νέας σύμβασης τα 25 χρόνια.
·                     Τον τρόπο συγκρότησης του ερωτηματολογίου για την απογραφή του πληθυσμού.
·                     Τις υπέρβαρες σχολικές τσάντες και τις επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών που φοιτούν σε δημοτικά και γυμνάσια.
·                     Τις αυθαίρετες αναπτύξεις στο εμπορικό κέντρο «Madisson» και τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα.
·                     Τον έλεγχο των ρύπων που εκπέμπονται από ψησταριές και σουβλατζίδικα, την διά νόμου τοποθέτηση φίλτρων στον εξαερισμό τους και το απαιτούμενο ύψος που πρέπει να έχει το φουγάρο, τις προδιαγραφές για τα κάρβουνα που διατίθενται στην αγορά, την ποιότητα του κρέατος μετά από ψήσιμο στα κάρβουνα και τις εκθέσεις που σχετίζονται με τα πιθανά προβλήματα υγείας που παρουσιάζουν οι ψήστες από την εισπνοή καπνού και οι καταναλωτές κρέατος ψημένου στα κάρβουνα λόγω υπολειμμάτων σωματιδίων από την ατελή καύση των κάρβουνων.


Ε. Παρακολούθηση Κοινοβουλευτικών Επιτροπών:
Ο κ. Περδίκης έλαβε μέρος σε συνεδριάσεις πολλών κοινοβουλευτικών επιτροπών οι οποίες εξέτασαν πληθώρα θεμάτων όπως:

Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού – 10/09/2011, 17/10/2011, 19/10/2011, 21/10/2011:
·                     Νομοσχέδια για την εγγύηση της Χρηματοδότησης της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.
·                     Προϋπολογισμοί (Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, Υπουργείο Άμυνας, Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας, Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός ΘΟΚ).
·                     «Ο περί Υπηρεσίας Ηλεκτρισμού (Τροποποιητικός) Νόμος του 2011».
·                     «Ο περί Υπηρεσίας Τηλεπικοινωνιών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2011».
·                     «Ο περί Ειδικού Διακανονισμού Φορολογικών Οφειλών (προσωρινές διατάξεις) Νόμος του 2011».
·                     «Ο περί Κτηματολογικού και Χωρομετρικού Τμήματος (Τέλη και Δικαιώματα) (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2011».

Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών – 11/10/2011, 18/10/2011 και 25/10/11:
·                     Ετήσια Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για το 2009 (Υπουργείο Υγείας).
·                     «Η ενδεχόμενη διασπάθιση χρημάτων του δημοσίου από την απόφαση της Υπουργικής Επιτροπής για τη μετακίνηση του αποτεφρωτήρα του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, καθώς και η μη λειτουργία του από το 2003, με συνέπεια τη συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα ενδεχόμενη διασπάθιση χρημάτων του δημοσίου».
·                     «Ενημέρωση αναφορικά με την παραλαβή και την εγκατάσταση του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας γνωστού ως “Lefco”».
·                     Οικονομικές καταστάσεις και έκθεση της Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου για το έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2010».
·                     «Οι περί του Συντονισμού των Διαδικασιών Σύναψης Συμβάσεων Προμηθειών , Έργων και Υπηρεσιών στους Τομείς του Ύδατος, της Ενέργειας, των Μεταφορών και των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και για Συναφή Θέματα (Τροποποιητικός) (Αρ.2) Νόμος του 2011».
·                     «Η πληρωμή του ποσού των €3,5 εκ. για την αγορά μεταχειρισμένων ανταλλακτικών των δύο ελικοπτέρων Agusta Westland 139 και ενδεχόμενη παράβαση της σύμβασης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κατασκευαστή / προμηθευτή».

Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως – 11/10/2011:
·                     «Το θεσμικό ζήτημα που προκύπτει από τη μη εφαρμογή του άρθρου 29 του Συντάγματος, που αφορά την υποχρέωση της αρμόδιας αρχής να απαντά σε επιστολές πολιτών εντός τακτικής προθεσμίας σε σχέση με τον Νόμο 158(Ι) του 1999, γενικές αρχές του διοικητικού δικαίου». Αυτεπάγγελτη εξέταση της Επιτροπής Θεσμών και του κ. Γιώργου Περδίκη.
·                     «Το θεσμικό ζήτημα της δυνατότητας πρόσβασης των πολιτών σε δημόσια έγγραφα και πληροφορία που τους αφορούν».

Επιτροπή Νομικών – 12/10/2011:
·                     «Ο περί Στοιχημάτων Νόμος του 2011»

Επιτροπή Γεωργίας  – 27/10/2011:
·                     «Ο περί Δασών Νόμος του 2011».
·                     «Ο περί Δασών (Διάθεση Κρατικής Δασικής Γης) Κανονισμοί του 2011».
·                     «Ο περί Δασών (Άδειες, Χρήση Δασικών Δρόμων και Εξαγωγή Δασικών Προϊόντων) Κανονισμοί του 2011».
·                     «Ο περί Δασών (Αναγνώριση Οργανώσεων Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Δασών) Κανονισμοί του 2011».

Επιτροπή Άμυνας – 13/10/2011:
·                     Ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υλοποίηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Άμυνας για το 2011 που αφορά το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης της Δημοκρατίας.
·                     Ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας για την κατάσταση και τα αποθέματα των πυρομαχικών καθώς και των ανταλλακτικών των οπλικών συστημάτων που διαθέτει η Εθνική Φρουρά».

Επιτροπή Εσωτερικών – 14/10/11, 21/10/2011:
·                     «Ο περί Προστασίας της Παραλίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2010».
·                     «Ο περί Προστασίας της Παραλίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2011».
·                     «Ο περί Ρύθμισης Οδών και Οικοδομών (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2011».
·                     «Ο περί Ακινήτου Ιδιοκτησίας της Δημοκρατίας (Διάθεση) Κανονισμοί του 2011».
·                     «Ο περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως (Τροποποιητικός) Νόμος του 2011».
·                     «Ο περί Πιστοποιούντων Υπαλλήλων Νόμος του 2011».

Επιτροπή Εμπορίου και Βιομηχανίας – 18/10/2011 και 25/10/2011:
·                     «Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην κατασκευή του ενεργειακού κέντρου στο Βασιλικό και στη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα».
·                     «Οι αυξημένες χρεώσεις των κρατικών υπηρεσιών (σταθερή τηλεφωνία, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό κ.α) και οι επιπτώσεις στους καταναλωτές και την ανάπτυξη».

Επιτροπή Περιβάλλοντος -14/10/2011:
·                     «Τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία των βιολογικών σταθμών επεξεργασίας λυμάτων στις κοινότητες και στους δήμους της υπαίθρου».
·                      
Επιτροπή Υγείας 20/10/2011:
·                     «Η παροχή υπηρεσιών δημόσιας υγείας στην απομονωμένη περιοχή του διαμερίσματος Τηλλυρίας». (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση του κ. Γιώργου Περδίκη και του κ. Κώστα Κωνσταντίνου).
Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων – 03/10/2011:
·                     «Η ανάγκη κατοχύρωσης των επαγγελματικών προσόντων στην αγορά εργασίας στην Κύπρο» - Θέμα που ενεγράφη μετά από εισήγηση του κ. Γιώργου Περδίκη.
·                     «Η εργοδότηση κοινοτικών εργαζομένων και εργαζομένων από τρίτες χώρες μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση» - Θέμα που ενεγράφη με απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Επιτροπή Παιδείας  – 27/09/2011:
·                     «Ο περί Σχολικών Εφορειών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2010». Πρόταση Νόμου του κ. Περδίκη.
·                     «Ο περί της Κυπριακής Βιβλιοθήκης Κανονισμοί του 2011».

Επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων 20/10/2011:
·                     «Ο περί Ρύθμισης της Διακίνησης Ποδηλάτων Νόμος του 2011».

Περισσότερες πληροφορίες για τα θέματα και τις ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί μπορείτε να βρείτε στο blog του βουλευτή των Οικολόγων στην ιστοσελίδα: http://georgeperdikis.blogspot.com/ , κάτω από τον τίτλο Βουλή των Αντιπροσώπων (έργο βουλευτή) καθώς επίσης και στην ιστοσελίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων: http://www.parliament.cy

Γραφείο Γιώργου Περδίκη
Βουλευτή
Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

Δεν υπάρχουν σχόλια: