Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Εκσυγχρονισμός της δημόσιας υπηρεσίας


 Ολομέλεια 20 Οκτωβρίου 2011

Εισαγωγή
Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ποιοτική εξυπηρέτηση του πολίτη, που έπρεπε να είναι το πρώτιστο μέλημα της δημόσιας υπηρεσίας, έχει καταντήσει άπιαστο όνειρο λόγο των πολλαπλών εγγενών προβλημάτων του υφιστάμενου συστήματός. Οφείλουμε όλοι να εγκύψουμε σοβαρά και να προωθήσουμε τις όποιες αναγκαίες αλλαγές για να περάσει και η δική μας δημόσια υπηρεσία στον 21 αιώνα. 

Εκπόνηση νέου συστήματος αξιολόγησης προσωπικού και βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου
Το Υπουργικό Συμβούλιο από το 2001 αποφάσισε την ανάθεση υπηρεσιών για το σχεδιασμό, εφαρμογή, παρακολούθηση και εποπτεία του συστήματος αξιολόγησης προσωπικού στη δημόσια υπηρεσία, σε ιδιωτικό οίκο με επιτροπή καθοδήγησης. Το όλο έργο περιελάμβανε τρεις φάσεις από τις οποίες μόνο η πρώτη ολοκληρώθηκε η οποία αφορούσε στο σχεδιασμό, ανάπτυξη και υποβολή συγκεκριμένου νέου συστήματος αξιολόγησης. Η δεύτερη και τρίτη φάση αφορούσαν στην εκπαίδευση και τη δοκιμαστική εφαρμογή του[1].  Έντεκα περίπου χρόνια μετά, το θέμα αυτό εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Οι παρεμβάσεις της ΠΑΣΥΔΥ και η αναβλητικότητα που επιδείχθηκε από διαδοχικές κυβερνήσεις κατέστησαν το σχέδιο αξιολόγησης ανεφάρμοστο. 

Στρατηγικό Σχέδιο του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (2007-2013) για τη Δημόσια Διοίκηση και την ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού
Ερχόμαστε λοιπόν στην εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου του Τμήματος Δημοσίας Διοίκησης και Προσωπικού 2007-2013 για τη Δημόσια Διοίκηση και την Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού. Ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που στοχεύει στην εκρίζωση των κακώς εχόντων από την δημόσια υπηρεσία, στην αύξηση της αποδοτικότητας του προσωπικού και την αναδιάρθωση παγιωμένων διαδικασιών και πρακτικών. Σημειώνεται ότι στο Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης 2007-2013 περιλαμβάνεται και πάλι η ανάπτυξη νέου συστήματος αξιολόγησης στα πλαίσια της προσπάθειας για την αύξηση της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα.

Εκπόνηση μελετών οργάνωσης, στελέχωσης & λειτουργίας Υπουργείων/ Τμημάτων/ Υπηρεσιών
Είναι επιτακτική ανάγκη η προώθηση της αναδιοργάνωσης και βελτίωσης της διοικητικής ικανότητας των διαφόρων κυβερνητικών Τμημάτων. Ήδη έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη από ιδιωτικό οίκο και έχουν παραδοθεί τα πορίσματα στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού από τον Φεβρουάριο του 2011. Δεν έχουμε δει όμως καμία κίνηση για επεξεργασία και προώθηση της εφαρμογής των  εισηγήσεων που γίνονται.


Επέκταση του Συστήματος Αυτοματοποίησης Γραφείου
Δηλαδή προώθηση της ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης και διαχείρισης όλων των εγγράφων που αποτελούν την εξωτερική και εσωτερική αλληλογραφία των κυβερνητικών Υπηρεσιών, καθώς επίσης και την αυτοματοποίηση της ροής εργασίας και γενικά της διακίνησης των εγγράφων μέσα στην ίδια Υπηρεσία και μεταξύ Υπηρεσιών. Πέραν από την τεράστια μείωση του όγκου χαρτιού που κατασπαταλείται για την διεκπεραίωση εργασιών, θα δούμε και σοβαρή μείωση της γραφειοκρατίας και της καθυστέρησης στην διεκπεραίωση εργασιών.

Μηχανογράφηση Κρατικών Υπηρεσιών
Από ελέγχους σε έργα μηχανογράφησης κρατικών υπηρεσιών παρατηρήθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση των διαγωνισμών και συμβάσεων και αδυναμίες στη διαχείριση των συμβάσεων με επακόλουθο την αύξηση του κόστους και τη δημιουργία προβλημάτων στην λειτουργία των συστημάτων μηχανογράφησης. Εξάλλου, αποτελεί ευρωπαϊκό στόχο η πλήρης εισαγωγή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην ζωή των πολιτών της, στα πλαίσια αρχής της επικουρικότητας και της προώθησης της συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Καταπολέμηση της διαφθοράς, της κομματοκρατίας και του νεποτισμού
Έχω αφήσει για τελευταίο το πιο σημαντικό πρόβλημα: αυτό της έλλειψης αξιοκρατίας στη δημόσια υπηρεσία, γιατί θα είναι ίσως και το πιο δύσκολο να εκριζωθεί αφού συνυπάρχει με την ίδια την δημιουργία της δημόσιας υπηρεσίας. Η παρέμβαση των κομμάτων στις διαδικασίες πρόσληψης και προαγωγής του προσωπικού στην δημόσια υπηρεσία πρέπει επιτέλους να τερματιστεί, για να μπορέσει να δουλέψει ορθολογιστικά και αντικειμενικά το σύστημα προσλήψεων και προαγωγών, μακριά από φαινόμενα διαφθοράς νεποτισμού.

Επίλογος
Το γεγονός ότι η συζήτηση αυτή διεξάγεται εν μέσω πολύ αντίξοων οικονομικών συνθηκών για τον τόπο μας, καθιστά τις εισηγήσεις μας έγκυρες και αναγκαίες γιατί μόνο μια αποτελεσματική σύγχρονη δημόσια υπηρεσία μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Είναι σημαντικό όμως να αναζητηθούν απαντήσεις για την ολιγωρία και καθυστέρηση που έχει επιδειχθεί από διαδοχικές κυβερνήσεις σε ότι αφορά τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας, εδώ και τώρα.



[1] Έκθεση Γενική Ελέγκτριας έτος 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: