Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Θέματα που κατέθεσα πρόσφατα:


10 Οκτωβρίου 2011
Προς
κ. Αντώνη Αντωνίου
Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων

Αγαπητέ κ. Αντωνίου,

Παρακαλώ όπως εγγραφεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων το θέμα με τίτλο:

«Η κυκλοφοριακή συμφόρηση στο Δήμο Λατσιών λόγω της κατάργησης των προσβάσεων επί της αερογέφυρας Λατσιών».

Αιτιολόγηση:
Ο Δήμος Λατσιών και οι δημότες του υφίστανται τεράστια και αχρείαστη ταλαιπωρία συνέπεια της κατάργησης των προσβάσεων επί της αερογέφυρας Λατσιών. Η κατάργηση των προσβάσεων έχει σηματοδοτήσει τον αποκλεισμό των κατοίκων της περιοχής που διαμένουν στην περιοχή δυτικά του αυτοκινητόδρομου και δυσχεραίνει την κυκλοφοριακή κίνηση.

Ο Δήμος Λατσιών και οι δημότες του ζητούν την άμεση επαναφορά των προηγούμενων ρυθμίσεων ώστε να επιτρέπεται η είσοδος και η έξοδος στον αυτοκινητόδρομο.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων, οφείλει και πρέπει να εξετάσει αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα.
_____________________________________
12 Οκτωβρίου 2011
Προς
κ. Αδάμο Αδάμου
Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος

Αγαπητέ κ. Αδάμου,

Παρακαλώ όπως εγγραφεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος το θέμα με τίτλο:

«Η ενδεχόμενη παραχώρησης άδειας για την κατασκευή κυματοθραυστών στην παραλία παρά το Aphrodite Hills στην Επαρχία Πάφου».

Αιτιολόγηση:
Η Επιτροπή Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εξέτασε στις 10 Ιουνίου και 7 Σεπτεμβρίου του 2010, καθώς και στις 23 Μαρτίου 2011, την Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον για το πιο πάνω αναφερόμενο έργο.

Η πρώτη γνωμάτευση της Επιτροπής ήταν αρνητική (Αρ. Φακ. 69/1994, 10/11/2010). Η εταιρεία (Lanitis Developments Ltd) υπέβαλε νέα αίτηση για κατασκευή κυματοθραυστών η οποία εξετάστηκε σε νέα συνεδρίαση στις 23/3/2011 όπου οι περισσότεροι των μελών της επιτροπής είχαν και πάλι καταθέσει αρνητική τοποθέτηση.

Τώρα εκκρεμεί η τελική γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής, την οποία ανέλαβε να συντάξει ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος κ. Κώστας Χατζηπαναγιώτου.

Η παραχώρηση άδειας για την εκτέλεση αυτού του έργου θα αποβεί καταστροφική για το φυσικό περιβάλλον ενώ τα φαινόμενα διάβρωσης πιθανώς να επηρεάσουν το παγκοσμίου φήμης τοπίο της Πέτρας του Ρωμιού.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή, οφείλει και πρέπει να εξετάσει αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα.
_____________________________________
17 Οκτωβρίου 2011
Προς
κ. Λευτέρη Χριστοφόρου
Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας

Αγαπητέ κ. Χριστοφόρου,

Παρακαλώ όπως εγγραφεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και Βιομηχανίας το θέμα με τίτλο:

«Η ανάγκη εκπόνησης στρατηγικής μελέτης για την ευρύτερη περιοχή του Βασιλικού».

Αιτιολόγηση:
Η εκπόνηση πλήρους μελέτης στρατηγικού επιπέδου (Νόμος 102(Ι)/2005) για τα επίπεδα της ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή Βασιλικού – Μαρί  είναι απαραίτητη κυρίως μετά τα τραγικά γεγονότα της 11ης Ιουλίου 2011. Η μελέτη θα πρέπει να περιλαμβάνει και τον σχεδιασμό ολόκληρης της περιοχής που θα έχει σχέση με το πόσο βεβαρημένη είναι η περιοχή από βαριές βιομηχανίες.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, οφείλει και πρέπει να εξετάσει αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα.
_____________________________________
20 Οκτωβρίου 2011
Προς
κ. Γιάννο Λαμάρη
Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών

Αγαπητέ κ. Λαμάρη,

Παρακαλώ όπως εγγραφεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών το θέμα με τίτλο:
«Η ανάγκη καθιέρωσης πιστοποιητικού ασφάλειας των δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων».

Αιτιολόγηση:
Γίνεται πολλή συζήτηση σχετικά με την καταλληλότητα των κτιρίων και ιδιαίτερα των κτιρίων δημόσιας χρήσης. Το ΕΤΕΚ και οι επαγγελματικοί σύνδεσμοι των μηχανικών υποστηρίζουν ότι πρέπει να καθιερωθεί το πιστοποιητικό ασφάλειας των δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων. Ορισμένοι μάλιστα επιμένουν ότι το πιστοποιητικό πρέπει να ανανεώνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα ώστε να εξασφαλίζεται η αναγκαία συντήρηση των κτιρίων.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, οφείλει και πρέπει να εξετάσει αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα.
_____________________________________
24 Οκτωβρίου 2011
Προς
κ. Ιωνά Νικολάου
Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών

Αγαπητέ κ. Νικολάου,

Παρακαλώ όπως συζητηθεί εσπευσμένα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών το νομοσχέδιο με τίτλο:

«Ο περί Εξώδικου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2005». (Αρ. Φακ. 23.01.008.2005).

Αιτιολόγηση:
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σκοπό έχει την τροποποίηση του  βασικού νόμου που διέπει την εξώδικη ρύθμιση αδικημάτων έτσι ώστε να αυξηθεί από £50 σε £200 το μέγιστο  ποσό που μπορεί να επιβληθεί εξώδικα. Το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί από τις 13 Ιανουαρίου 2005 και παρόλο που έχει ξεκινήσει η εξέτασή του από την Επιτροπή δεν έχει ολοκληρωθεί. Μάλιστα το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων με επιστολή τους ημερ. 23/6/2009 και 8/10/2009, αντίστοιχα, ζήτησαν την προώθηση του νομοσχεδίου για ψήφιση.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, νομίζω ότι πρέπει να εξετάσει το εν λόγω νομοσχέδιο στις προσεχείς τις συνεδρίες.

Το δικό μας ενδιαφέρον ως Οικολόγοι προέρχεται από το αίτημα των κοινοτήτων της περιοχής Ταμασού (π.χ Κάτω Δευτερά, Πάνω Δευτερά, Ψημολόφου, Ανάγυια, Πολιτικό, Τσέρι, Πέρα Ορεινής, Εργάτες κτλ) να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά (με εξώδικα πρόστιμα) η διέλευση φορτηγών από κατοικημένες περιοχές.

_____________________________________
25 Οκτωβρίου 2011
Προς
κ. Γεώργιο Τασού
Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Αγαπητέ κ. Τάσου,
Παρακαλώ όπως εγγραφεί και συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων το θέμα με τίτλο:

«Η ανάγκη προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη βία κατά των Γυναικών και την Ενδοοικογενειακή Βία».

Αιτιολόγηση:
Στις 3 Ιουνίου 2011 κατέθεσα ερώτηση με αριθμό 23.06.009.05.02.005 ζητώντας από τον υπουργό να με πληροφορήσει σχετικά με το πότε αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση ορόσημο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως πληροφορήθηκα ότι εξετάζεται το  ενδεχόμενο προσχώρησης της Κύπρου στη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Βία κατά των Γυναικών και την Ενδοοικογενειακή Βία.

Στις 7 Απριλίου η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε μία νέα σύμβαση ορόσημο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Η σύμβαση είναι το πρώτο νομικά δεσμευτικό μέσο στον κόσμο, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την πρόληψη της βίας, για την προστασία των θυμάτων και για τον τερματισμό της ατιμωρησίας των δραστών/θυτών. Η σύμβαση κατατέθηκε για υπογραφή στην Κωνσταντινούπολη στις 11 Μαΐου 2011 και υπεγράφη από 13 χώρες (Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Μαυροβούνιο, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σουηδία, Τουρκία, Φινλανδία).

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων οφείλει να εξετάσει το πολύ σοβαρό αυτό θέμα, που αφορά και την υπογραφή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη βία κατά των Γυναικών και την Ενδοοικογενειακή Βία και να ασκήσει τις απαραίτητες πιέσεις με σκοπό την υπογραφή της.
_____________________________________
26 Οκτωβρίου 2011
Προς
κ. Αντώνη Αντωνίου
Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων

Αγαπητέ κ. Αντωνίου,

Παρακαλώ όπως στην επόμενη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων  για το νομοσχέδιο που αφορά τη ρύθμιση της διακίνησης των ποδηλάτων καλεστούν τόσο το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, που ήταν μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής και συμμετείχε στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου όσο και η Κίνηση Προστασίας των Δικαιωμάτων των Πεζών. (Επισυνάπτεται κατάλογος των μελών).

Όπως αναφέρεται και στην εισηγητική έκθεση του εν λόγω νομοσχεδίου το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ετοιμασία του πιο πάνω νομοσχεδίου που στόχο είχε τη ρύθμιση της διακίνησης των ποδηλάτων, και θεωρώ ότι η παρουσία εκπροσώπων του Κινήματος θα βοηθήσει στην διεξαγωγή της συζήτησης.

Επίσης όπως διαφάνηκε κατά τη διεξαγωγή της συζήτησης του εν λόγω νομοσχεδίου, υπάρχουν θέματα που αφορούν τους πεζούς γι’ αυτό  η παρουσία της Κίνησης Προστασίας των Δικαιωμάτων των Πεζών κρίνεται ότι είναι απαραίτητη, αφού κάποιοι ισχυρίζονται ότι επηρεάζονται τα δικαιώματα των πεζών.

Αναμένω τη θετική σας ανταπόκριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: