Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Ομιλία του Βουλευτή των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργου Περδίκη στην Ολομέλεια 10 Νοεμβρίου 2011


«Η ανάγκη για λήψη άμεσων πολιτικών αποφάσεων για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ Κύπρου και στην περιοχή μας»

Είναι η υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κυρίαρχου, ανεξάρτητου κράτους, μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ που μας δίνει το δικαίωμα και  τη δυνατότητα της διεκδίκησης των δικαίων και δικαιωμάτων του Κυπριακού λαού - μεταξύ των οποίων και του δικαιώματος για διαχείριση του φυσικού πλούτου της χώρας - ανεξάρτητα από τις όποιες απειλές ή πιέσεις.

Ο φυσικός πλούτος του νησιού ανήκει στους κατοίκους του. Μέχρι την επίλυση του Κυπριακού όλες οι συμφωνίες και οι συνεργασίες προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης του, γίνονται από τη νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κύπρου και σε καμιά περίπτωση αναγνωρίζουμε δικαίωμα στον οποιονδήποτε να προσφέρει υπό μορφή αποταμίευσης  τα πιθανά οφέλη υπέρ της μιας κοινότητας, η οποία - παρεμπίπτοντος - ανακήρυξε παράνομο κράτος και προχωρεί συστηματικά σε αποσχιστικές ενέργειες.

Ο φυσικός πλούτος της Κυπριακής ΑΟΖ πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους για να εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη στάση τους στο Κυπριακό. Μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος δημιουργεί συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Οι περισσότεροι δεν αντιλαμβάνονται ότι ακόμα δεν βρέθηκε το φυσικό αέριο και ακόμα δεν γίναμε οι σεΐχηδες της Ανατολικής Μεσογείου. Ο πιο πιστός στην υπόθεση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Σόλων Κασίνης, φρόντισε λέει να ανάψει και κερί στον προστάτη της γενέτειρας του κατεχόμενης Ζώδιας, τον Αρχάγγελο Μιχαήλ και να παραγγείλει καλού κακού και μια Φανουρόπιτα. Ακόμα κι αν δηλώνει ότι 150% θα βρεθεί το κοίτασμα. Όμως πόσο θα είναι, σε ποιά κατάσταση κι αν είναι αξιοποιήσιμο είναι μια άλλη ιστορία. Γι’ αυτό εξάλλου γίνεται και η διερεύνηση με τη γεώτρηση από την πλατφόρμα «Όμηρος». Διαφορετικά θα πήγαινε από τώρα η Noble και θα άρχιζε να βγάζει φυσικό αέριο.

Όσα ελπιδοφόρα περιγράφει ο Κασίνης είναι ευσεβείς πόθοι. Καλώς όμως έθεσε το ευνοϊκό σενάριο υπόψη όλων και κυρίως της πολιτικής ηγεσίας. Διότι όταν και εάν προκύψει (μακάρι) τέτοιο ενδεχόμενο, και όντως βρεθούμε στην ευχάριστη θέση να διαχειριστούμε δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, πρέπει να είμαστε πολιτικά και τεχνολογικά έτοιμοι να το κάνουμε. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να καταλήξουμε στο σενάριο… τραγωδίας «Μαρί». Διότι, η ευλογία εύκολα γίνεται στην Κύπρο, κατάρα.

Όπως σωστά μου επεσήμανε ένας γνωστικός φίλος, πολλές χώρες έχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων, αλλά λίγες τα διαχειρίζονται σωστά. Υπάρχει το παράδειγμα της Νορβηγίας ή της Βρετανίας, υπάρχει όμως και το παράδειγμα της Νιγηρίας, της Βενεζουέλας, του Ιράκ ή του Ιράν. Τι νόμισες; Αυτά τα πράγματα δεν είναι αυτόματα: «τρυπάς, γίνεσαι πλούσιος». Αντίθετα, είναι μια δύσκολη υπόθεση, με πολλές παγίδες και εξαιρετικές δυσκολίες.

Δυστυχώς αντί να αντιμετωπίσουμε το θέμα με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και προγραμματισμό, βρεθήκαμε για άλλη μια φορά – κοινωνία και πολιτεία – στη δίνη των εξελίξεων: απειλές, δηλώσεις, πολεμικά πλοία, ερευνητικά πλοία, ομιλίες στα Ηνωμένα Έθνη, παρεμβάσεις, συζητήσεις, κόντρες, αντιπαραθέσεις κλπ κλπ. Το «πολιτικό ζήτημα» υπερκάλυψε την πραγματική ουσία αυτής της προοπτικής. Αντί η διαχείριση αυτού του πλούτου να γίνει καταλύτης για ειρήνη και σταθερότητα έγινε ακριβώς το αντίθετο. Και εμείς, ως γνήσιοι Κύπριοι, αντί να υπογραμμίσουμε τη θετική πλευρά, παρασυρθήκαμε από την Τουρκία σε μια συζήτηση για το «πότε και πώς οι Τουρκοκύπριοι δικαιούνται να απολαμβάνουν τα οφέλη» του αμύθητου πλούτου του φυσικού αερίου.

Στη συνέχεια, αφού «νικήσαμε» (τρομάρα μας) τους Τούρκους, και εγκαταστήσαμε την πλατφόρμα, και καθώς η κυβέρνηση πανηγύριζε ως μωρά παρθένος, πλακωθήκαμε μεταξύ μας. Η κυβέρνηση κατηγορείται για αναποφασιστικότητα, υστεροβουλία, νεποτισμό. Αυτή με τη σειρά της κατηγορεί την αντιπολίτευση για ανευθυνότητα και ιδιοτέλεια. Κερασάκι στην τούρτα τα καμώματα της νέας υπουργού και τα απερίγραπτης γελοιότητας γεγονότα με τη σύγκρουση της με τον κ. Κασίνη.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών δεν θεωρεί τον εαυτό του συνήγορο του κ. Κασίνη. Διαφωνήσαμε πάρα πολλές φορές με τον κ. Κασίνη για θέματα ουσίας και θέματα διαδικασίας. Ζητήσαμε τη δημιουργία Επιστημονικού Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής (2007) για να σπάσει το μονοπώλιο και η μονοκρατία. Όμως σε καμμία περίπτωση μπορούμε να αποδεχθούμε να μετατρέπεται η Υπουργός σε «Κασίνης στη θέση του Κασίνη». Δεν συμφωνούμε με τη δημιουργία συγκεντρωτικών δομών εξουσίας που θα διαχειρίζονται θέματα που αφορούν το μέλλον του λαού μας για τις επόμενες πολλές δεκαετίες, από όποιο (ή όποια) κι αν δημιουργούνται.

Αυτό που επιδιώκουν οι κυβερνώντες είναι την απόλυτη συσκότιση και την πλήρη ελευθερία (ίδε ασυδοσία) κινήσεων. Ξέρετε κυρίες και κύριοι, η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον κ. Κασίνη, δεν είναι η μοναδική ένδειξη μιας πολιτικής συγκεντρωτισμού και συσκότισης. Υπάρχουν και πολλά άλλα, που εμπεριέχουν σοβαρούς κινδύνους για την επιτυχία της προσπάθειας για αξιοποίηση των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η Υπουργός Εμπορίου για παράδειγμα καταγγέλλεται για ενέργειες που οδήγησαν στην απόσυρση από την ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος  της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που εκπόνησε η εταιρεία Noble International Ltd για τη διερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 12 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΜΡ 2011.127.01.01).

Σύμφωνα με την σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία (η οποία μετατράπηκε σε νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας – Ν57(1) περί εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον  αρ. 21), η μελέτη εκτίμησης στο περιβάλλον από ένα τέτοιο έργο πρέπει να είναι προσβάσιμη στο κοινό.

Το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εφαρμόζει τις αυστηρότερες προδιαγραφές ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος στις ενέργειες της προς αξιοποίηση των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Κυπριακής ΑΟΖ, αποτελεί σημαντικό επιχείρημα για αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ενστάσεων που προβάλουν πολλές διεθνείς και Ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές οργανώσεις. Σημειώνεται ότι αυτές οι ενστάσεις έχουν ήδη αξιοποιηθεί από την Τουρκία και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα σε διεθνές και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε συνεργασία με κυβερνητικές υπηρεσίες το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών προσπαθεί να αντιμετωπίσει την οργανωμένη εκμετάλλευση των περιβαλλοντικών αιτιάσεων που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί η Τουρκία.

Η ενέργεια της Υπουργού αποτελεί πλήγμα σ’ αυτές τις προσπάθειες και υποσκάπτει τα συμφέροντα της Κύπρου. Έχουμε ήδη καταγγείλει το γεγονός στην Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και αναμένουμε την επαναφορά της μελέτης της Noble στην ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας.

Σημειώνουμε επίσης το γεγονός ότι η ενέργεια της Υπουργού να καταργήσει την ομάδα Κασίνη (η οποία παρακολούθησε και την περιβαλλοντική πτυχή των εργασιών στην πλατφόρμα της Noble) ως ακόμα ένα πλήγμα στην υπεράσπιση των ενεργειών της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θέτει σε κίνδυνο και το περιβάλλον.

Θεωρούμε η Υπουργός, στην προσπάθεια της να επιβάλλει συσκότιση και αδιαφάνεια, υποσκάπτει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη συνολική υπόθεση της αξιοποίησης των πιθανών υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ. 

Πολλοί με ρωτούν για τη θέση μου ως οικολόγος βουλευτής για την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τα πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι – ρωτούν – το φυσικό αέριο οικολογικό; Άποψή μου είναι ότι η προσπάθεια για αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να γίνει με την πιο μεγάλη έγνοια για την ασφάλεια και το περιβάλλον. Το φυσικό αέριο είναι ένα καύσιμο που μπορεί να αντικαταστήσει άμεσα το πετρέλαιο το οποίο είναι το κύριο καύσιμο για την Κυπριακή Δημοκρατία. Το ίδιο ισχύει και για την Ευρώπη και τις μεσογειακές χώρες. Το συντομότερο που θα στραφεί η οικονομία στο φυσικό αέριο, το συντομότερο θα απαλλαγούμε από τη ρύπανση του κάρβουνου, του πετρελαίου και την πυρηνική ενέργεια.

Πέραν όμως της  με οικολογική ευαισθησία εργασίες για την εξόρυξη, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα κέρδη από το φυσικό αέριο για να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη έργων υποδομής αλλά και ανάπτυξης της τεχνολογίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Από οικολογική άποψη αυτή είναι η πιο σωστή προσέγγιση, εφόσον λαμβάνονται τα πιο αυστηρά μέτρα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος  Ας μην ξεχνούμε ότι μια πλατφόρμα εξόρυξης αερίου, δεν είναι ένα πυρηνικό εργοστάσιο.

Η ειρήνη δεν απειλείται από την διαδικασία εξόρυξης του φυσικού αερίου. Απειλείται από την πειρατική πολιτική της Τουρκίας και ως Οικολόγοι έχουμε πρώτα – πρώτα υποχρέωση να την καταγγείλουμε.

Η υπόθεση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να γίνει εργαλείο για την ειρήνη. Οι κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής οφείλουν να αντιληφθούν ότι τα κέρδη για τους λαούς της περιοχής θα είναι μεγαλύτερα όταν η εργασία  αυτή γίνεται υπό ομαλές συνθήκες και όχι μέσα στην ένταση που προκαλεί η Τουρκία.

Οι εταιρείες εκμετάλλευσης συνυπολογίζουν στο κόστος τα προβλήματα που δημιουργούν οι εντάσεις και οι πολιτικές διαφορές. Ο φυσικός αυτός πλούτος μπορεί και πρέπει να μοιραστεί όχι μόνο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά μεταξύ όλων των λαών της περιοχής. Επιβάλλεται η δημιουργία συμβουλίου των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για να οργανωθεί καλύτερα η επιχείρηση αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί και πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία προς υλοποίηση αυτής της εισήγησης , ανεξάρτητα από πιθανή άρνηση της Τουρκίας. Εισήγησή μου είναι επίσης να δημιουργηθεί ένα ταμείο για την ανάπτυξη των λαών της περιοχής, με έμφαση στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων για τη χειμαζόμενη και δυσπραγούσα Παλαιστίνη.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα και πάλι να επαναφέρω το θέμα της δημιουργίας Επιστημονικού Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής για τη χάραξη μίας βιώσιμης και αειφόρου πολιτικής που να βασίζεται κυρίως στις ΑΠΕ και ιδιαίτερα τον ήλιο. Η πρόσφατη πληροφορία που αφορά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για δημιουργία δεξαμενής σκέψης από επιστήμονες που θα συμβουλέψουν την κυβέρνηση για τη διαχείριση των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου, είναι μία ενθαρρυντική ένδειξη προς την ορθή κατεύθυνση. Όμως, άλλη υπόθεση είναι η δεξαμενή σκέψης και άλλο το Επιστημονικό Συμβούλιο Ενεργειακής Στρατηγικής το οποίο πρέπει να έχει σημαντικές αρμοδιότητες (και όχι μόνο συμβουλευτικές).

Άρα  συμπερασματικά το φυσικό αέριο μπορεί – υπό συγκεκριμένες συνθήκες και προϋποθέσεις – να αποτελέσει μία οικολογικότερη λύση, από ό,τι διαθέτουμε ως  βασικά καύσιμα (κάρβουνα, πετρέλαιο, πυρηνική ενέργεια). Και αυτό είναι αρκετό.

Καταλήγοντας, επαναλαμβάνω την πρόταση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών όπως συσταθεί ένα Επιστημονικό Συμβούλιο Ενεργειακής Στρατηγικής για τη σωστή διαχείριση του ενεργειακού αυτού πλούτου, στα πλαίσια ενός γενικότερου ενεργειακού σχεδιασμού που θα αξιοποιεί όλες τις ενεργειακές δυνατότητες της Κύπρου, με προτεραιότητα τον ήλιο.

Πρέπει να αφήσουμε τη μιζέρια του μικρού κομπάρσου, τη ψυχολογία του τερματοφύλακα, την ηττοπάθεια και τον μαζοχισμό. Να σχεδιάσουμε και να διεκδικήσουμε το μέλλον μας, ανεξάρτητα εάν το παρόν είναι γκρίζο και σκοτεινό. Μπορούμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: