Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Αναφορά Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας 17 Σεπτεμβρίου 2009

· Ενημέρωση της Επιτροπής για τα προβλήματα δημόσιας υγείας που πιθανόν να προκύπτουν από την κατεδάφιση του παλιού Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας στις αρχές Οκτωβρίου του 2009. (Αρ. Φακ. 23.07.012.001)


Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, του Δήμου Λευκωσίας και ο επίτροπος Περιβάλλοντος. Οι εκπρόσωποι των Δημοσίων Έργων δήλωσαν ότι η κατεδάφιση θα ξεκινήσει στις 5 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει 10 μήνες. Ο εκπρόσωπος των Υγειονομικών Υπηρεσιών δήλωσε ότι μέχρι να γίνει η κατεδάφιση το κτίριο ψεκάζετε συστηματικά κάθε 15 μέρες και τοποθετούνται παγίδες. Η Δήμαρχος Λευκωσίας παραπονέθηκε επειδή δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων για την κατεδάφιση και τις λεπτομέρειες. Εξέφρασε τις ανησυχίες του δήμου σχετικά με την οχληρία, τη σκόνη, τη τύχη των μπάζων και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στο κυκλοφοριακό από την κατεδάφιση. Ο εκπρόσωπος των υγειονομικών υπηρεσιών του δήμου τόνισε ότι δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για καταπολέμηση των εντόμων.

Οι βουλευτές έκαναν ερωτήσεις σχετικά με την μετακίνηση των εξωτερικών ιατρείων, τα υγρά απόβλητα που θαφτήκαν στο χώμα πριν περάσει ο σχετικός νόμος, τους επικίνδυνους μικροοργανισμούς που μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις. Ο κ. Περδίκης τόνισε ότι έπρεπε να γίνει μελέτη επικινδυνότητας από ανεξάρτητο σώμα και να απομακρυνθεί ο αμίαντος από μέσα στο σιδερωτήριο. Τα δημόσια έργα απάντησαν ότι ο εργολάβος θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα για έλεγχο της σκόνης και θα αποφασίσει από μόνος του τι θα κάνει με τα μπάζα.

Στο τέλος κατέληξαν στο ότι έπρεπε να γίνει καλύτερος συντονισμός με την τοπική αρχή και το Υπουργείο Υγείας πριν παραδώσει στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων έπρεπε να σιγουρευτεί ότι δεν υπάρχουν τοξικά ή κλινικά απόβλητα μέσα στο χώρο του παλιού νοσοκομείου. Οι εκπρόσωποι των υγειονομικών υπηρεσιών είπαν ότι με το τέλος της συνεδρίασης θα πάνε στο χώρο να ελέγξουν όλα τα πράγματα που ειπώθηκαν.

Η Πρόεδρος της επιτροπής τόνισε ότι θα πρέπει να γραφτεί αυτεπάγγελτο θέμα και θα πρέπει να ξανασυζητηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: