Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Αναφορά Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων 22 Σεπτεμβρίου 2009

· Το λιμάνι της Λάρνακας, η σημερινή κατάσταση, ο προγραμματισμός της κυβέρνησης και η προοπτική ανάπτυξής του. (Αρ. Φακ. 23.04.115.2006)



Έγινε παρουσίαση από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων για τη συμμαχία υπό την εταιρεία Βούρος που κέρδισε την προσφορά. Ο επιτυχόντας προσφοροδότης θα αναλάβει το «design-finance-building-operate» της ανάπτυξης και την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η πρώτη επίσημη συνάντηση για να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες. Εξήγησε ότι οι λιμενικές αναπτύξεις θα κοστίσουν €235 εκατομ. Ενώ οι χερσαίες αναπτύξεις (πολυτελείς επαύλεις, ξενοδοχείο, διαμερίσματα κλπ) θα κοστίσουν €720 εκατομ., για ένα σύνολο €955 εκατομ. Η κυβέρνηση θα παίρνει το 7% των συνολικών εσόδων της εταιρείας, οι λιμενικές μονάδες θα επιστραφούν στην κυβέρνηση μετά από 35 χρόνια ενώ οι οικιστικές μονάδες μετά από 99 χρόνια. Τα συνολικά έσοδα που προβλέπονται από την κοινοπραξία είναι €1δις από το λιμάνι, €760 εκατομ. από τη μαρίνα και €2δις από τις εργασίες ανάπτυξης γης. Έχει μπει και πρόνοια από τον κ. Βούρο να κτιστεί νέο δημαρχείο της Λάρνακας δίπλα στο ξενοδοχείο.

Ο πρόεδρος της επιτροπής τόνισε να μπουν χρονοδιαγράμματα ώστε οι εργασίες ανάπτυξης γης να ολοκληρωθούν περίπου την ίδια περίοδο με το λιμάνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: