Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Αναφορά Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου 22 Σεπτεμβρίου 2009

· Η καθυστέρηση που παρατηρείται στη δημιουργία και λειτουργία του Τεχνολογικού Πάρκου και οι επιπτώσεις στον τομέα της έρευνας.(Αρ. Φακ. 23.04.026.123-2009)


Έγινε συνέχιση της συζήτησης στην παρουσία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, έπειτα από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να κάνει δεκτό το αίτημα κατοίκων και να αναστείλει την απαλλοτρίωση 5 τεμαχίων (με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να περιορίσει την έκταση του πάρκου, παραμένει η ανάγκη απαλλοτρίωσης μικρότερου αριθμού τεμαχίων, εκ των οποίων 5 αντιτάχθηκαν στην απαλλοτρίωση). Η Νομική Υπηρεσία εξήγησε ότι η Απόφαση Δικαστηρίου βασίζεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση απαλλοτρίωσε γεωργική γη (αν ο ιδιοκτήτης την πουλούσε σε άλλο ιδιώτη δεν θα είχε δυνατότητα ανέγερσης κτιρίου) για να αλλάξει στη συνέχεια την ζώνη σε οικιστική και να κρίσει το πάρκο.

Συμφώνησαν όλοι με την ανάγκη ανέγερσης του πάρκου αλλά ζήτησαν να υπάρχει διαφάνεια ώστε να ξέρουν και οι ιδιώτες τι να κάνουν. Η Νομική Υπηρεσία προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι αν δεν αρχίσουν οι δουλειές μέχρι το 2010 θα υπάρξει νέο κύμα προσφυγών από τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες. Εξεφράστηκε η γνώμη ότι με τον τρόπο που θα αντιμετωπιστούν οι 5 ιδιοκτήτες τεμαχίων που κέρδισαν τη δίκη, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες των οποίων γη απαλλοτριώθηκε (μεγάλο μέρος αυτής της γης είναι τουρκοκυπριακή).

Δεν υπάρχουν σχόλια: