Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Αναφορά Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου 3 Νοεμβρίου 2009

· Ενημέρωση για το Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού και τα αιολικά πάρκα. (Αρ. Φακ. 23.07.010.001)


Έγινε συνέχιση της συζήτησης για το Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού. Ο Υπουργός ανέφερε ότι βρίσκονται στη φάση της αξιολόγησης των 12 εταιρειών που εξέφρασαν ενδιαφέρον. Η συζήτηση συγκεντρώθηκε σε δύο θέματα.

Α) Η διαφωνία μεταξύ κυβέρνησης και εταιρειών πετρελαιοειδών για τους χώρους αποθήκευσης στην ενεργειακό κέντρο. Η κυβέρνηση επιμένει να υπάρχει ένας ενιαίος χώρος αποθήκευσης και θα έρθουν σύντομα να πουν στια εταιρείες πετρελαιοειδών το κόστος αυτού του χώρου, ενώ οι εταιρείες επιμένουν σε διαφορετικούς χώρους αποθήκευσης πετρελαίου (καλύτερα εντός τους χώρου του ενεργειακού κέντρου) ώστε να επιτραπεί ο ανταγωνισμός. Η Πετρολίνα εξήγησε ότι όλα είναι ζήτημα κόστους και ανταγωνισμού, τονίζοντας ότι οι ίδιοι επιβιώνουν λόγω των μεγαλύτερων αποθηκών που έχουν στην Λάρνακα. Ο Υπουργός είπε ότι θα γίνει σύσκεψη την Πέμπτη και μέχρι τον Δεκέμβρη θα έχουν ολοκληρωμένες αποφάσεις και περισσότερες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα.

Β) Έγινε συζήτηση γύρω από το θέμα των αιολικών πάρκων. Το Υπουργείο Εμπορίου εξήγησε ότι ο στόχος είναι να επιχορηγήσουν 165MW μέχρι το 2013. Ο Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας Κύπρου τόνισε ότι υπάρχουν 7 εταιρείες αρκετά ώριμες ώστε να μπορέσουν να ζητήσουν επιχορήγηση μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες, θα μπορέσει για γίνει παράταση της άδειας και τι θα γίνει με τις υπόλοιπες ώριμες εταιρίες μετά τα 165MW; Επίσης έγινε μεγάλη συζήτηση για τα 165MW. Ο Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας Κύπρου τόνισε ότι για την παραγωγή 165MW, πρέπει να εγκατασταθούν 300MW που μπορούν να καλύψουν οι εταιρείες. Το Υπουργείο Εμπορίου μετά από αρκετή συζήτηση εξήγησε ότι σύμφωνα με τις μελέτες που έγιναν, για να καλυφθεί ο στόχος θα επιχορηγηθούν συστήματα 165MW με απόδοση 18% για παραγωγή 42MW. Το υπουργείο θα δέχεται αιτήσεις μέχρι να καλυφτεί το όριο 165MW. Ο Υπουργός εξήγησε ότι ήταν όλες οι εταιρείες ενήμερες ότι δεν θα φτάσουν όλοι στο στόχο. Ο Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας Κύπρου εξήγησε ότι στην Κύπρο υπάρχει έδαφος για περεταίρω ανάπτυξη των ΑΠΕ και δεν είναι σωστό να κόψουν έξω οι εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: