Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Αναφορά Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου 24 Νοεμβρίου 2009

· Οικονομικές καταστάσεις και έκθεση της Γενικού Ελεγκτού της Δημοκρατίας για τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού για το έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2008. (Αρ. Φακ. 23.04.026.304-2009)


Έγινε παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης από τη Γενική Ελέγκτρια με πολύ θετικά σχόλια για τον νέο Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΑ.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΑ εξήγησε ότι παρόλο που το Στρατηγικό τους Σχέδιο είναι ακόμα τριετές, από του χρόνου σχεδιάζουν ένα νέο πενταετές σχέδιο. Εξήγησε επίσης ότι είναι αναγκασμένοι να στηριχθούν στη Λευκή Βίβλο. Μίλησε για το κολυμβητήριο Πάφου που το κατέστρεψε η βροχή και τώρα πρέπει να σχεδιάσουν καινούριο με αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά πρότυπα. Ο κ. Παρτέλλας εξήγησε ότι παρέβηκε ο Δήμαρχος Πάφου που θέλει ένα μέρος του χώρου για το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη. Σχετικά με τα ιδιωτικά γυμναστήρια, έχουν παραπεμφθεί αρκετοί ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο κ. Αριστοτέλους έθεσε το θέμα οι μη ιδιόκτητοι χώροι να μην τυγχάνουν επιχορήγησης για τη λειτουργία και τη βελτίωση των χώρων εάν μπορούν από μόνοι τους να καλύψουν τα έξοδα τους (π.χ. οι κάμερες, αστυνόμευση των χώρων). Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ εξήγησε ότι ο ΚΟΑ πληρώνει το χαρτί από το οποίο εκδίδονται τα εισιτήρια για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες εξηγώντας ότι μερικά έξοδα θα πρέπει να τα αναλάβει ο ΚΟΠ. Επίσης, ο κ. Αριστοτέλους έθεσε το θέμα των σωματείων που εγκρίνονται από τον ΚΟΑ αλλά δεν γίνονται αποδεκτά από τις ομοσπονδίες.

Ο κ. Βότσης ανάφερε το γεγονός ότι δεν εκμεταλλευόμαστε τα γήπεδα όσο θα θέλαμε. Έθιξε το θέμα των παραολυμπιακών που ζητούν να επιχορηγούνται όπως οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων (η Γεν. Ελέγκτρια και ο ΚΟΑ εξήγησαν ότι οι παροχές ήταν χαριστικές και ότι επιπλέον είναι πιο δύσκολοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οργανώνονται από διαφορετικούς οργανισμούς). Το θέμα βρίσκεται στο δικαστήριο κι έτσι συμφώνησαν ότι είναι καλύτερο να μην συζητηθεί. Αναφέρθηκε στη βία στα γήπεδα, την ανάγκη ελέγχου των ομοσπονδιών που χορηγούνται και πρότεινε την δημιουργία ενός φορέα που θα αναλαμβάνει όλα τα έργα των ημικρατικών οργανισμών (συμφώνησε η Γεν. Ελέγκτρια). Ο κ. Χάμπας τόνισε ότι είναι ανάγκη να ακούγονται και οι απόψεις των επιχορηγούμενων ομοσπονδιών.

Ο κ. Α. Νεοφύτου μίλησε για τη σχέση μελετητών και εργολάβων και τα claims που κάνουν είτε λόγω καθυστέρησης της αποπληρωμής είτε λόγω αυξημένου τελικού κόστους κι έτσι οι μελετητές ζητούν μεγαλύτερο ποσό. Τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη να γίνονται πολλά έργα με τη μέθοδο BOT, να δοθούν κίνητρα για γρήγορη εκτέλεση των έργων. Η Γενική Ελέγκτρια εξήγησε ότι η αλλαγές είναι η πηγή του κακού.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ εξήγησε ότι το τριετές Στρατηγικό Σχέδιο έγινε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του οργανισμού σε ένα μεταβατικό στάδιο όπως αυτό. Τώρα ετοιμάζεται το νέο Στρατηγικό Σχέδιο βάση της Λευκής Βίβλου όπου θα γίνεται και έλεγχος των ομοσπονδιών. Σε 2 μήνες θα υπογραφτεί συμφωνία για διαχείριση των ομοσπονδιών (την Τρίτη θα συναντηθούν με τις ομοσπονδίες). Στο νέο Σχέδιο Δράσης θα μπουν και performance indicators ώστε να μπορούν να ελέγχουν τους στόχους που θα βάζουν. Σε ότι αφορά τη βία, αν όλοι όσοι εμπλέκονται ήταν ειλικρινείς δεν θα υπήρχαν όλα αυτά τα προβλήματα.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΑ συμπλήρωσε ότι το 5ετές Στρατηγικό Σχέδιο βρίσκεται στο στάδιο του SWAT analysis, αλλά είναι δύσκολο. Υπάρχουν διαχρονικά προβλήματα, ξέπλυμα χρημάτων, ατζέντης στην Κύπρο έχει δέκα άτομα σε μια ομάδα (ποιος διοικεί;;;), δύσκολη η αστυνόμευση. Έχει αυξηθεί ο αριθμός των αθλουμένων. Σχετικά με τις κάμερες πρόσθεσε ότι πρώτη φορά για τόσο λίγους ξοδεύονται τόσα πολλά χρήματα. Σχετικά με τον αθλητισμό για όλους άρχισαν συνεργασία με 17 δήμους και με βάση τον νέο σχεδιασμό μπαίνουν και στα Πανεπιστήμια από του χρόνου. Στο θέμα ασφάλεια στα γήπεδα έχουν κάποια προβλήματα με το ΕΤΕΚ στο οποίο υπέδειξαν να υποδεικνύει εξειδικευμένα άτομα. Τα στάδια Α κατηγορίας χρειάζονται μόνο κάποιες μικροβελτιώσεις για να γίνουν ασφαλέστερα. Μίλησε επίσης για τα κολυμβητήρια τα οποία δεν έχουν κέρδη επειδή υπάρχουν πολύ λίγοι αθλητές αλλά εξήγησε ότι «θέλουμε να υπάρχει κολύμβηση στην Κύπρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: