Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Αναφορά Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος 5 Νοεμβρίου 2009

Σαν πρώτο θέμα συζητήθηκαν μαζί:

· Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Μεταβολές και το Πρωτόκολλο του Κιότο. (Αρ. Φακ. 23.04.026.223-2009)
· Το Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων Θερμοκηπίου Διοξειδίου του Άνθρακα και ο κίνδυνος βαριάς τιμωρίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. (Αρ. Φακ. 23.04.024.047-2007) (αυτεπάγγελτο θέμα Γ. Περδίκη)


Έγινε ενημέρωση από το αρμόδιο τμήμα της Κυβέρνησης, την Υπηρεσία Περιβάλλοντος, για την προσεχή Σύνοδο της Κοπεγχάγης, τις προετοιμασίες που κάνουν οι διάφορες υπηρεσίες για συντονισμό. Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος εξήγησε ότι πρέπει να προετοιμαστούμε, να αντιληφθούμε τις επιπτώσεις (ακόμα και τις οικονομικές) από τις κλιματικές αλλαγές και να λάβουμε υπόψη μας τις αναγκαίες πολιτικές. Πρότεινε να γίνει παρουσίαση μελέτης για τις κλιματικές αλλαγές στην Κύπρο από ειδικό. Το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας εξήγησε ότι τα μέτρα που θα παρθούν θα πρέπει να περάσουν από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), ενώ η παγκόσμια συμβολή της ναυτιλίας στην εκβολή αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου κυμαίνεται στο 3%. Η Πολιτική Αεροπορία συμπλήρωσε ότι αυτή ευθύνεται για ακόμα ένα 3% των αερίων κι ότι ετοιμάζεται μια νέα οδηγία ETS που ρυθμίζει το σύστημα καταγραφής ρύπων και θα επιβαρύνετε κάθε εισιτήριο με €10-20. Το Υπουργείο Εξωτερικών εξήγησε ότι είναι υπεύθυνο για την μετάβαση των προσώπων και την προετοιμασία της αποστολή μας. Η Υπηρεσία Ενέργειας, το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις οικονομικές επιπτώσεις των δεσμεύσεων που θα υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Κοπεγχάγη. το ΕΤΕΚ εξέφρασε την αγωνία των επιπτώσεων των δεσμεύσεων και πως θα επηρεάσουν τους μηχανικούς. Το Γραφείο Προγραμματισμού εξήγησε ότι πρέπει να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας και ετοιμάζεται νέο σχέδιο δράσης που θα είναι έτοιμο το 2011.

Ο Γ. Περδίκης ρώτησε τι σημαίνει η μεταπήδηση από τους μη δεσμευτικούς στόχους του Κιότο σε δεσμευτικούς στόχους. Επίσης, ρώτησε τι προτείνει η Κυπριακή Δημοκρατία στα διεθνή φόρα μοιράζοντας κάποια στατιστικά στοιχεία που δείχνουν την σταδιακή αύξηση παραγωγής ρύπων στην Κύπρο.

· Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα διαχείρισης των κλινικών, νοσοκομειακών, οδοντιατρικών και φαρμακευτικών αποβλήτων στην Κύπρο. (Αρ. Φακ. 23.04.026.020-2009)

Έγινε συνέχιση της συζήτησης του αυτεπάγγελτου θέματος του Γιώργου Περδίκη στο οποίο προστέθηκε και ο βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Ο ρόλος του επιθεωρητή για εφαρμογή του περί στερεών και επικίνδυνων αποβλήτων νόμου ανατέθηκε στον κ. Μεσημέρη ο οποίος τόνισε ότι αμέσως έστειλε δεκάδες χιλιάδες επιστολές για να γνωστοποιήσει σε όλους τους εμπλεκόμενους τις υποχρεώσεις τους.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Οδοντιάτρων εξήγησε ότι ήρθε σε επαφή με τις δύο εταιρείες και αναμένει μια καλή προσφορά. Εντωμεταξύ ενημέρωσε τους οδοντιάτρους να κατηγοριοποιούν τα απόβλητα, να τα μετατρέπουν σε οικιακά απόβλητα και εισήγαγαν μια νέα τεχνολογία από το εξωτερικό που καταστρέφει τα μέταλλα. Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος εξήγησε ότι παραμένουν 800 ιατροί γενικής ιατρικής οι οποίοι δεν μπαίνουν στο σύστημα συλλογής ιατρικών αποβλήτων, αλλά δεν παράγουν μεγάλο όγκο ιατρικών αποβλήτων. Οι μόνοι που παράγουν κάποια ιατρικά απόβλητα είναι οι παιδίατροι οι οποίοι όμως θα συνεργαστούν στο θέμα αυτό με ιδιωτικές κλινικές. Οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες εξήγησαν ότι υπάρχει πρόβλημα με το ποιος θα επωμιστεί το κόστος της καταστροφής των ληγμένων φαρμάκων. Ο Σύνδεσμος Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων, Βιοϊατρικών και Κλινικών Εργαστηριακών Επιστημόνων τόνισε ότι το 100% των εργαστηρίων συνεργάζεται με τις δύο εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: