Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Αναφορά Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών 19 Ιανουαρίου 2010

• Ο περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2009. (Αρ. Φακ. 23.01.050.214-2009)

Παρόλο που το πρώτο νομοσχέδιο για τροποποίηση του άρθρου 20Α λόγω διαδικτύου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά όλοι οι βουλευτές συμφώνησαν και το έβαλαν για τοποθέτηση την ερχόμενη εβδομάδα.

• Ο περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2009. (Αρ. Φακ. 23.02.050.047-2009)

Στο δεύτερο θέμα (πρόταση νόμου) όλοι τάχθηκαν υπέρ.

• Ο περί Αρχαιοτήτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2009. (Αρ. Φακ. 23.02.050.014-2009).

Στο τρίτο θέμα για την πρόταση νόμου 3 βουλευτών του ΔΗΣΥ για τις δεσμεύσεις αρχαιολογικών μνημείων έγινε μεγάλη συζήτηση.

Όλοι οι βουλευτές συμφώνησαν ότι υπάρχουν εκτάσεις γης που παραμένουν δεσμευμένες για δεκάδες χρόνια χωρίς να προχωρήσουν σε απαλλοτρίωση. Οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν. Είπαν και για μια περίπτωση (οι βουλευτές έγραψαν το θέμα κι έφεραν τον κοινοτάρχη και επηρεαζόμενους κάτοικους) της Ερήμης. Ένας πρώην υπουργός χώρισε τη γη σε οικόπεδα και τα πούλησε. Όταν οι ιδιοκτήτες άρχισαν να σκάβουν για κτίσουν βρήκαν αρχαία και από το 2001 δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν, αλλά ούτε τους τα απαλλοτριώνουν. Οι βουλευτές κατηγόρησαν ότι επιτράπηκε σε developers να κτίσουν ενώ στους ανώνυμους όχι.

Η Νομική Υπηρεσία εξήγησε ότι οι αρχαιότητες διαφυλάσσονται από το Σύνταγμα και η πρόταση νόμου δεν μπορεί να προχωρήσει γιατί αφαιρεί από το κράτος την εξουσία να διαφυλάσσει τις αρχαιότητες. Τι θα γινόταν αν στα 7 χρόνια αποχαρακτηριζόταν μια έκταση και δινόταν άδεια στον ιδιοκτήτη ο οποίος θα άρχιζε να κτίζει κι έβρισκε αρχαιότητες; Ποιος θα ευθύνεται; Τι θα γίνει;

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων διαφώνησε με την πρόταση νόμου. τόνισε ότι με το να κηρυχτεί μια περιοχή αρχαιολογικό μνημείο μπαίνουν απλά κάποιοι περιορισμοί για να προστατευτεί ο χώρος και να μπορέσουν να γίνουν ανασκαφές. Έγιναν συσκέψεις με το Κτηματολόγιο και την Πολεοδομία για να βρεθεί τρόπος οι αποφάσεις να παίρνονται πιο γρήγορα. Ετοιμάζονται με βάση τις συσκέψεις Κανονισμοί. Μέσα σε 7 χρόνια για οικονομικούς λόγους (με τους 5 (;) εργαζόμενους που έχει το Τμήμα Αρχαιοτήτων, τις περικοπές στους εργάτες, τις απαλλοτριώσεις κλπ) δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Υπάρχουν όμως κι άλλα προβλήματα που δεν την άφησαν να ολοκληρώσει.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων τόνισε ότι είναι αδύνατο εκ των πραγμάτων να υλοποιηθεί η πρόταση νόμου. Για μερικά από τα μνημεία που περιλαμβάνονται, η πρόταση νόμου δεν μπορούν κατουδένα τρόπο να εφαρμοστεί. Το Τμήμα δυσκολεύεται να ανταποκριθεί γιατί οι διερευνητικές ανασκαφές χρειάζονται κόσμο και χρήματα.

Στην επόμενη συνεδρίαση θα κληθούν ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων και η Πολεοδομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: