Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Αναφορά Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών 18 Ιανουαρίου 2010

• Ο περί Ναυαγοσωστών σε Περιοχές Προστασίας των Λουομένων στη Θάλασσα Νόμος του 2009. (Αρ. Φακ. 23.01.050.152-2009)

Το νομοσχέδιο αυτό έχει ως σκοπό να ρυθμίσει τον διορισμό ναυαγοσωστών στις παραλίες. Όλοι οι παρόντες συμφώνησαν με την ανάγκη αυτής της ρύθμισης αλλά έπειτα από την παρέμβαση του Έπαρχου Πάφου διαφάνηκε ότι υπήρχαν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ Έπαρχων και Υπουργείου Εσωτερικών. Έλειπε επίσης η αιτιολογική έκθεση της νομικής υπηρεσίας. Αποφασίστηκε να δοθεί ο χρόνος στο υπουργείο και στους Έπαρχους να λύσουν τις διαφωνίες τους και να επανέλθουν.

• Τα οικονομικά προβλήματα που δημιουργούνται σε δήμους και κοινότητες από τη ρύθμιση που ισχύει για συνεισφορά των τοπικών αρχών στην κατασκευή κυματοθραυστών για αντιδιαβρωτικά έργα. (Αρ. Φακ. 23.04.026.285-2009)

Το Υπουργείο Εσωτερικών εξήγησε ότι κάνουν μια μελέτη για να βρεθούν οι παράμετροι (κριτήρια) βάση των οποίων θα αποφασίζεται η συνεισφορά των δήμων και κοινοτήτων. Όπου υπάρχει ανάπτυξη να γίνεται ένα είδος συνεισφοράς και όπου δεν υπάρχει ανάπτυξη, να γίνεται άλλου είδους συνεισφορά για τη μη διάβρωση της παραλίας. Οι τοπικές αρχές διαφώνησαν με κριτήρια και παραμέτρους επειδή ο οικείος δήμος δεν κερδίζει τίποτα. Ο κοινοτάρχης Αγίου Τύχωνα εξήγησε ότι παρόλο που έχουν μεγάλη διάβρωση, δεν έχουν χρήματα. Το Υπουργείο Οικονομικών είπε ότι θα πρέπει να περιμένουν την μελέτη. Ακόμη κι αν το κράτος επωμιστεί όλο το κόστος, οι παράμετροι θα γίνουν η βάση στην οποία θα ορίζονται οι προτεραιότητες. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παραλιών και Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς εξήγησε ότι θέση τους είναι αν δεν αναλάβει το κράτος όλο το κόστος, να χρησιμοποιηθεί η φόρμουλα που ισχύει για τα πολεοδομικά έργα με προτεραιότητα βάση των κριτηρίων. Το Τμήμα Δημοσίων Έργων εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται εργασίες κατασκευής κυματοθραυστών σε τρεις περιοχές: Κάτω Πύργο, Πόλη Χρυσοχούς και Γεροσκήπου. Ο Δήμαρχος Γερμασόγειας ζήτησε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή να λάβει μέτρα ώστε να αποτραπεί το δάνειο πρέπει να ζητήσουν οι τοπικές αρχές. Ο κ. Λαμάρης ρώτησε αν μπορούμε να ζητήσουμε λεφτά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Νικολάου ζήτησε να κατατεθούν στη Βουλή το Σχεδιασμό του Τμήματος Δημοσίων Έργων για τους κυματοθραύστες και τη μελέτη από το Μετσόβιο Πανεπιστήμιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: