Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Αναφορά Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας 26 Ιανουαρίου 2010

• Η ανάγκη εφαρμογής του μέτρου της απόσυρσης αυτοκινήτων προς εξυπηρέτηση του καταναλωτή, του περιβάλλοντος κ.ά. (Αρ. Φακ. 23.04.222.2006)

• Η απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή του μέτρου απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων σε σχέση και με τα προβλήματα που παρατηρούνται στον τομέα της αγοράς αυτοκινήτων. (Αρ. Φακ. 23.04.026.313-2009)


Οι παρευρισκόμενοι (συμπεριλαμβανομένων των Υπουργείων Συγκοινωνιών και Έργων και Εμπορίου) συμφώνησαν ότι το σχέδιο απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων που δεν εφαρμόστηκε φέτος επιφέρει πολλά θετικά (οικονομικά, περιβαλλοντικά, ασφάλειας).

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων πρόσθεσε ότι για το 2011 κάνουν ένα σχέδιο που έχουν στόχο να περιλαμβάνουν τα αυτοκίνητα ηλικίας πέραν των έντεκα χρόνων.

Το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι δεν έχει τα χρήματα για την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου κι ότι στον Προϋπολογισμό του 2010 το κονδύλι για τις δημόσιες μεταφορές ήταν πολύ ψηλό. Οι βουλευτές σ’ αυτό ζήτησαν να υπολογιστεί το κόστος και το κέρδος της κυβέρνησης με αυτό το σχέδιο.

Βουλευτές και ο εκπρόσωπος της ΟΕΒ εισηγήθηκαν να συνεχιστεί ακόμα και μέρος του σχεδίου που να συνδέει το κονδύλι της απόσυρσης με αγορά νέου αυτοκινήτου.

Η επιτροπή θα εξετάσει ξανά αυτό το θέμα σε 3 εβδομάδες στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών.

• Το κόστος και η ευθύνη για τα δημόσια έργα που πραγματοποιούνται και οι επιπτώσεις στους πολίτες. (Αρ. Φακ. 23.04.025.189-2008)

• Η ανάγκη για παροχή αποζημιώσεων σε επηρεαζόμενους εμπορευόμενους καταστηματάρχες σε περίπτωση που εκτελούνται δημόσια έργα.
(Αρ. Φακ. 23.04.026.270-2009)

• Τα προβλήματα που δημιουργούνται στους καταστηματάρχες της λεωφόρου 1ης Απριλίου στο Παραλίμνι από τα κατασκευαστικά έργα. (Αρ. Φακ. 23.04.026.271-2009)


Οι βουλευτές συμφώνησαν ότι οι επηρεαζόμενοι κάτοικοι πρέπει να αποζημιώνονται στην περίπτωση που εκτελούνται δημόσια έργα. Το δεύτερο θέμα που τονίστηκε ήταν η ανάγκη μελέτης για να αποδειχθεί ότι το έργο όταν ολοκληρωθεί θα εξυπηρετεί το σκοπό του και δεν θα έχουν καταστραφεί τα καταστήματα.

Συγκεκριμένα έγινε αναφορά στην λεωφόρου 1ης Απριλίου στο Παραλίμνι όπου γίνονται έργα. Οι επηρεαζόμενοι καταστηματάρχες έκαναν παράπονα δηλώνοντας ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα, ο δρόμος πρέπει να έχει περισσότερους χώρους στάθμευσης, να μην έχει ανθώνες, να μην έχει ποδηλατόδρομο κλπ.

Ο μηχανικός του υπουργείου που είναι υπεύθυνος για το έργο εξήγησε ότι παρατηρείται καθυστέρηση τριών μηνών σε ένα τμήμα του δρόμου η οποία θα καλυφθεί στα επόμενα τμήματα, θα υπάρχουν χώροι στάθμευσης σε όλο το μήκος της λεωφόρου, δεν θα υπάρχουν νησίδες παρά μόνο σε ένα μέρος.

Ο Πρόεδρος ζήτησε ενημέρωση για το βαθμό υλοποίησης του έργου.

Ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε να γίνει θεσμοθέτηση για το πώς θα αντιμετωπίζονται οι καθυστερήσεις στα έργα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: