Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Αναφορά Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος 14 Απριλίου 2010

• Ο περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2010.

(Πρόταση νόμου των κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη, Σωτήρη Σαμψών, Γεώργιου Γεωργίου, Λευτέρη Χριστοφόρου, Γιώργου Βαρνάβα, Ζαχαρία Κουλία, βουλευτών εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου και Ανδρέα Κυπριανού βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού)
(Αρ. Φακ. 23.02.051.003-2010).
(Συνέχιση της συζήτησης)

Ο κ. Λεύκιος Σεργίδης του Τμήματος Περιβάλλοντος, δήλωσε ότι συμφωνά με ότι είχε ειπωθεί στην προηγούμενη συνεδρία από το Ταμείο Θήρας. Συμπλήρωσε ότι με την τροποποίηση επηρεάζεται και ο νόμος που αφορά το δικό τους τμήμα ο 153/1/2003 Νόμος της Φύσης και Άγριας Ζωής (άρθρο 25 παράρτημα 4). Οι πρόνοιες όπως ανάφερε της συγκεκριμένης νομοθεσίας είναι ίδιες με τις πρόνοιες του περί Θήρας. Έτσι οποιαδήποτε τροποποίηση θα επιφέρει προβλήματα.

Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Χέλιγκαρ από τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο. Ανάφερε ότι με την τροποποίηση του νόμου κατά κάποιο τρόπο νομιμοποιείται η παγίδευση με τη χρήση οποιουδήποτε μέσου που παράγει μιμητικές φωνές. Και έδωσε το παράδειγμα λέγοντας ότι η χρήσης συσκευής για την παγίδευση αποδημητικού θηρεύσιμου είδους έχει πρόστιμο 100 ευρώ ενώ χωρίς την χρήση συσκευής 17 000 ευρώ. Με την τροποποίηση του Νόμου πρόσθεσε πιστεύει ότι η παγίδευση θα έχει τρομερή αύξηση. Συμπλήρωσε ότι όσον αφορά την στέρηση κατοχής άδειας κυνηγού διαφωνούν και πρόσθεσε ότι το μέτρο αυτό δεν βοηθά στην πάταξη της λαθροθηρίας. Η Ομοσπονδία και το Terra Cypria συμφώνησε με ότι ειπώθηκε από τον Πτηνολογικό και το terra cypria συμπλήρωσε ότι πέραν από την περιβαλλοντική ζημιά που θα επέλθει με την τροποποίηση του νόμου παράλληλα παρατηρείται ήδη μείωση του τουρισμού.

Ο κ. Κακουλής ως πρόεδρος των κυνηγών είπε πως ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η παρανομία είναι με εξώδικο. Πρόσθεσε ότι με εξώδικη ρύθμιση ο θηροφύλακας μπορεί να δίνει εξώδικο και να συνεχίζει τη φύλαξη. Με τη σημερινή νομοθεσία πρέπει ο θηροφύλακας να πηγαίνει στον αστυνομικό σταθμό, η περιοχή κυνηγίου μένει αφύλακτη και έτσι ανενόχλητοι οι κυνηγοί μπορούν να κυνηγούν με τη χρήση συσκευών μιμητικών φωνών. Η διαδικασία που ακολουθείται μέχρι στιγμής ολοκλήρωσε είναι εξαιρετικά χρονοβόρα.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Θεοπέμπτου, είπε ότι παρόλο που η ποινή που επιβάλλεται σε κυνηγούς που έχουν κυνηγήσει με χρήση συσκευών μιμητικών φωνών είναι μεγάλη, εντούτις παρατηρείται συνεχής αύξηση των παράνομων κυνηγών. Αν τροποποιηθεί ο νόμος και τιμωρούνται με εξώδικο τότε σίγουρα η αύξηση των παράνομων κυνηγών θα είναι σίγουρα ακόμη μεγαλύτερη.

Ο Πτηνολογικός πρόσθεσε πως με οποιαδήποτε χαλάρωση του νόμου θα υπάρξουν αντιδράσεις από Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνέχεια ο κ. Χατζηγέρου, είπε πως αυτά τα αδικήματα πρέπει να είναι ποινικά και να μην διευθετούνται με μορφή εξώδικης ρύθμισης. Αυτό υπάρχει και σε οδηγία Ε.Ε και επειδή στην Κύπρο ήδη τα αδικήματα αυτά τιμωρούνταν ποινικά, δεν προχωρήσαμε σε οποιεσδήποτε τροποποιήσεις.

Ακολούθησε η διαδικασία των ερωτήσεων με πρώτο τον κ. Φυττή. Ο κ. Φυττής ρώτησε αν με το να βγαίνει εξώδικο σε κυνηγό σημαίνει ότι τελειώνει το θέμα ή αν και πάλι πρέπει να πάει στην αστυνομία. Ο κ. Ιερωνυμίδης ξεκίνησε λέγοντας ότι θα έπρεπε να είναι παρούσα η Γενική Εισαγγελία. Ρώτησε αν τα υδρόβια πτηνά θα συμπεριληφθούν στον κατάλογο, και επίσης διερωτήθηκε πως θα μπορούσε να αποδεικτεί η χρήση συσκευών μιμητικών φωνών αν δεν υπάρχει κατάσχεση. Ο κ. Κυπριανού (εισηγητής της πρότασης ) μίλησε ιδιαίτερα έντονα. Ρώτησε αν υπάρχει η αρχή της αναλογικότητας . Τι σημαίνει σοβαρές μορφές λαθροθηρίας. Ποια είναι και τι τα είδη που παράγουν ηχητικές φωνές. Ο κ. Χατζηγιάννης ρώτησε πόσες εργατοώρες εξοικονομούνται με την εξώδικο ρύθμιση και συμπλήρωσε πως με τη ρύθμιση αυτή θα αυξηθεί ο αριθμός των καταγγελιών και θα παταχθεί η χρήση των συσκευών. Ο κ. Περδίκης ήταν ο επόμενος που διατύπωσε τις ερωτήσεις του. Είπε πως το μέγιστο πρόστιμο του εξωδίκου είναι 100 ευρώ και αντιστοιχεί με παρανομία 26 ντουφεκιών και φυσιγγιών που αφήνονται κάτω. Ο κ. Περδίκης ρώτησε αν αυτή η παρανομία μπορεί με βάση την αναλογικότητα των ποινών να επιβάλλει το ίδιο πρόστιμο και για την χρήση συσκευών μιμητικών φωνών. Επίσης ρώτησε αν ένας κυνηγός συλλαμβάνεται επανειλημμένα να κυνηγά παράνομα οδηγείται στο δικαστήριο, δεδομένου ότι το εξώδικο δεν συνιστά καταδίκη. Ο κ. Σαμψών ρώτησε αν η εξώδικος ρύθμιση θα είναι περισσότερο επιτυχής από την παρούσα διαδικασία. Επίσης ρώτησε αν ο νόμος 153/01/2003 που ανέφερε ο κ. Σεργίδης καλύπτει και τα θηρεύσιμα ζώα. Επίσης απηύθυνε μια ερώτηση στον Πτηνολογικό Σύνδεσμο κατά πόσο πήραν νομικές συμβουλές για να εκφράσουν την άποψή τους σχετικά με την τροποποίηση. Ο κ. Χριστοφόρου δήλωσε πεπεισμένος για την ορθότητα της τροποποίησης και είπε πως είναι έτοιμη να ψηφιστεί. Ο κ. Σαμψών τότε είπε πως αποσύρει τις ερωτήσεις για να μην χρονοτριβούν.

Κάποιες ερωτήσεις των βουλευτών θα απαντηθούν γραπτώς και οι υπόλοιπες με την παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: