Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Ομιλία κ. Γιώργου Περδίκη, Βουλευτή Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

«Το πρόβλημα της ανεργίας στον τόπο μας»

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η συζήτηση για τη μεγάλη οικονομική κρίση συνεχίζεται εν μέσω συσκέψεων, αντιπαραθέσεων και δημόσιων συζητήσεων από τα ΜΜΕ. Λέγονται πολλά, καταλογίζονται ευθύνες, για τη μη εξεύρεση λύσης, κυρίως προς την κυβέρνηση, και ο μύλος γυρίζει άδειος.


Ανεργία

Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο είδαμε το ποσοστό της ανεργίας στην Κύπρο να εκτινάσσεται από το 3,5% στο 6,3%. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Μαρτίου 2010 ανήλθε στα 24.336 πρόσωπα. Οι τομείς που διαφαίνεται να επηρεάστηκαν είναι αυτοί της δημόσιας διοίκησης, των κατασκευών, του εμπορίου, των ξενοδοχείων και εστιατορίων, της μεταποίησης, και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Το ποσοστό ανεργίας το τελευταίο τρίμηνο του 2009 είχε τα εξής χαρακτηριστικά: ανέρχεται σε 6,0% του εργατικού δυναμικού (άνδρες 6,1% και γυναίκες 5,7%) ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 το ποσοστό ήταν χαμηλότερο στο 3,3%. Επίσης, το ποσοστό ανεργίας στους νέους 15-24 ετών ανέρχεται στο 16,5%, σημειώνοντας αύξηση τόσο από το προηγούμενο τρίμηνο όσο και από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008.

Για το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, το κεντρικό ζήτημα αποτελεί πλέον η δημιουργία νέων θέσεων ποιοτικής και αξιοπρεπούς εργασίας σε τομείς που προωθούν τη βιωσιμότητα, ώστε να δοθούν διέξοδοι σε όσους χάνουν τις σημερινές τους θέσεις. Πιστεύουμε ότι αξίζει να δοκιμάσουμε και προτάσεις που ξεπερνούν τη φιλοσοφία του σημερινού κοινωνικού και οικονομικού συστήματος και μας παίρνουν πέρα του μοντέλου «τουρισμός-οικιστική ανάπτυξη».

Όχημα λοιπόν, όχι μόνο για την έξοδο από την ύφεση της οικονομίας, αλλά και για την αντιμετώπιση της κρίσης στην αγορά εργασίας θεωρείται πλέον η «Πράσινη Ανάπτυξη».
Πράσινες θέσεις απασχόλησης είναι οι θέσεις που δημιουργούνται από δραστηριότητες στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, είναι δηλαδή θέσεις εργασίας που έχουν μακρόχρονη προοπτική. Πιστεύουμε ότι και στην Κύπρο υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας τέτοιων θέσεων.


Πράσινη Ανάπτυξη: Απάντηση στην Ανεργία

Η κρίση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, κατά την άποψη μας, ως ευκαιρία για μεταρρύθμιση που θα μας οδηγήσει στη νέα Πράσινη Οικονομία, θα μας καταστήσει περισσότερο αυτάρκεις, περιορίζοντας την επιβλαβή εξάρτηση μας από τις εισαγωγές ενέργειας, το μαζικό τουρισμό και τις ασταθείς επενδύσεις. Τα έργα ανάπτυξης πρέπει να συμβάλλουν στην οικονομική και περιβαλλοντική αειφορία, να στηρίζονται στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και να ενεργοποιούν το ανθρώπινο δυναμικό. Για την οικολογική αντίληψη άλλωστε, η οικονομία δεν εξαντλείται σε δείκτες όπως το ΑΕΠ, αλλά εστιάζεται στην ευημερία κάθε πολίτη και στην ευθύνη όλων μας απέναντι στις επόμενες γενιές.

Θέλω να σας πληροφορήσω ότι μελέτη που εκπονήθηκε για τη Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνει λόγο για δημιουργία επιπλέον 410.000 θέσεων εργασίας αν επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για κάλυψη, το 2020, του ενός πέμπτου των ενεργειακών αναγκών στην ΕΕ από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Περίπου τα δύο τρίτα των νέων θέσεων εργασίας προβλέπεται να δημιουργηθούν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Πολλά υπόσχεται επίσης η έκθεση για τον κλάδο των οικοδομών με τίτλο "Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία στον Τομέα των Οικοδομών, η οποία, υποστηριζόμενη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα στοχεύσει στην προώθηση της ανακαίνισης, 15 εκατομμυρίων κτιρίων, μέχρι το 2020, σε πιο φιλική προς το περιβάλλον κατεύθυνση.


Πράσινες Θέσεις Εργασίας

1. Η ολοκλήρωση των Χώρων Υγειονομικής Διαχείρισης Αποβλήτων, καθώς και η εφαρμογή ενός προγράμματος αποκατάστασης του περιβάλλοντος στους 200 περίπου παράνομους σκυβαλότοπους στην κυπριακή ύπαιθρο, θα δημιουργούσε εκατοντάδες θέσεις εργασίας για εγχώριο προσωπικό και ανυπολόγιστη αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

2. Μικρά και μεγάλα δημόσια έργα στις πόλεις και τους οικισμούς, μπορούν να δώσουν νέες θέσεις εργασίας αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών και βελτιώνοντας ακόμη και τις οικονομικές τους προοπτικές. Θεωρούμε πως έργα όπως η ολοκλήρωση του δικτύου πεζοδρομίων και ποδηλατοδρόμων στις πόλεις, η αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων δικτύων αμιαντοσωλήνων, οι ανακαινίσεις και αναπαλαιώσεις οικιών ή οικιστικών συνόλων, η επέκταση του αποχετευτικού συστήματος σε μεγάλες κοινότητες της υπαίθρου κ.α., θα δώσουν επαρκή εναλλακτική εργασία σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα. Δεν είναι λύση να γίνονται μεγάλες επενδύσεις σε τεράστια αναπτυξιακά έργα, που εκ των πραγμάτων μόνο μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες μπορούν να διεκδικήσουν, ενώ στόχος είναι να βοηθηθούν να ορθοποδήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι βιοτεχνίες.

3. Η επένδυση στη ψηφιακή οικονομία μέσω της πλήρους μηχανογράφησης της κρατικής μηχανής και της φτηνής και προσιτής ευρυζωνικότητας θα πρέπει να αποτελέσει το μείζον αναπτυξιακό έργο. Θα επιφέρει οικονομία, αποτελεσματικότητα και πιο αξιοκρατική λειτουργία της κρατικής μηχανής και θα δημιουργήσει χιλιάδες ευκαιρίες εργοδότησης για τους νέους επιστήμονές μας.

4. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος έχει το ψηλότερο ποσοστό αποφοίτων τριτοβάθμιων σχολών εκπαίδευσης στην περιοχή της ευρωζώνης (75%). Όμως, αντίθετα από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., τα δικά μας παιδιά αναζητούν εργασία κυρίως στο εξωτερικό, αφού δεν βρίσκουν εργασία στους τομείς που έχουν εξειδικευθεί. Η έρευνα και οι νέες τεχνολογίες είναι ένας τομέας που προσφέρει νέες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.

5. Ένας άλλος τομέας που παράγει πράσινες θέσεις εργασίας είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στο νησί μας ο τομέας αυτός παρέχει ανεξάντλητες προοπτικές λόγω της τεράστιας ηλιοφάνειας , της τεχνογνωσίας και του διαθέσιμου τεχνολογικού και επιστημονικού προσωπικού. Η δημιουργία επιχειρήσεων που θα παράγουν ηλεκτρισμό από τον ήλιο ή ερευνητικού κέντρου που θα παράγουν γνώσεις και πληροφορίες σχετικά με την ηλιακή ενέργεια είναι μια πρόταση που οδηγεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

6. Ο τομέας της ανακύκλωσης είναι επίσης ένας πρωτοποριακός χώρος ευκαιριών για παραγωγή νέων θέσεων εργασίας. Οι αυξανόμενες συμβατικές δεσμεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας ως χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προνοούν τη σταδιακή ανάκτηση όλων των υλικών και την καθολική αξιοποίηση των αποβλήτων, αλλά και η ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, δημιουργούν αυξανόμενες προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων ανακύκλωσης. Στις επιχειρήσεις αυτές μπορούν να εργοδοτηθούν χιλιάδες εργάτες, αλλά και διευθυντικό προσωπικό ενώ δεν είναι ουτοπία- και σε αυτή την περίπτωση- να αναζητήσουμε δυνατότητες θέσεων εργασίας και στον τομέα της έρευνας και της παραγωγής νέων καινοτόμων τεχνικών ανακύκλωσης ή αξιοποίησης των αποβλήτων.


Εν Κατακλείδι

Σε μία εποχή που η «Πράσινη Ανάπτυξη» γίνεται κεντρικό ζήτημα της οικονομικής πολιτικής όλων των εθνικών κυβερνήσεων αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκαλεί αρνητική εντύπωση η απουσία ενός συγκροτημένου, συνεκτικού και φιλόδοξου πλαισίου «πράσινης ανάπτυξης» από την κυβερνητική οικονομική πολιτική που να παράγει πράσινες θέσεις εργασίας.

Για να βγούμε από την κρίση πρέπει να δοθεί ώθηση ανάπτυξης σε τομείς που η Κύπρος είναι ανταγωνιστική. Ως Οικολόγοι προτείνουμε τη δημιουργία θέσεων εργασίας με προγράμματα που θα παράγουν κοινωνικό έργο, προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, προγράμματα στα οποία θα έχουν πρόσβαση οι μικρομεσαίοι και οι μη προνομιούχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: