Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Αναφορά Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών 20 Απριλίου 2010

• Ο περί Μηχανοκίνητων Οχημάτων και τροχαίας Κινήσεως (Τροποποιητικοί) (Αρ.4) Κανονισμοί του 2010.

Ο κ. Κουλίας ξεκίνησε λέγοντας ότι θα εισαχθούν τα κοινά γράμματα ώστε να είναι βολικό και εύκολο για όλο τον κόσμο και διευκρίνισε ότι στα υφιστάμενα οχήματα δεν θα γίνουν οι αλλαγές. Το επόμενο θέμα που ξεκαθαρίστηκε είναι το χρώμα των πινακίδων Ζ. Η αστυνομία επισήμανε ότι το κόκκινο χρώμα δεν είναι ευδιάκριτο και έτσι αντιμετωπίζουν πρόβλημα οι αστυνομικοί. Όλοι οι βουλευτές πλην του κ. Τάσου συμφώνησαν πως δεν υπάρχει λόγος αλλαγής του χρώματος της πινακίδα. Είναι καλύτερα να ξεχωρίζουν οι Ζ πινακίδες από τις υπόλοιπες ούτως ώστε οι οδηγοί να είναι προσεκτικότεροι, δεδομένου ότι οι πλείστοι οδηγοί έρχονται από χώρες που έχουν αντίθετη φορά δρόμου. Ο κ. Κουλίας είπε πως το κόκκινο θα διατηρηθεί για λόγους οδικής ασφάλειας, παρόλο που το Υπουργείο Συγκοινωνιών έφερε ενστάσεις. Το Ζ αποφασίστηκε να αφαιρεθεί περισσότερο για λόγους ευκολίας. Αποφασίστηκε επίσης η χρήση κίτρινων πινακίδων στα φορτηγά τύπου Α και στα ταξί. Ο κ. Κουλιάς έκανε μία πρόταση στη συνέχεια που βρήκε σύμφωνους όλους τους παρευρισκομένους. Εφόσον τα ταξί φέρουν το φάρο καθώς επίσης και την κίτρινα πινακίδα θα φύγει το γράμμα Τ μπροστά από τα νούμερα εγγραφής. Η επιτροπή αποφάσισε ότι διακριτικά θα δικαιούται μόνο ο πρόεδρος.

Στην συνέχεια το υπουργείο Συγκοινωνιών επισήμανε ότι όσον αφορά τις μοτοσυκλέτες, δεν θα μπαίνει πλέον πινακίδα μπροστά, λόγω τεχνικών προβλημάτων.
Την ερχόμενη Τρίτη οι βουλευτές θα τοποθετηθούν.



• Ο Περί ταυτοποίησης των Κατόχων και χρηστών Εξοπλισμού και Υπηρεσιών Κινητής Τηλεφωνίας Προπληρωμένου Χρόνου Ομιλίας Νόμος του 2009.


Τον λόγο πήρε πρώτος ο κ. Βότσης λέγοντας ότι η πρόταση νόμου αυτή στοχεύει στη μείωση των παρενοχλήσεων καθώς επίσης και στη διευκόλυνση του έργου της αστυνομίας. Ανάφερε ότι η βασική διαφορά στο τροποποιημένο κείμενο είναι ότι ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να αγοράζει κάρτα, αλλά για την ενεργοποίηση της κάρτας θα χρειάζεται να να δίδοντα τα στοιχεία του στον παροχέα.

Το Υπ. Συγκοινωνιών δήλωσε πως σε γενικές γραμμές συμφωνά με την πρόταση νόμου. Τονίζει όμως ότι τα προσωπικά στοιχεία που δίδονται θα πρέπει να περιοριστούν (για παράδειγμα δεν χρειάζεται να δίνεται η ημερομηνία γεννήσεως), γιατί έτσι εισέρχονται σε βαθιά προσωπικά δεδομένα. Διαφωνούν επίσης με το φωτοαντίγραφο της ταυτότητας που θα πρέπει να δίδεται στον παροχεά και τέλος τόνισαν ότι μια τέτοια διαδικασία (ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να πηγαίνει στον παροχέα για να δηλώσει τα στοιχεία του για να ενεργοποιηθεί η κάρτα) είναι χρονοβόρα και δεδομένου ότι οι κάρτες προπληρωμένου χρόνου ομιλίας χρησιμοποιούνται και από τουρίστες ίσως είναι καλύτερα να υπάρχει εξουσιοδοτημένο πρόσωπο από τον παροχέα ο οποίος θα κάνει την εγγραφή. Την τελική ευθύνη θα την έχει ο παροχέας.

Η Γενική Εισαγγελία καθώς επίσης και ο Υπουργός Δικαιοσύνης τάχθηκαν υπέρ της πρότασης νόμου.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Μενελάου της CYTA. Ο κ. Μενελάου τόνισε ότι άτομο το οποίο θέλει να παρενοχλήσει μπορεί να χρησιμοποιήσει κάρτα άλλης χώρας για να πετύχει τον σκοπό του. Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα άρχισε να παρακάμπτεται ο νόμος αυτός γιατί δεν μπορούν να σταματήσουν το roaming (περιαγωγή). Παράλληλα είπε ότι δεν υπάρχει λόγος πλέον να προμηθεύονται τα περίπτερα κάρτες καθότι πάλι ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταλήξει στον παροχέα για να ενεργοποιήσει την κάρτα. Τέλος ανέφερε ότι αν αν δουλέψει το θέμα της μαύρης αγοράς, η οποία θα προμηθεύει τους ενδιαφερόμενους με κάρτες χωρίς να χρειάζεται να δίνουν τα στοιχεία τους τότε θα μειωθούν δραματικά οι πωλήσεις.

Η κ. Βαρσονίδου από το Γρφαείο Επιτρόπου Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών είπε ότι για σκοπούς δημόσιου συμφέροντος είναι σύμφωνοι με την πρόταση.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ανέφερε ότι το άρθρο 5 (1) δ του νόμου προσωπικών δεδομένων επιτρέπει την εφαρμογή του νόμου. Είπε επίσης ότι δίδεται χρόνος στους παροχείς να ενημερώσουν αλλά δεν διευκρινίζεται ο χρόνος που δίδεται στον αγοραστή για να δώσει τα στοιχεία του. Επίσης ανάφερε ότι πρέπει να δίδεται γραπτή εξουσιοδότηση όταν ο ενδιαφερόμενος στέλνει τρίτο πρόσωπο για να αγοράσει εκ μέρους του κάρτα.

Το γραφείο επιτρόπου προστασίας προσωπικών δεδομένων δήλωσε ότι ο νόμος δεν είναι ορθό να ψηφιστεί απουσία του επιτρόπου.

Η κ. Παπαδοπούλου από ΜΤΝ εξέφρασε τις ανησυχίες της κατά πόσο η κινητή τηλεφωνία θα μπορέσει να αντεπεξέλθει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: