Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Αναφορά Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας 29 Απριλίου 2010

• ο περί προλήψεως πυρκαγιών στην ύπαιθρο

Όλοι οι παρευρισκόμενοι βουλευτές (πλην του κ. Περδίκη) τοποθετήθηκαν θετικά στην πρόταση τροποποίησης του νόμου για επέκταση της καύσης των κλαδεμάτων από δύο μήνες σε 4. Έτσι η τροποποίηση προχωρά για ψήφιση στην ολομέλεια για επέκταση της καύσης μέχρι και τις 15 Μαρτίου.


• ο περί Μέτρων Προστασίας κατά της εισαγωγής και εξάπλωσης Οργανισμών Επιβλαβών για τα Φυτά και τα Φυτικά Προϊόντα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2010.

Η κ. Μελιφρονίδου δήλωσε πως το Τμήμα Γεωργίας συμφωνά με το νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο το Τμήμα δεν είχε την δυνατότητα να εισέλθει σε ιδιωτικό χώρο ενώ τώρα μπορεί να εισέλθει με την συγκατάθεση του ιδιοκτήτη. Ο κ. Χατζηνικόλας ρώτησε κατά πόσο υπάρχει ειδικός χώρος στο λιμάνι όπου ανοίγεται το εμπόρευμα και η κ. Μελιφρονίδου ανάφερε ότι υπάρχουν χώροι στις εγκαταστάσεις του έμπορα όπου ανοίγονται τα εμπορεύματα. Στο αεροδρόμιο ανέφερε, συμφώνησαν με την Hermes όπως δημιουργηθούν νέες εγκαταστάσεις ώστε να μπορεί να γίνεται έλεγχος των εμπορευμάτων. Η κ. Μελιφρονίδου τόνισε πως υπάρχουν ασθένειες που δεν μπορούν να εντοπιστούν και ότι εφόσον ο έλεγχος γίνεται δειγματοληπτικά είναι αναμενόμενο να διαφύγουν και φυτά που ασθενούν. Ζήτησε επίσης όπως τα έξοδα καταστροφής του εμπορεύματος που κριθεί ακατάλληλο να εισέλθει στην χώρα, να επιβαρύνουν τον έμπορα και εισαγωγέα και όχι το Τμήμα όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Ο κ. Φραγκίσκος από υπουργείο Εμπορείου ανάφερε ότι την ευθύνη έχει το Υπουργείο Γεωργίας και ότι παρόλα αυτά συμφωνεί με το Υπουργείο Γεωργίας. Ο κ. Νικολάου από το Τμήμα Δασών τόνισε πως ο έλεγχος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την προστασία των δασών. Τάχθηκε υπέρ των τροποποιήσεων και δήλωσε πως βρίσκονται σε στενή συνεργασία με το Τμήμα Γεωργίας. Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Γεωργιάδης από την Ένωση Δήμων. Αρχικά ανάφερε ότι η τροποποίηση του άρθρου 5 όπως διατυπώνεται δεν εξυπηρετεί σε τίποτα και ότι σε αυτή την περίπτωση πρέπει να εξασκείται περισσότερο η πειθώ. Επίσης ανάφερε ότι σε περίπτωση μεταποίησης του προϊόντος ή καραντίνας ο νόμος δεν διευκρινίζει ποιος θα επωμίζεται το κόστος. Με την Ένωση Δήμων συμφώνησε και η Ένωση Κοινοτήτων. Ο κ. Κάριος από τις Αγροτικές Οργανώσεις ανάφερε ότι δεν είναι σωστό να επιχειρείται η μεταφορά βάρους από τις αρμόδιες αρχές στον πολίτη. Από το Ε.Κ.Α δήλωσαν ότι δεν καθορίζεται το ύψος του προστίμου και αυτό αφήνεται στην διακριτική ευχέρεια την οποία παίρνει ο λειτουργός και ζήτησε όπως μπουν κριτήρια ούτως ώστε να καθορίζεται στις διάφορες περιπτώσεις το κόστος του προστίμου. Ο Ευρωαγροτικός σύνδεσμος τόνισε την ανάγκη για αυστηρότερο έλεγχο εισόδου των προϊόντων στην χώρα. Οι ερωτήσεις των βουλευτών έδειξαν ότι αντιλαμβάνονται την έννοια του ιδιοκτήτη με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που ορίζει ο νόμος. Η κ. Μελιφρονίδου τόνισε ότι με τον όρο ιδιοκτήτη εννοείται ο εισαγωγέας ή έμπορας και όχι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού ο οποίος έχει δέντρα που ασθενούν στον κήπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: