Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Ολομέλεια 17 Φεβρουαρίου 2011


από Χρυσάνθη Λοΐζου


Συνεταιρισμός για την Ειρήνη
Το θέμα έχει εγγραφεί από Χρήστο Πουργουρίδη, Ανδρέα Αγγελίδη, Γιαννάκη ομήρου και Δημήτρη Συλλούρη και θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Στη συνέχεια συζητήθηκε η πρόταση του κ. Κουλία για να μεταφερθεί η πρόταση νόμου ο Περί Προσφύγων που αφορά τους αιτητές πολιτικού ασύλου στην  Επιτροπή Θεσμών, λόγω του ότι καθυστερεί να συζητηθεί στην Επιτροπή Εσωτερικών. Ο κος Περδίκης εισηγήθηκε όπως παραμείνει στην Επιτροπή Εσωτερικών με την προϋπόθεση ότι η Ολομέλεια θα  δεσμεύσει τον Πρόεδρο της Επιτροπής να βάλει στην ατζέντα της Επιτροπής Εσωτερικών σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις της.

Τελικά αποφασίστηκε όπως παραμείνει στην Επιτροπή Εσωτερικών και ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής να αποφασίσουν εάν και πότε θα μπει στην ατζέντα της Επιτροπής.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ:
«Ο περί τραπεζικών Εργασιών (τροποποιητικός) Νόμος του 2010»
Εναρμόνιση  με οδηγία 2009/11/ΕΚ για θέματα που αφορούν τράπεζες συνδεδεμένες με κεντρικούς οργανισμούς, ορισμένα στοιχεία των ίδιων κεφαλαίων με τα μεγάλα χρηματοδοτικά ανοίγματα, τις εποπτικές ρυθμίσεις και τη διαχείριση κρίσεων.
Εναρμόνιση με οδηγία 2009/14/ΕΚ για τα συστήματα εγγυήσεων των καταθέσεων όσον αφορά το επίπεδο κάλυψης και την προθεσμία εκταμίευσης.
Εναρμόνιση με οδηγία 2010/16/ΕΚ για εξαίρεση ενός συγκεκριμένου ιδρύματος από το πεδίο εφαρμογής.
Ορθότερη εναρμόνιση με άρθρα της οδηγίας 2006/48/ΕΚ.
ΟΧΙ ΕΤΟΙΜΟ

Έκθεση αρ.2 «ο περί Προϋπολογισμού του Συμβουλίου Ελαιοκομικών προϊόντων του 2011 Νόμος του 2011».
Ο προϋπολογισμός του ΣΕΠ προβλέπει δαπάνες ύψους 1.163.678 ευρώ και έσοδα του ίδιου ύψους. Τα έσοδα του ΣΕΠ προέρχονται από αναλύσεις ελαιολάδου, παροχή υπηρεσιών του ΣΕΠ προς τους παραγωγούς ελαιολάδου, αποθεματικά, τόκους και κρατική χορηγία. Οι δαπάνες προέρχονται από απολαβές του προσωπικού, λειτουργικές δαπάνες και κεφαλαιουχικές δαπάνες.
Ο προϋπολογισμός αυτός είναι το πιθανότερο ο τελευταίος που λαμβάνει το ΣΕΠ αφού σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2007 πρέπει να τερματιστεί. Σύντομα θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για την ετοιμασία του σχεδίου εθελοντικής αφυπηρέτησης του προσωπικού.

Ψήφιση στην Ολομέλεια:
ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΑΚΕΛ, ΚΟΠ υπέρ
ΔΗΣΥ εναντίων – Σύμφωνα με το Δημοκρατικό Συναγερμό θα έπρεπε να είχε ήδη διαλυθεί το Συμβούλιο.
ΕΥΡΩΚΟ, Ιερωνυμίδης (ΔΗΚΟ) αποχή.

Έκθεση αρ.3 «ο περί Προϋπολογισμού της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων του 2011 Νόμος του 2011».
Ο προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες ύψους 580.290 ευρώ και έσοδα του ίδιου ύψους. Τα έσοδα προέρχονται από την ετήσια κρατική χορηγία καθώς και από εισφορές για τις συντάξεις ενώ οι δαπάνες αφορούν την μισθοδοσία, το ωρομίσθιο προσωπικό, ενοίκια, έξοδα εξετάσεων, αντιμισθία προέδρου και μελών επιτροπής, συνέδρια, κτλ.
Η Επιτροπή ενημερώθηκε παράλληλα για τη δράση και το έργο της ΠΕΠ που επικεντρώνεται στην παρακολούθηση προβλημάτων προσφυγικού κόσμου, προβολή κυπριακού στο εξωτερικό, σωστή διαφώτιση στην Κύπρο. Ο πρόεδρος της ΠΕΠ έχει πραγματοποιήσει και συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Η Επιτροπή έκανε εισηγήσεις ούτως ώστε η λειτουργία και η αποδοτικότητα της ένωσης να αυξηθεί.

Ψήφιση στην Ολομέλεια:
ΟΜΟΦΩΝΟ
Έκθεση αρ.6 «Ο περί Εγγραφής Τεχνολόγων Ακτινολόγων και Τεχνολόγων Ακτινοθεραπευτών Νόμος του 2010»
Σκοπός του νόμου είναι η νομοθετική ρύθμιση της άσκησης τους επαγγέλματος του τεχνολόγου ακτινολόγου και του τεχνολόγου ακτινοθεραπευτή.
Ο νόμος προβλέπει: Την καθίδρυση Συμβουλίου Εγγραφής Τεχνολόγων Ακτινολόγων και Τεχνολόγων Ακτινοθεραπευτών, δημιουργία θεσμού του εφόρου, καθορισμός των προσόντων, σύσταση πειθαρχικού συμβουλίου, ίδρυση συλλόγου Εγγεγραμμένων Τεχνολόγων Ακτινολόγων και Τεχνολόγων Ακτινοθεραπευτών. Η θέσπιση του πιο πάνω νόμου θα διασφαλίσει υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών.

Ψήφιση στην Ολομέλεια:
ΟΜΟΦΩΝΟ
Έκθεση αρ.7 «Ο περί της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και περί Συναφών Θεμάτων (Κυρωτικός) Νόμος του 2010».
Σκοπός είναι η κύρωση της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και του προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.
Σκοπός της σύμβασης είναι να προάγει, να προστατευτεί και να διασφαλίζει την πλήρη και ισότιμη απόλαυση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών από όλα τα άτομα με αναπηρία και να προάγει το σεβασμό και την αξιοπρέπειά τους.

Ψήφιση στην Ολομέλεια:
ΟΜΟΦΩΝΟ
Έκθεση αρ. 8 « Ο περί της Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (τροποποιητικός) Νόμος του 2011»
Σκοπός είναι η ρύθμιση του νομοθετικού κενού που υπάρχει σε σχέση με την πλήρωση πρόσθετων θέσεων προαγωγής που προκύπτουν κατά τις προαγωγές.

Ψήφιση στην Ολομέλεια:
ΟΜΟΦΩΝΟ
Έκθεση αρ. 9 «Οι περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων) Προστασία των Κοτόπουλων που εκτρέφονται για την Παραγωγή Κρέατος) Κανονισμοί του 2011»
Σκοπός είναι η έκδοση Κανονισμών για την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και συγκεκριμένα με την Οδηγία 2007/43/ΕΚ, σχετικά με τον καθορισμό ελάχιστων κανόνων για την προστασία των κοτόπουλων που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος.
Συγκεκριμένες πρόνοιες:
  1.  Απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν οι ορνιθώνες για καλή διαβίωση και προστασία των κοτόπουλων.
  2. Υποχρέωση εκτροφέων για επαρκή κατάρτιση σε θέματα που αφορούν την προστασία και καλή διαβίωση κοτόπουλων.
  3. Τις επιθεωρήσεις που πρέπει να πραγματοποιεί η αρμόδια αρχή.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στείλει προειδοποιητική επιστολή και αιτιολογημένη γνώμη.

Ψήφιση στην Ολομέλεια:
ΟΜΟΦΩΝΟ
Έκθεση αρ. 10 και 11 «Ο περί Αποχετευτικών Συστημάτων (τροποποιητικός) Νόμος του 2008» και «Ο περί Αποχετευτικών Συστημάτων (Τροποποιητικός) (Αρ.2) Νόμος τους 2011».
Σκοπός του πρώτου νομοσχεδίου είναι να καταστεί δυνατή η επιβολή διαφορετικών τελών σε διαφορετικές περιοχές που βρίσκονται μέσα στα όρια συμβουλίου αποχετεύσεων και να διευρυνθεί η ακτίνα απόστασης του ακινήτου από τη δημόσια υπόνομο λυμάτων  για την οποία υφίσταται υποχρέωση σύνδεσης.
Διαμόρφωση: Η επιβολή διαφοροποιημένων τελών σε ακίνητη ιδιοκτησία μέσα στα όρια του συμβουλίου αποχετεύσεων θα γίνεται στη βάση γεωγραφικών κριτηρίων, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη ανάκτησης του συνολικού κόστους των έργων των συμβουλίων αποχετεύσεων.
Σκοπός του δεύτερου νομοσχεδίου είναι:
  1. Να παρασχεθεί η δυνατότητα στα συμβούλια αποχετεύσεων να εξουσιοδοτούν το γενικό διευθυντή τους ή επιτροπές τους να ασκούν εξουσίες εκτελεστικής φύσης.
  2. Να παρασχεθεί η δυνατότητα στο Γενικό Ελεγκτή και στο Γενικό Λογιστή ή εκπροσώπους τους να παρακάθονται και να εκφράζουν τις απόψεις στις συνεδριάσεις των συμβουλίων αποχετεύσεων  όταν συνεδριάζουν για θέματα διαγωνισμών και σύναψη συμβάσεων.
  3. Να συμπεριληφθεί πρόνοια ούτως ώστε να μπορούν τα συμβούλια αποχετεύσεων να διεξάγουν δραστηριότητες σε σχέση με την εκμετάλλευση και την ανάπτυξη των περιουσιακών τους στοιχείων, των τεχνικών δυνατοτήτων, των εγκαταστάσεων, των υπηρεσιών και της τεχνογνωσίας των συμβουλίων.
  4. Να διασαφηνιστεί ότι οι ετήσιοι προϋπολογισμοί θα υποβάλλονται μέχρι της 31η Οκτωβρίου του έτους.
  5. Να καθοριστεί η 30η Σεπτεμβρίου ως η τελευταία ημερομηνία υποβολής αναθεωρημένου προϋπολογισμού για έγκριση προς το Υπουργικό Συμβούλιο.
  6. Να παρασχεθεί η δυνατότητα στα συμβούλια αποχετεύσεων να ζητούν από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας πληροφορίες.

Ψήφιση στην Ολομέλεια:
ΟΜΟΦΩΝΟ
Έκθεση αρ.12 και 13 «Οι περί των Ουσιών που καταστρέφουν τη Στιβάδα του όζοντος (Υποχρεώσεις αναφορικά με Ελεγχόμενες Ουσίες, Προϊόντα και Εξοπλισμό) Κανονισμοί του 2011» και «Οι περί των Ουσιών που Καταστρέφουν τη Στοιβάδα του Όζοντος (Εκτέλεση Σχετικής Εργασίας) Κανονισμοί του 2011».
Εναρμονιστικά.
Με τους πρώτους Κανονισμούς ρυθμίζονται:
  1. Οι υποχρεώσεις και ευθύνες των παραγωγών εξοπλισμού ο οποίος περιέχει ουσίες που καταστρέφουν την Στοιβάδα του Όζοντος
  2. Οι υποχρεώσεις των τεχνιτών που εκτελούν εργασίες συντήρησης, επιδιόρθωσης και εγκατάστασης τέτοιου εξοπλισμού
  3. Οι ευθύνες των ιδιοκτητών εξοπλισμού
  4. Η επιβολή ποινών
Οι δεύτεροι Κανονισμοί περιέχουν πρόνοιες για καθορισμό των απαιτήσεων, των προσόντων και κανόνων σχετικών με την πιστοποίηση της ικανότητας των τεχνιτών οι οποίοι εκτελούν εργασίες συντήρησης, επιδιόρθωσης και εγκατάστασης εξοπλισμού που περιέχει ουσίες που καταστρέφουν τη στοιβάδα του όζοντος.

Ψήφιση στην Ολομέλεια:
ΟΜΟΦΩΝΟ

Συμπληρωματική ατζέντα:
Ο περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Ισραήλ για την οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (Κυρωτικός) Νόμος του 2011.

Ψήφιση στην Ολομέλεια:
ΟΜΟΦΩΝΟ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ – ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ
Το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ζήτησε όπως επικυρωθεί ο διορισμός του κ. Άνδρου Καπαρδή ως Επίτροπος Διοικήσεως. Για τον διορισμό απαιτείται και η προηγούμενη σύμφωνη Απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Υπέρ τάχθηκε μόνο το ΑΚΕΛ, και έτσι ο διορισμός του κ. Καπαρδή δεν επικυρώθηκε.
Ο κος Περδίκης ανάφερε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε απαξιώνει και το πρόσωπο και τον θεσμό. Έπρεπε η απόφαση να ληφθεί με τον σωστό τρόπο και να γίνει σε πραγματική συνεννόηση με την Βουλή των Αντιπροσώπων. Η ουσία όπως ανάφερε ο κ Περδίκης είναι να μην οδηγηθούμε και πάλι σε αδιέξοδο παγώνοντας και πάλι τις διαδικασίες διορισμού Επιτρόπου Διοικήσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: