Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Επιτροπή Οικονομικών, Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011


Θέμα: Ο περί Προϋπολογισμού του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού του 2011 
Νόμος του 2011
από Χρυσάνθη Λοΐζου

Ο λόγος δόθηκε στον κ. Φυλακτίτη Αναπληρωτή Γενικό διευθυντή του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού. Ο κος Φυλακτίτης είπε ότι το 2010 ήταν μια αρκετά δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό της Κύπρου έκρηξη του ηφαιστείου σε συνδυασμό και με την οικονομική κρίση επηρέασε δραματικά τις αφίξεις. Λόγω του ηφαιστείου υπήρξε μείωση στον αριθμό άφιξης του επιβατικού κοινού κατά 30,000 θέσεις. Οι μειωμένες δαπάνες από επενδυτικά έργα, η εκκαθάριση της Eurocypria είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση της έλευσης τουρισμού από Γερμανία. Παρόλο τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο τουρισμός εντούτοις τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν θετικά και υπήρξε αύξηση των εσόδων κατά 3,8%. Επίσης οι αφίξεις των τουριστών αυξήθηκαν κατά 1, 5%. Υπήρξε όμως, όπως πρόσθεσε ο κος Φυλακτίτης, σημαντική μείωση της έλευσης τουριστών από την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου που ανήλθε στο 6,8%. Παρόλα αυτά υπήρξε αύξηση στον αριθμό των τουριστών από τη ρωσική, γερμανική, σουηδική και γαλλική αγορά. Ο κος Φυλακτίτης συνέχισε λέγοντας ότι οι δυσκολίες για το 2011 εξακολουθούν να ισχύουν και ειδικά όσον αφορά την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Με το τέλος του 2010 τερματίστηκε ’ένα πακέτο στήριξης του τουρισμού και εξακολουθεί να υπάρχει το κενό της Eurocypria. Οι αεροπορικές θέσεις πρόσθεσε είναι αυξημένες ενώ υπάρχει μείωση στις ναυλωμένες πτήσεις. Παράλληλα η αβεβαιότητα που υπάρχει στις Κυπριακές Αερογραμμές επηρεάζει τους ταξιδιωτικούς πράκτορες του εξωτερικού. Και τέλος πρόσθεσε η αύξηση του φόρου στα τρόφιμα και στα φάρμακα είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσει τον τουρισμό.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κος Ορουντιώτης διευθυντής του ΚΟΤ. Ο κος Ορουντιώτης ανάφερε ότι η Ρωσία έχει πολύ θετικά αποτελέσματα και θα κάνει μεγάλη διαφορά στην έλευση των τουριστών η έναρξη της νέας διαφημιστικής εκστρατείας. Ο προϋπολογισμός του 2011 είναι μειωμένος ανάφερε κατά 18 εκ. ευρώ και τα τελευταία 2 χρόνια υπάρχει μείωση του προϋπολογισμού κατά 30%. Ο ΚΟΤ αντιλαμβάνεται ότι λόγω και της οικονομικής κρίσης πρέπει να γίνουν περικοπές σε όλα τα τμήματα της κυβέρνησης  αλλά κάνουν έκκληση όπως η Κυβέρνηση δει τον προϋπολογισμό του ΚΟΤ από διαφορετική σκοπιά.

Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις των βουλευτών. Μεταξύ άλλων οι βουλευτές ρώτησαν εάν η μείωση του προϋπολογισμού κατά 30% προβλέπει και μείωση του αριθμού των τουριστών που θα προτιμήσουν την Κύπρο για τις διακοπές τους, ρώτησαν επίσης ποια είναι η εκτίμηση του ΚΟΤ  για το καλοκαίρι δεδομένης και της κρίσης στις αραβικές χώρες. Ζήτησαν επίσης όπως πληροφορηθούν τους σχεδιασμούς που υπάρχουν για το Ισραήλ και τη Ρωσία, ποια είναι τα προγράμματα διαφήμισης και διαφώτισης καθώς επίσης και για την αποτελεσματικότητα των γραφείων του ΚΟΤ στο εξωτερικό. 

Ο κος Ορουντιώτης είπε ότι σε σχέση με το στρατηγικό σχέδιο, προτού προχωρήσουν έλαβαν σοβαρά υπόψη τα προβλήματα της προηγούμενης περιόδου. Στόχος τους είναι να βελτιώσουν την προσβασιμότητα. Υπάρχουν ανάφερε αγορές που ακόμη είναι παρθένες και δεν έχουν την δυνατότητα αεροπορικών συνδέσεων. Στόχος τους είναι η αναβάθμιση και ο πλουτισμός του τουριστικού προϊόντος. Προσπάθεια του ΚΟΤ είναι να προσφέρουν νέες εμπειρίες στους τουρίστες. Στόχος τους είναι να χρησιμοποιήσουν και το ηλεκτρονικό μάρκετινγκ ως νέο σημείο προσέγγισης μελλοντικών πελατών. Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των γραφείων τους στο εξωτερικό, έχουν και οι ίδιοι όπως ανάφερε ο κος Ορουντιώτης τους προβληματισμούς τους. Τα έχουν κληρονομήσει έτσι, οι υπάλληλοι είναι παλιοί. Για τον λόγο αυτό έχουν προχωρήσει σε ανάθεση μελέτης – έρευνας που θα υποδείξει τις ανάγκες κλεισίματος κάποιων γραφείων, επέκτασης κάποιων άλλων και συγχώνευσης. Όσον αφορά τους προξενικούς λειτουργούς είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να ξεκαθαριστεί σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ. Αμείβονται από τον ΚΟΤ, προσλαμβάνονται από τον ΚΟΤ και πληρώνονται από το ΥΠΕΞ. Πρόσθεσε ότι η δυναμική του ΚΟΤ θα ήταν μεγαλύτερη εάν είχαν περισσότερα λεφτά στη διάθεσή τους αλλά η μείωση αυτή στον προϋπολογισμό δεν αναμένεται ότι θα επηρεάσει τον αριθμό των τουριστών που θα επιλέξουν την Κύπρο ως τουριστικό προορισμό. Ο ΚΟΤ πρόσθεσε θα φέρει συμπληρωματικό προϋπολογισμό με 6-7 εκ. ευρώ. Οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση του Οργανισμού ολοκλήρωσε είναι σημαντική στην προβολή της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού.

Η Επιτροπή θα επανέλθει με το θέμα την ερχόμενη βδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: