Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Ερωτήσεις που κατέθεσα σήμερα:


Έχω πληροφορηθεί ότι η οικονομική ενίσχυση του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων για να μπορεί να προσφέρει όλες τις υπηρεσίες και προγράμματα, στηρίζεται σε έσοδα από εισφορές, χορηγίες, δωρεές, εισφορές εις μνήμη, στο λαχείο, στην Εκστρατεία Διαφώτισης και Οικονομικής Ενίσχυσης του Συνδέσμου «Μαζί στη Ζωή», και στα έσοδα των εκδηλώσεων. Το κόστος των υπηρεσιών του Συνδέσμου σύμφωνα με τις Ελεγχόμενες Οικονομικές Εκθέσεις του Συνδέσμου, ανήλθε σε δύο εκατομμύρια ευρώ.



Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων τους λόγους για τους οποίους καθυστερεί να δοθεί η κρατική χορηγία στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καρκινοπαθών και Φίλων. Παρακαλώ επίσης τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν σκοπεύει να αυξήσει το ποσό της κρατικής χορηγίας ώστε να μπορούν να καλύπτονται πλήρως τουλάχιστον τα λειτουργικά έξοδα του προγράμματος «Κατ΄ Οίκον Νοσηλευτικής Φροντίδας».

__________________

Έχω πληροφορηθεί ότι δύο χρόνια μετά την οριστική απόφαση των κρατικών Αρχών να κατεδαφιστεί το φράγμα στην εκβολή του ποταμού Χα Ποτάμι, παρά την Πέτρα του Ρωμιού, που ανεγέρθηκε παράνομα σε κρατική γη για σκοπούς άρδευσης γηπέδων γκολφ, αυτό εξακολουθεί να είναι στη θέση του επειδή είναι γεμάτο με νερό. Η Επαρχιακή Διοίκησης Πάφου κάλεσε την εταιρεία όπως κατεδαφίσει το φράγμα μέχρι την 31η Μαΐου 2009.



Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η εταιρεία έχει ετοιμάσει την απαιτούμενη μελέτη, έτσι ώστε με την κένωση του φράγματος να καταστεί δυνατή η κατεδάφισή του, όπως αναφερόταν στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Παρακαλώ επίσης τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν η έχει εξεταστεί η δυνατότητα τοποθέτησης μετρητών, ώστε στο μεταξύ η εταιρεία να χρεώνεται για το νερό που χρησιμοποιεί από το φράγμα.
 __________________ 


Έχω πληροφορηθεί ότι κατά τις έντονες βροχοπτώσεις της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος 13 Ιουνίου 2011 σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές σε ιδιοκτησίες και κατοικίες στο λόφο της Βορόκλινης στην επαρχία Λάρνακας.  Φαίνεται ότι στις οικιστικές περιοχές της περιοχής του λόφου Βορόκλινης δεν υπάρχουν αντιπλημμυρικά έργα ούτε σύστημα αποχετεύσεως των ομβρίων υδάτων. Αντίθετα η οικιστική ανάπτυξη είναι τόσο άναρχη και απρογραμμάτιστη που κατέστρεψε τη φυσική κάλυψη και τις φυσικές αντιστάσεις του εδάφους έναντι της διάβρωσης, ενώ παράλληλα έχει ανατρέψει τη φυσική ροή των ομβρίων νερών.



Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν έχει εντοπιστεί το πρόβλημα και εάν λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπισή του.

__________________  

Έχω πληροφορηθεί ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο Βορόκλινης στη Λάρνακα έχει δημιουργήσει με λαμπτήρες επί της πλάγιας λόφου που δεσπόζει της κοινότητας μία φωτεινή επιγραφή με το όνομα της κοινότητας. Τυγχάνει να έχω δει αυτή τη φωτεινή επιγραφή και μου έχει θυμίσει – τηρουμένων των αναλογιών – το έγκλημα των Τούρκων στον Πενταδάκτυλο. Μάλιστα σύμφωνα με τις πληροφορίες μου ο χώρος ανήκει στο Τμήμα Δασών και επισήμως χαρακτηρίζεται ως δασική γη.



Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν όντως η γη είναι χαρακτηρισμένη ως «κρατικό δάσος» και εάν υπήρχε αδειοδότηση της τοποθέτησης αυτής της φωτεινής επιγραφής.
__________________   

Έχω πληροφορηθεί ότι τα χαμηλά τέλη στις ελεγχόμενες χωματερές για τα στερεά απόβλητα μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και αξιοποιήσιμα (π.χ ανακυκλώσιμα) υλικά, λειτουργούν ως κίνητρο για την απόρριψη τους αντί την προώθησή τους στην ανακύκλωση. Πολλοί εισηγούνται όπως εφαρμοστούν άμεσα τέλη σε όλες τις ελεγχόμενες χωματερές ώστε να οδηγηθούν τα αξιοποιήσιμα υλικά σε άλλες μορφές διαχείρισης π.χ ανακύκλωση.



Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν συμφωνεί με την άποψη ότι πρέπει να επιβληθούν τέλη στις χωματερές για τα αξιοποιήσιμα απόβλητα. 
__________________   

Είναι σε όλους αποδεκτό ότι το πρόγραμμα της ανακύκλωσης των υλικών συσκευασίας της Green Dot αποτελεί ένα από τους πιο σοβαρούς θεσμούς στο στρατηγικό σχέδιο για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Όμως σημειώνεται σοβαρή καθυστέρηση στην επέκταση του προγράμματος – μετά από αρκετά χρόνια – σε ολόκληρη την Κύπρο. Πάρα πολλές κοινότητες, αλλά και Δήμοι (π.χ Δήμος Πόλης Χρυσοχούς) βρίσκονται ακόμα εκτός των ορίων δράσης της Green Dot. Ένας βασικός λόγος για το πρόβλημα της αργής επέκτασης είναι η μη καθολική εφαρμογή της αρχής της ευθύνης του παραγωγού. Φαίνεται ότι δεν λαμβάνονται εκείνα τα ενδεδειγμένα οικονομικά και νομικά μέτρα ώστε όλοι οι παραγωγοί να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Μία πτυχή του προβλήματος είναι και η χρηματοδότηση των προγραμμάτων της Green Dot από τους Δήμους ή τον κρατικό προϋπολογισμό, γεγονός που νομίζω ότι είναι απαράδεκτο.



Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το ύψος της κρατικής οικονομικής στήριξης προς τη Green Dot, το αντίστοιχο ποσό από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και γιατί δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε όλοι οι παραγωγοί (εισαγωγείς, έμποροι, διανομείς προϊόντων κλπ) να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Green Dot.

__________________   


Έχω πληροφορηθεί ότι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας ασκεί ελέγχους επιθεωρώντας τους χώρους εργασίας για την εφαρμογή της νομοθεσίας για το κάπνισμα.



Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πόσες επιθεωρήσεις έχουν γίνει από την τροποποίηση της νομοθεσίας Προστασίας της Υγείας (Έλεγχος του Καπνίσματος) Νόμος του 2009 και εάν υπάρχουν αποτελέσματα από αυτές τις επιθεωρήσεις και πόσες περιπτώσεις έχουν καταγγελθεί.
__________________   

Έχω πληροφορηθεί από την ιστοσελίδα του Τμήματος Εργασίας του Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τους όρους που πρέπει να ισχύουν ώστε οι αλλοδαποί φοιτητές από τρίτες χώρες να έχουν πρόσβαση στην απασχόληση. Παράλληλα πληροφορήθηκα τους τομείς ή και τα επαγγέλματα που επιτρέπεται η απασχόληση των αλλοδαπών φοιτητών. Οι τομείς αυτοί όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα είναι το εμπόριο – επισκευές, υγεία – κοινωνική μέριμνα, δραστηριότητες νοικοκυριών, μεταποίηση, γεωργία – κτηνοτροφία – αλιεία, άλλες δραστηριότητες και επισιτιστικός κλάδος.



Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων με ποια κριτήρια έχουν καθοριστεί οι τομείς και τα επαγγέλματα για τα οποία επιτρέπεται η απασχόληση αλλοδαπών φοιτητών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: