Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Συνάντηση με την Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή


Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011

Μαζί με την συνεργάτιδά μου κ. Χρυσάνθη Λοΐζου και εκπροσώπους από το Σύνδεσμο Καταστηματαρχών επισκεφθήκαμε το πρωί της Τετάρτης 8 Ιουνίου το γραφείο της κ. υπουργού και είχαμε συνάντηση μαζί με την ίδια και συνεργάτες της. 

Αφού ευχαρίστησα την κ. υπουργού που μας δέχτηκε στο γραφείο της και τόνισα την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε, έδωσα το λόγο στον κ. Ζωίδη από το Σύνδεσμο Καταστηματαρχών για να εξηγήσει το λόγο της επίσκεψής μας. Ο κ. Ζωίδης ανάφερε ότι ο λόγος της επίσκεψής τους είναι να παρουσιάσουν την μελέτη που ετοίμασε ο Σύνδεσμος Καταστηματαρχών και να ζητήσουν τη οικονομική αλλά και ηθική στήριξη της υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων. Η μελέτη αφορά την αγορά ενός οικολογικού τρένου το οποίο θα κινείται στην εντός των τειχών Λευκωσία. Σκοπός του Συνδέσμου Καταστηματαρχών με αυτή τους την κίνηση είναι οι πολίτες αλλά και οι τουρίστες να γνωρίσουν την αρχιτεκτονική της παλιάς Λευκωσίας και τις ομορφιές της με κύριο στόχο την αναβάθμιση της περιοχής. Το οικολογικό τρένο θα χρησιμοποιείται τόσο ως μέσο αναζωογόνησης της περιοχής όσο και ως μέσο συγκοινωνίας. Η συγκοινωνιακή μελέτη που ετοιμάστηκε προτείνει 2 -  3 εναλλακτικές διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει το τρένο. Προβλέπεται το οικολογικό τρένο να περνά από τις οδούς Λήδρας και Ανασαγόρου, την αρχιεπισκοπή, την πλατεία Σολωμού ούτως ώστε να συνδέεται και το σύστημα λεωφορείων και το αρχαιολογικό μουσείο. Πρόκειται για ένα έργο πρόσθεσε ο κ. Σωτήρης Χρίστου από το Σύνδεσμο Καταστηματαρχών που θα προσφέρει τη δυνατότητα στους τουρίστες να συνδέονται με GPS για Online ξενάγηση. Ο κ. Χρίστου ζήτησε από την υπουργό όπως ετοιμάσει επιστολή η οποία θα επικροτεί το έργο, ενώ παράλληλα ζήτησαν την οικονομική στήριξη του υπουργείου.

Η κ. Υπουργός εξήγησε ότι δεν μπορεί το υπουργείο να προσφέρει οικονομική βοήθεια τόσο γιατί κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου, όσο και γιατί το δημόσιο δεν μπορεί να στηρίζει ιδιωτικούς φορείς. Όσον αφορά την επιστολή πρόσθεσε αυτή θα γίνει αφού πρώτα μελετηθεί η μελέτη που της δόθηκε.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο συγκοινωνιολόγος του υπουργείου και ενημέρωσε ότι κάτι παρόμοιο σχεδιάζεται από τον Δήμο Λευκωσίας. Όπως ανάφερε ο Δήμος Λευκωσίας σχεδιάζει την αγορά κίτρινων, οικολογικών λεωφορείων. Αφετηρία των κίτρινων λεωφορείων θα είναι το παλιό ΓΣΠ. Καλό θα ήταν είπε αν ο Σύνδεσμος Καταστηματαρχών κανόνιζε μία συνάντηση με τη Δήμαρχο Λευκωσίας για να μπορέσουν εφόσον είναι εφικτό να συγχωνεύσουν τους δύο σχεδιασμούς.

Η κ. Κοζάκου Μαρκουλλή τόνισε ότι πρέπει να εξεταστούν μεταξύ άλλων τα θέματα οδικής ασφάλειας. Ρώτησε και πληροφορήθηκε την ταχύτητα με την οποία κινείται το οικολογικό τρένο. Οι ταχύτητες κυμαίνονται μεταξύ 14 – 16 Km /h.

Ο σύνδεσμος Καταναλωτών ανάφερε ότι έχουν κάνει ήδη επαφές με διάφορους φορείς με σκοπό την προώθηση και διαφήμιση του εν λόγω επιχειρήματος και η ανταπόκριση που είχαν μέχρι στιγμής ήταν πολύ θετική.

Η κ. υπουργός τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της παλιάς Λευκωσίας αλλά απαραίτητα προϋπόθεση είναι να σταματήσει η κίνηση των αυτοκινήτων στην εντός των τειχών Λευκωσία. Χρειάζεται να υπάρξει κοινό όραμα για να γίνει όμως αυτό.

Η συνάντηση έληξε με την απόφαση του Συνδέσμου Καταστηματαρχών να  συναντηθεί τόσο με τον κ. Κωλέττα, από τον οποίο θα ενημερωθούν για την αδειοδότηση της κυκλοφορίας του οικολογικού τρένου και την απόφαση για συνάντηση με τον Δήμο Λευκωσίας για συγχώνευση των δύο έργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: