Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Αναφορά Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, Τρίτη 28 Ιουνίου 2011


από Χρυσάνθη Λοΐζου

Ο Επιτρόπου Διοικήσεως (Τροποποιητικός) Νόμος του 2010

Τον λόγο πήρε αρχικά η Επίτροπος Διοικήσεως κ. Ελίζα Σαββίδου λέγοντας ότι έχει τις επιφυλάξεις της όσον αφορά την ανάθεση στην Επίτροπο Διοικήσεως των αρμοδιοτήτων και εξουσιών του Εθνικού Οργανισμού για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η κ. Σαββίδου υποστήριξε ότι η μετονομασία της Επιτρόπου Διοικήσεως σε Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι πιθανόν να δημιουργήσουν σύγχυση στον πολίτη. Ανάφερε επίσης ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα αλλοιώσει σημαντικά το θεσμό και το κυριότερο χαρακτηριστικό αυτού που αφορά την εξέταση ατομικών παραπόνων πολιτών. Πρόσθεσε επίσης ότι ο φόρτος εργασίας που δέχεται το γραφείο είναι τεράστιος. Λαμβάνει ετησίως 2500 παράπονο από πολίτες και θα υπάρξει δυσκολία να ανταποκριθεί το γραφείο σε περαιτέρω αρμοδιότητες χωρίς την αύξηση του προσωπικού. Ανάφερε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να ζητήσουν αύξηση του προσωπικού.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής ρώτησε κατά πόσο η Επίτροπος Διοικήσεως εκφράζει τις επιφυλάξεις της όσον αφορά το νομοσχέδιο λόγω θεσμικών ζητημάτων ή αν είναι θέμα έλλειψης προσωπικού.

Η κ. Σαββίδου ανάφερε ότι είναι θεσμικά λανθασμένο γιατί γίνεται μία υπερσυγκέντρωση εξουσιών. Ήδη ανάφερε από τα παράπονα που λαμβάνουν αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μία σύγχυση των πολιτών ως προς τον ρόλο του γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως.

Οι βουλευτές ανάφεραν ότι η προκάτοχος της κ. Σαββίδου ήταν σύμφωνη με το νομοσχέδιο και αυτός ήταν και ο λόγος που το νομοσχέδιο κατατέθηκε.

Η Εισαγγελία ανάφερε ότι διαφωνεί με την κ. Σαββίδου και ότι ορισμένα από τα καθήκοντα που προστίθενται στο νομοσχέδιο υπήρχαν ήδη και τώρα απλά νομοθετούνται. Η κ. Τσιάμπα από την Γενική Εισαγγελία ανάφερε ότι η άποψη της Γενικής Εισαγγελίας είναι τελεσίδικη και δεν μπορούμε να έχουμε δύο παράλληλους θεσμούς, οι οποίοι να ασχολούνται με παραπλήσια θέματα γιατί θα υπάρξει και σύγχυση των αρμοδιοτήτων τους.
Η Επιτροπή ζήτησε από την Επίτροπο Διοικήσεως και την Γενική Εισαγγελία να συναντηθούν και να ανταλλάξουν τις απόψεις τους, να εξετάσουν το ενδεχόμενο αλλαγής του νομοσχεδίου για να κινούνται σε κοινή βάση και έκλεισε την συνεδρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: