Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ

10 Ιουνίου 2008

· Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της μελέτης για το δρόμο τετραπλής κυκλοφορίας Ανθούπολης-Παλαιχωρίου (α.φ.23.04.406.01.2006)

Έγινε συνέχιση της συζήτησης που είχε ξεκινήσει το 2005.
Είναι ένας δρόμος που σύμφωνα με τις μελέτες θα έχει 19 χιλιόμετρα μήκος, που θα ξεκινά από την Ανθούπολη και θα φτάνει μέχρι την Κλήρου, εκ των οποίων τα 5 χιλιόμετρα θα είναι τετραπλής κυκλοφορίας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε το πρόβλημα που δημιουργείται από τις τέσσερεις λωρίδες του υπό σχεδιασμό δρόμου, ο οποίος θα χωρίζει την περιοχή στα δύο και οι πιθανότητα να γίνει διπλής λωρίδας.
Οι κοινοτάρχες της περιοχής ζήτησαν, τώρα που είναι ακόμα νωρίς, να εξεταστούν οι δρόμοι πρόσβασης σ’ αυτόν το δρόμο γιατί δεν υπάρχει λόγος να κτιστεί ο δρόμος εάν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στις γύρω περιοχές δεν μπορούν να τον αξιοποιήσουν.
Επίσης, η αντιπροσωπία των κατοίκων του Αρεδιού εξέφρασαν παράπονα για την όδευση αυτή του δρόμου και ζήτησαν να μετακινηθεί πιο δυτικά, για να μην περνά από μέσα στον γόνιμο Κάμπο του Αρεδιού. Ακόμα συζητήθηκε το γεγονός ότι ο δρόμος θα είναι 35 μόνο μέτρα μακριά από την κατοικημένη περιοχή και τον κίνδυνο που αυτό μπορεί να επιφέρει οδηγώντας στην διακοπή της οικιστικής ανάπτυξης του χωριού. Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων απάντησαν ότι έχει ήδη γίνει περιβαλλοντική και τεχνοοικονομική μελέτη της προαποφασισμένης όδευσης του δρόμου και επέμεναν ότι η όδευση αυτή του δρόμου είναι η καταλληλότερη. Πρόσθεσαν όμως ότι δεν έγινε περιβαλλοντική και τεχνοοικονομική μελέτη για άλλες πιθανές οδεύσεις του δρόμου και σαν απάντηση στους βουλευτές που επέμεναν να εξεταστούν κι άλλες πιθανές οδεύσεις του δρόμου, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων απάντησαν ότι δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα. Η ομάδα Αγώνας με την στήριξη του Γιώργου Περδίκη ζήτησε από τους βουλευτές να επισκεφτούν την περιοχή για να μπορέσουν να αντιληφθούν καλύτερα την καταστροφή στον Κάμπο που θα προκαλέσει ο δρόμος με αυτή την όδευση. Ο Γιώργος Περδίκης ρώτησε τους εκπρόσωπους του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων πιο θα είναι το κόστος των απαλλοτριώσεων και πόσο το κατασκευαστικό κόστος αυτού του δρόμου αντίστοιχα με τις δύο οδεύσεις, τονίζοντας επίσης ότι οι περιοχές δυτικότερα δεν έχουν οικολογικό χαρακτήρα.

Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου απάντησαν ότι θα στείλουν το κόστος που εκτιμούν να έχει ο δρόμος.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ζήτησε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων τις μελέτες που έγιναν και τα πρακτικά των διαβουλεύσεων έτσι ώστε να τα εξετάσουν οι βουλευτές και να κρίνουν αν πρέπει να επισκεφτούν τον χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: