Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

5 Ιουνίου 2008

· Ο περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2008

Το νομοσχέδιο αυτό αναφέρεται στη ρύθμιση των υποχρεώσεων των σταθμών αφαλάτωσης ανάλογα με τη δυναμικότητα τους. Θα θεωρούνται μικρές μονάδες αφαλάτωσης αυτές που παράγουν μέχρι 1500 m³ και θα υπόκεινται σε προκαταρτική μελέτη, ενώ μεγάλες μονάδες αφαλάτωσης θα θεωρούνται αυτές που παράγουν πάνω από 1500 m³. Αυτές θα υπόκεινται σε πλήρη μελέτη. Υπάρχει και μια εξαίρεση. Οι μονάδες αφαλάτωσης που θα παράγουν μέχρι 500 m³ δεν θα υπόκεινται σε καμία μελέτη για τους πρώτους 12 μήνες παρά μόνο θα εξετάζονται από μια επιτροπή που θα αποτελείται από μέλη 5 κυβερνητικών τμημάτων κάτω απ’ την διεύθυνση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.
Οι βουλευτές και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος εξέφρασαν την ανησυχία για την παροχή αδειών μονάδων αφαλάτωσης που θα παράγουν μέχρι 500 m³ νερό χωρίς προδιαγραφές.
Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος πρόσθεσε επίσης την ανησυχία του για την πρόσβαση των ξενοδόχων στην θάλασσα, φτιάχνοντας κατασκευές για αφαλάτωση, όσο μικρές κι αν είναι. Τέλος σημείωσε ότι 500 m³ νερό είναι πάρα πολλά για ένα ξενοδοχείο κι ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο μπορεί να χρειάζεται τόσο νερό είναι εάν έχει γκολφ.
Η εκπρόσωπος του Τμήματος Αλιείας τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν καθορίζει ούτε δικαιούχους, ούτε τη διάρκεια της άδειας (εάν θα χάσουν το δικαίωμα για αφαλάτωση όταν θα δημιουργηθούν οι κυβερνητικές μονάδες αφαλάτωσης. Επίσης εξέφρασε την ανησυχία μήπως δοθούν άδειες για αφαλάτωση στις περιοχές Natura 2000.
Η τοποθέτηση θα γίνει την Πέμπτη εάν ληφθούν οι απαντήσεις από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: