Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ… ΦΟΡΟΥΣ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών συζήτησε το νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών και η Ενωση Δήμων, με το οποίο ζητείται η αύξηση της οροφής των τελών που αφορούν την αποκομιδή σκυβάλων, την καθαριότητα, τον οδοκαθαρισμό και την ανακύκλωση.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το ανώτατο ποσό για τα τέλη καθαριότητας και σκυβάλων για οικίες ορίζεται στα 350 ευρώ, για καταστήματα, αποθήκες, καφενεία και γραφεία στα 3.500 ευρώ, για μπακάλικα, φρουταρίες, φούρνους, ζαχαροπλαστεία, υποστατικά παρασκευής ή και διάθεσης έτοιμων φαγητών στα 13.700 ευρώ, για οικοτροφεία, ξενώνες ύπνου ή πανδοχεία, οργανωμένα διαμερίσματα, τουριστικά καταλύματα και κέντρα αναψυχής στα 13.700 ευρώ, για ξενοδοχεία στα 34.200 ευρώ και για υπεραγορές, πολυκαταστήματα, τυπογραφεία, κλινικές, εργοστάσια και άλλα στα 34.200 ευρώ.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, αναφέρθηκε σε «δραματική αύξηση των τελών που αφορούν τους απλούς πολίτες, τους μικροβιοτέχνες και τους μικρούς επαγγελματίες» και πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση για να ξεχρεώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους Δήμους έχει αποδεχθεί την ιδέα να αυξήσει σε ποσοστό μέχρι και 300% και ακόμη περισσότερο τέλη και φόρους».
«Σε μια εποχή που η ακρίβεια κτυπά τα εισοδήματα των πολιτών και το βιοτικό επίπεδο του κάθε μικρού επιχειρηματία ή εργαζόμενου, αυτές οι αυξήσεις είναι απαράδεκτες», είπε ο κ. Περδίκης καλώντας την Κυβέρνηση και τους Δήμους να επικεντρωθούν «σε αυξήσεις των τελών και σε φορολογία εκείνων των δραστηριοτήτων που είναι εξαιρετικά κερδοφόρες, να φορολογήσει και να εισπράξει την πολυτέλεια και τη σπατάλη και να μην επικεντρώνει τη φορολογική πολιτική της πάνω στα νοικοκυριά και τις μικρές επαγγελματικές μονάδες».
Ανέφερε ότι «η απόλυτη τοποθέτηση σε σχέση με το φόρο θεάματος είναι τους πολίτες που θα πλήξει και όχι βέβαια τις επιχειρήσεις ή τους οργανωμένους φορείς που διοργανώνουν δραστηριότητες» και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να πληρώσει το 20%, που προνοείται ως υποχρεωτικό και δεν θα επιστρέφεται, ούτε η κυρία Τζέσικα Πάρκερ ούτε ο κύριος Τομ Κρουζ», αλλά ο απλός πολίτης.
Αναφερόμενος σε νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής και δίνει τη δυνατότητα στα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας να αυξάνουν χωρίς την έγκριση της Βουλής τα τέλη του νερού, ο κ. Περδίκης είπε ότι το Κίνημα δεν είναι εναντίον αυτής της ευελιξίας των Συμβουλίων και διερωτήθηκε «αφού υπάρχει προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης για δημιουργία Ενιαίου Φορέα Υδάτων, ο οποίος θα καθορίζει και τα τέλη, τι νόημα έχει αυτή η τροποποίηση της νομοθεσίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: