Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Αναφορά Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου 13 Οκτωβρίου 2009

· Ενημέρωση για το Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού. (Αρ. Φακ. 23.04.024.158-2007)

Από την συνεδρίαση προκύπτουν διάφορα προβλήματα. Δεν έγινε μελέτη κόστους και ωφελιμότητας του ενεργειακού κέντρου (μελέτη βιωσιμότητας). Ο Κυπριακός Οργανισμός Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών (ΚΟΔΑΠ) δεν είναι σίγουρος εάν θα συμμετάσχει στην υλοποίηση του ενεργειακού κέντρου το οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί από στρατηγικό επενδυτή. Υπάρχει μεγάλη διαφορά απόψεων μεταξύ Υπηρεσίας Ενέργειας που θέλει ενιαίο τερματικό και των Εταιρειών Πετρελαιοειδών που θέλουν η κάθε μία ανεξάρτητο χώρο μέσα στο ενεργειακό κέντρο. Ο κ. Περδίκης είπε ότι το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών προτιμά να φιλοξενηθούν όλα τα τερματικά των εταιρειών στο ενεργειακό κέντρο αν δεν προκύπτει το πρόβλημα της έλλειψης χωρητικότητας του κέντρου (ο ΚΟΔΑΠ λέει είναι εντάξει, το Υπουργείο λέει ότι δεν χωρεί). Το κράτος εντωμεταξύ ζητά στις Εταιρείες Πετρελαιοειδών να μετακινηθούν αλλά δεν τους λέει που να πάνε και πόσα θα τους κοστίσει η μετακίνηση.


· Η πολιτική του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για τους οικιακούς θερμοσίφωνες στα πλαίσια της ενεργειακής πολιτικής. (Αρ. Φακ. 23.04.026.234-2009)

Το θέμα εγγράφηκε με απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας γιατί προφανώς έπεσαν οι δουλειές των βιοτεχνών που κατασκευάζουν ηλιακούς θερμοσίφωνες λόγω του τερματισμού της σχετικής επιδότησης από το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Εισήγηση των βουλευτών είναι να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο των ΑΠΕ η αλλαγή των παλαιών θερμοσιφώνων. Ο κ. Περδίκης είπε ότι το Ταμείο των ΑΠΕ δεν αντέχει τέτοια δαπάνη, όπως μπορεί να υπάρξει σχετικό κεφάλαιο στον προϋπολογισμό. Επίσης είπε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι νέοι θερμοσίφωνες είναι της καλύτερης δυνατής τεχνολογίας. Σε αυτό το σημείο μας υποδείχθηκε ότι ακόμα η Κύπρος δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα κέντρο για ποιοτικό έλεγχο και πιστοποίηση των ηλιακών θερμοσιφώνων. Ως εκ τούτου οι βιοτέχνες αναγκάζονται να απευθύνονται σε κέντρα στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: