Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

ΟΙ ΣΟΒΑΡΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΛΗΨΗΣ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ

Ομιλία κ. Γιώργου Περδίκη, βουλευτή Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

Δεν είναι υπερβολή ότι οι κλιματικές αλλαγές είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Οι κλιματικές αλλαγές τείνουν να λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ήδη οι πρώτες επιπτώσεις πλήττουν εκατομμύρια συνανθρώπους μας σε κάθε γωνία του πλανήτη, ενώ ορισμένες μελλοντικές επιπτώσεις είναι αναπόφευκτες.

  • Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.

  • Περισσότεροι από 325 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται με κάποιο τρόπο στη ζωή τους εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.

  • Περισσότερα από $125 δισεκατομμύρια κοστίζουν κάθε χρόνο οι ζημιές που προκαλούνται από τις κλιματικές αλλαγές.
Σήμερα, οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι οι υψηλότερες των τελευταίων 650.000 ετών, υψηλότερες κατά 40%. Η μέση πλανητική θερμοκρασία είναι υψηλότερη κατά 0,8 ºC σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Κλιματικές Αλλαγές που θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη στις 16/12/2009 είναι μία από τις πιο σημαντικές Συνόδους στην ιστορία. Η σύσκεψη του ΟΗΕ θεωρείται ως η τελευταία ευκαιρία για να σωθεί ο πλανήτης από μια αύξηση της θερμοκρασίας πέραν των δύο βαθμών Κελσίου. Πέραν αυτού του βαθμού οι επιδράσεις θα είναι επικίνδυνες και μη ανατρέψιμες. Η νέα Συνθήκη για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών θα τεθεί σε ισχύ το 2012, όταν θα λήξουν οι δεσμεύσεις του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, πιστεύουμε ότι η Κύπρος οφείλει να υποστηρίξει τολμηρές δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Στην Κοπεγχάγη οι κυβερνήσεις πρέπει:
1. Να συμφωνήσουν σε φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
· Για τα αναπτυγμένα κράτη ζητούμε μείωση των ρύπων κατά 40% έως το 2020 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
· Για τα αναπτυσσόμενα κράτη ζητούμε μείωση 15-30% των ρύπων έως το 2020, σε σύγκριση με τις επίσημες εκτιμήσεις για το ίδιο έτος.
2. Να δεσμευτούν για τερματισμό της αποδάσωσης έως το 2020.
Η αποδάσωση ευθύνεται για το 20% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, επομένως για να αποτραπούν οι κλιματικές αλλαγές, θα πρέπει να τερματιστεί η αποδάσωση. Αυτό πρέπει να γίνει με σεβασμό στα δικαιώματα των ιθαγενών λαών και της βιοποικιλότητας.
3. Να δεσμεύσουν €110 δις ετησίως για τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων κρατών.
Μέχρι σήμερα, τα αναπτυγμένα κράτη έχουν προκαλέσει το 80% των εκπομπών αερίων που καταστρέφουν το κλίμα. Οι χώρες του δυτικού κόσμου έχουν πλουτίσει από τη βιομηχανοποίηση και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Οι επιπτώσεις όμως των κλιματικών αλλαγών θα πλήξουν τα αναπτυσσόμενα κράτη πολύ περισσότερο από τα αναπτυγμένα και έχουμε την ηθική υποχρέωση να τα βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Η Κύπρος μπορεί να μη θεωρείται μεγάλος ρυπαντής αλλά οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών είναι ήδη εμφανείς στη χώρα μας (ερημοποίηση, ανομβρία κλπ). Η μη λήψη αυστηρών μέτρων θα επιδεινώσει την κατάσταση τα αμέσως επόμενα χρόνια. Επίσης, η Κύπρος μπορεί να είναι μικρή χώρα, αλλά έχει ισότιμη και εξίσου βαρύνουσα ψήφο με τα άλλα μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

Βάση στατιστικών στοιχείων που εξασφαλίσαμε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, οι επιδόσεις μας είναι πολύ απογοητευτικές.

  • Από το 1990 μέχρι και το 2006, η Κύπρος αύξησε την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα κατά 2,8 τόνους ανά κάτοικο! Πρόκειται για ευρωπαϊκή πρωτιά, με αμέσως επόμενη την Ισπανία στους 2,5 τόνους, την Πορτογαλία στους 2 τόνους και την Ελλάδα και Μάλτα στους 1,7 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά άτομο.

  • Από το 1990 μέχρι και το 2006, έχουμε αυξήσει κατά 66% την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα. Μόνο η Τουρκία μας έχει ξεπεράσει σε αυτή την επίδοση, με 95% αύξηση των εκπομπών της. Η δε αύξηση στις εκπομπές αέριων ρύπων της Κύπρου από το 2005 μέχρι και το 2006 ήταν της τάξης του 1.6%.

  • Νεώτερα στοιχεία από την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές φέρουν την Κύπρο να έχει αυξήσει κατά 128% τις εκπομπές CO₂ στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρισμού όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μείωση των ρύπων κατά 64%. Κατέχουμε μία από τις ψηλότερες (δεύτερη μετά τη Μάλτα) αυξήσεις παραγωγής ρύπων μέσα στα χρόνια 1990-2007.
Περίπου ίδιες είναι οι επιδόσεις της Κύπρου στην παραγωγή ρύπων στον τομέα της βιομηχανίας και των μεταφορών.

Δεν περίμενα –μπορώ να πω ότι πικράθηκα- όταν παρά την αντίθετη γνώμη της πλειοψηφίας των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος όπως εκφράστηκε σε σχετική συνεδρίαση της, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρασυρμένος από τις άσοφες προτάσεις τεχνοκρατών, αποφάσισε να διεκδικήσει ενώπιον των αρχηγών κρατών μείωση του ποσοστού των υποχρεώσεων της Κύπρου για παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ως Κύπριος Οικολόγος ένιωσα πίκρα και ντροπή, έστω κι αν η προσπάθεια αυτή απέτυχε τελικά. Δυστυχώς μία άλλη ρυπογόνος προσπάθεια της Κυπριακής Κυβέρνησης είχε σαν αποτέλεσμα να παραχωρηθεί στον εξαιρετικά ρυπογόνο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΑΗΚ στη Δεκέλεια η παρέκκλιση να συνεχίσει να εργάζεται με την ίδια ρυπογόνο τεχνολογία για 36 επιπλέον μήνες.

Είναι προφανές ότι η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους. Πέρα από τις αποφάσεις των αρχηγών των κρατών της υφηλίου, οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε στην μείωση των παραγόμενων καυσαερίων, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην ανάπτυξη των δασών.

· Να καταστεί το κτίριο της Βουλής χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Να εξοπλίσουμε τον οίκο μας με φωτοβολταϊκά και -γιατί όχι- καμιά μικρή ανεμογεννήτρια για να μειώσουμε –πρώτα εμείς οι αντιπρόσωποι του λαού- στο δικό μας σπίτι τους ρύπους.

· Να αφήσουμε τις λιμουζίνες μας που καίνε αβέρτα παράγωγα του πετρελαίου εκπέμποντας εκατοντάδες τόνους διοξειδίου του άνθρακα και να πάρουμε υβριδικά ή ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

· Να υιοθετήσουμε ένα δάσος. Όπως κάθε χρόνο συμβάλουμε ως Βουλή στην εβδομάδα αιμοδοσίας, στέλνοντας πολιτικά μηνύματα. Παρομοίως μπορούμε κάθε χρόνο να συμβάλουμε στην αύξηση των δασών, φυτεύοντας δέντρα σε ένα δικό μας δάσος στο χρυσοπράσινο φύλλο που λέγεται Κύπρος.

Για να είμαστε πραγματικά συμμέτοχοι στον αγώνα για την επιβίωση της πανέμορφης μας πατρίδας, της Μάνας Γης.

Για να μπορεί η Περσεφόνη να βγαίνει στου Κόσμου το μπαλκόνι για τις επόμενες γενεές των ανθρώπων.

Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: