Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Παράνομη απόρριψη αποβλήτων στη Μεσόγειο θάλασσα

9 Μαΐου 2008

Έχω πληροφορηθεί ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αποφασίσει ότι από την 1η Μαΐου 2009 θα καταστεί παράνομη η απόρριψη οποιωνδήποτε αποβλήτων από τα πλοία στη Μεσόγειο θάλασσα. Σύμφωνα με την πληροφορία μου η απαγόρευση αφορά όλα τα πλαστικά συμπεριλαμβανομένων τα συνθετικά σχοινιά, το συνθετικό δίχτυ ψαρέματος, τις πλαστικές σακούλες σκουπιδιών κλπ. Επίσης στην απαγόρευση συμπεριλαμβάνονται και όλα τα απόβλητα από χαρτί, γυαλί, μέταλλο, υλικές συσκευασίες κοκ.

Η απαγόρευση αυτή υιοθετήθηκε από την Παγκόσμια Οργάνωση Ναυτιλίας, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίας της Επιτροπής για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης αναβλήθηκε για ένα χρόνο για να δοθεί περιθώριο στα κράτη να δημιουργήσουν υποδομή αποδοχής των αποβλήτων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο του προς εφαρμογή του νέου κανονισμού δεδομένου ότι κρίνεται πως το χρονικό περιθώριο προσαρμογής δεν είναι πολύ μεγάλο και η Κύπρος διαθέτει πολλά αλιευτικά σκάφη, σκάφη αναψυχής και εμπορικά πλοία.

Με εκτίμηση,

Γιώργος Περδίκης
Βουλευτής
Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

Δεν υπάρχουν σχόλια: