Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Αναφορά Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Από Χρυσάνθη Λοΐζου

(α)
Οι περί Σπόρων (Άδεια Λειτουργίας Σποροπαραγωγικής Επιχείρησης και Άδεια Εμπορίας Σπόρων) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2010.
(Αρ. Φακ. 23.03.047.089-2010)
(β)
Οι περί Σπόρων (Κτηνοτροφικά Φυτά) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2010.
(Αρ. Φακ. 23.03.047.100-2010)
(γ)
Οι περί Σπόρων (Σιτηρά) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2010.
(Αρ. Φακ. 23.03.047.101-2010)
(δ)
Οι περί Σπόρων (Λαχανικά) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2010.
(Αρ. Φακ. 23.03.047.102-2010)
(ε)
Οι περί Σπόρων (Ελαιούχα και Κλωστικά Φυτά) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2010.
(Αρ. Φακ. 23.03.047.105-2010)
Η ύπαρξη και λειτουργία κτηνοτροφικών περιοχών στην Κύπρο.
(Αυτεπάγγελτη εξέταση με απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων).
(09.09.2010).
(Αρ. Φακ. 23.04.027.260-2010)

Σημείωση (πριν ξεκινήσει η εξέταση θεμάτων): Ο κ. Φυττής είχε ζητήσει από υπηρεσία ευρωπαϊκών υποθέσεων να μάθει πότε σύμφωνα με τη νομοθεσία πρέπει να ολοκληρωθούν τα αποχετευτικά συστήματα. Η υπηρεσία τον ενημέρωσε μέχρι το τέλος του 2012. Παράταση δε θα ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα αστικά θα τελειώσουν μέχρι το 2012 αλλά για την ολοκλήρωση των αγροτικών αποχετευτικών συστημάτων έχει δοθεί με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου παράταση μέχρι το 2015, λόγω οικονομικής κρίσης.

Στο πρώτο θέμα έχουν όλα τα κόμματα τοποθετηθεί υπέρ.

Πριν την έναρξη της συζήτησης του δεύτερου θέματος συζητήθηκε η επίσκεψη στα οινοποιεία στη Λεμεσό. Σκοπός της επίσκεψης είναι να ασκηθεί πίεση ούτως ώστε να παραληφθούν όλα τα σταφύλια. Στις 30 Σεπτεμβρίου διευκρινίστηκε ότι η Επιτροπή δεν θα συνεδριάσει λόγω της επίσκεψης της Υπουργού Περιβάλλοντος της Ελλάδας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση των αχλαδόμηλων από τον κ. Χατζηνικόλα και τονίστηκε από όλους η ανάγκη στήριξης της προσπάθειας αυτής των παραγωγών και η προώθησή τους στην αγορά.

Στη συνέχεια συζητήθηκε η ύπαρξη και η λειτουργία κτηνοτροφικών περιοχών στην Κύπρο. Ο κ. Χάμπας ρώτησε τι πρόνοιες λαμβάνονται ούτως ώστε όταν γίνεται επέκταση των οικιστικών ζωνών να μην επηρεάζονται οι κτηνοτροφικές ζώνες. Ο κ. Φυττής τόνισε ότι τα προβλήματα είναι πολλά (ασθένειες, καθαριότητα, ευημερία ζώων) και ρώτησε τι μπορεί να γίνει ούτως ώστε να μην επηρεάζονται τα κτηνοτροφικά μας προϊόντα. Ο κ. Σαρίκας ζήτησε να μάθει ποιο είναι το όραμα της Κυβέρνησης για την κτηνοτροφία.

Η κ. Κουππαρή από το Τμήμα Γεωργίας πήρε τον λόγο και τόνισε πως στόχος του υπουργείου είναι η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός της κτηνοτροφίας και αυτό φαίνεται και από το πρόγραμμα της Αγροτικής ανάπτυξης, τόνισε ότι δεν δίδονται επιδοτήσεις στα παράνομα υποστατικά. Πρόσθεσε ότι δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια των τροφίμων, των ζώων καθώς και στην υγεία των ζώων.

Ο κ. Αβραάμ (λειτουργός Γεωργίας) συνέχισε λέγοντας ότι η ψήφιση των Κανονισμών για τη λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων έγινε το 2006, ενώ η λειτουργία τους ξεκίνησε το 1970, και έτσι έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα όπως είναι η συγκέντρωση άχρηστων αντικειμένων, εγκαταλελειμμένα υποστατικά, κτλ. Για τον λόγο αυτό προχώρησαν στη σύσταση Επιτροπής με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων που υπήρχαν και προκύπτουν. Το πρώτο στάδιο αφορά την καταγραφή των παράνομων και νόμιμων κτηνοτροφικών μονάδων από την Επαρχιακή διοίκηση. Στη συνέχεια κάθε υπηρεσία θα αναλάβει τις ευθύνες της και θα λάβει τα κατάλληλα νομικά μέτρα. Ήδη έχουν επικοινωνήσει με 300 ιδιοκτήτες υποστατικών ζητώντας τους να συμμορφωθούν. Ορισμένοι από αυτούς δεν έχουν συμμορφωθεί και έτσι προχώρησαν στη νομική υπηρεσία για ανάκτηση των οικοπέδων. Σκοπός του τμήματος Γεωργίας είναι και η λήψη μέτρων για οπτική οχληρία και εξωραϊσμού του τοπίου, για παράδειγμα μπορούν να γίνουν δεντροφυτεύσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να μειωθεί η οπτική οχληρία.

Ο κ. Πιερίδης, κτηνιατρικός λειτουργός τόνισε ότι γίνεται έλεγχος από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των συνθηκών διαβίωσης των ζώων, γίνεται έλεγχος του αριθμού των ζώων σε σχέση και με το μέγεθος των υποστατικών, και γενικά εξετάζεται η ευημερία των ζώων. Ορισμένοι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να συμμορφωθούν γιατί υπάρχει πρόθεση μετακίνησης των υποστατικών τους. Επίσης τόνισε ότι η ύπαρξη στριμωγμένων μονάδων οδηγεί στην ευκολότερη μετάδοση ασθενειών.

Η Ένωση Κοινοτήτων έχουν καταθέσει τις απόψεις τους γραπτώς (επισυνάπτονται). Τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Αραδίππου λέγοντας ότι οι κτηνοτροφικές περιοχές είναι μοντέλο του 1970 και δεν μπορούν να επιβιώσουν. Οι περιοχές χωρίζονται από την Κυβέρνηση η οποία υποδεικνύει ένα οικόπεδο χωρίς ρεύμα και νερό. Η κατάσταση μου επικρατεί στην κτηνοτροφία ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Δεν γίνεται καμία επιτήρηση από το Επαρχιακό γραφείο. Πρέπει τόνισε να βρίσκονται οι κατάλληλες περιοχές με υποφερτό οδικό δίκτυο, νερό και ρεύμα. Το υπουργείο πρέπει να αναπροσαρμόσει την πολιτική του. Ήδη 33 υποστατικά έχουν μεταφερθεί. Η κτηνοτροφία δεν μπορεί να επιβιώσει εκτός και αν υπάρχει δίπλα από τις κτηνοτροφικές ζώνες χαλίτικη γη. Αυτά που ζητούν οι κτηνοτρόφοι είναι δρόμο, νερό και ρεύμα.

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών και Οικολογικών Οργανώσεων, τόνισε την ανάγκη για μια στρατηγική μελέτη ούτως ώστε να σταματήσει να φθίνει η κτηνοτροφία και να μην γίνουμε έρμαια της εισαγωγής κρέατος.

Ο κ. Κουζούλης ξεκίνησε λέγοντας ότι αν υπάρχει μια επιδημία σε κτηνοτροφική περιοχή θα ήταν καταστροφική για όλη την κτηνοτροφία. Τόνισε ότι δεν έχουν συσταθεί επιτροπές διαχείρισης όπως έπρεπε να είχε γίνει. Η εφαρμογή της νομοθεσίας δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση αν λάβουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι. Η πολιτική που υπάρχει από το υπουργείο που λέει πρόσθεσε ότι μόνο οι επαγγελματίες κτηνοτρόφοι πρέπει να παίρνουν επιδοτήσεις είναι κοντόφθαλμη και δεν θα μας πάρει μπροστά. Χρειάζεται ολοκληρωμένη πολιτική.

Ο Ευρωαγροτικός πήρε τον λόγο στη συνέχεια. Τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να φύγουν οι μάντρες και να γίνουν μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες. Σε κάθε σύμπλεγμα κοινοτήτων πρέπει να γίνουν κτηνοτροφικές ζώνες.

Η ΠΕΚ πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια δεν γίνεται κάτι όσον αφορά τα προβλήματα των κτηνοτροφικών περιοχών. Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Πρέπει να δοθούν λύσεις στα προβλήματα και να σταματήσει να βρίσκεται η κτηνοτροφία στον διωγμό.

Η Αγροτική συμφώνησε με όσα λέχθησαν από τις υπόλοιπες οργανώσεις.

Ο κ. Νεκτάριος Κάριος (Παναγροτικός) πήρε τον λόγο και τόνισε ότι η σύγχρονη διαχείριση γης εκλείπει από αυτό τον τόπο. Το Υπουργείο Γεωργίας και Εσωτερικών δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους και το περιβάλλον συνεχίζει να επιβαρύνεται, είπε. Τιμωρούν επιβάλλοντας πρόστιμα χωρίς όμως να δίνουν διέξοδο στο κτηνοτρόφο. Δεν γίνεται τόνισε να δίνονται άδειες και στη συνέχεια να τους χρεώνουμε το κόστος της μετακίνησης.

Ακολούθησαν ερωτήσεις των βουλευτών οι οποίες θα απαντηθούν γραπτώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: